Mădălina Chițu
23.04.2012
Magazin

REȚETE DE PAȘTE. Trei metode simple de a prepara FRIPTURA de MIEL

REȚETE DE PAȘTE. Trei metode simple de a prepara FRIPTURA de MIEL
Friptura de miel este unul dintre cele mai simple preparate pe care le puteți găti din acest tip de carne

Carnea de miel am putea spune că este alimentul vedetă al Sărbătorilor de Paști. Potrivit nutriționiștilor, acest tip de carne ajută la îmbunătățirea activităților splinei și a rinichilor și ajută la înlăturarea stării generale de slăbiciune, a durerilor abdominale și lumbare.

Friptura de miel este unul dintre cele mai simple preparate pe care le puteți face din acest tip de carne. Are o complexitate redusă și necesită un timp redus de timp pentru a servi friptura de miel.

Friptură de miel – varianta 1

Iată ingredintele care nu trebuie să vă lipsească de atunci când doriți să preparați o friptură de miel:

● o pulpă de miel, de preferat pulpa din spate: 2 kilograme

● șase-șapte căței  mari de usturoi

● un pahar mare de vin alb

● o cană de apă

● 50 de mililitri de ulei de măsline sau de floarea soarelui

● dou-trei crenguțe de rozmarin

● două-trei crenguțe de maghiran proaspat

● sare

● piper

Mod de preparare:

Se spală bine pulpa de miel, iar, cu un cuțit ascuțit, înțepăm adânc pulpa din loc în loc, pe ambele părți. În găurile formate se introduce usturoiul, care a fost tăiat în trei bucăți.

Se unge pulpa cu ulei de măsline sau de floarea soarelui, se freacă cu sare și piper din belșug și se așeză în tava unsă și ea cu câteva linguri de ulei. În tavă se adaugă vinul și apă călduță și se pudrează pulpa cu câteva ace de rozmarin prospat și cu câteva frunze de maghiran.

Tava se acoperă cu o foaie de aluminiu și se introduce în cuptorul preîncălzit la 200° C timp de o oră și jumătate. După primele 30 minute, pulpa se întoarce pe cealalată parte. O acoperim la loc și o mai lăsăm încă 30 de minute la cuptor după care se descoperă din nou, se întoarce și se mai adaugă în tava cu friptura de carne și cartofii pe care i-am tăiat rondele sau cuburi. Se mai adaugă puțin rozmarin și maghiran, se acoperă carnea la loc și se lasă în cuptor încă 30 de minute. După acest timp, se renunță la foaia de aluminiu și se mai lasă atât mielul cât și cartofii la rumenit în cuptor pentru încă 20-30 de minute. După acest timp se oprește cuptorul și se lasă carnea să se răcească puțin, iar apoi se servește preparatul.

Sursă: Laura Adamache

Friptură de miel – varianta 2

Ingrediente:

● o pulpă de miel

● 200 de mililitri de ulei

● doi caței de usturoi

● o legătură de pătrunjel

● o țelină mică

● două foi de dafin

● 50 de mililitri de oțet

● două fire de rozmarin

● sare

● piper

● apă

Mod de preparare:

Se prepară marinata astfel: se curăță legătura de pătrunjel și țelină, se spală și se taie în cubulețe. Se toacă marunt usturoiul și rozmarinul. Se amestecă toate acestea cu uleiul, oțetul, 300 de mililitri de apă, foile de dafin, o linguriță rasă cu piper și o lingură de sare grunjoasă.

Se curăță pulpa de miel de pielițe și tendoane, se spală bine cu apă rece, se pune pe un fund de lemn și se crestează în trei-patru felii mari, apoi cu un cutit cu vârful ascuțit se înțeapă peste tot la distanțe cât mai mici, astfel încât atunci când înfigeți cuțitul în carne, acesta să pătrundă până ajunge la fundul de lemn.

Puneți pulpa într-un castron mai mare și trunați peste ea sosul pentru marinat. Acoperiți castronul cu un capac și puneți-l la frigider preț de trei ore. Scoateți pulpa de miel din sosul în care a stat la marinat și așezați-o  într-o tavă mai adâncă. Sosul se strecoară și se toarnă în tavă peste pulpă. Tava se introduce în cuptorul încins și se lasă pulpa la foc mic spre mediu aproximativ două ore. Cât timp carnea se frige în cuptor se stropește, din când în cand, cu sosul din tavă. Când pulpa s-a rumenit pe deasupra, se scoate din cuptor, se taie în felii și se servește caldă cu o garnitură la alegere.

Sursă: Delly

Friptura de miel – varianta 3

Ingrediente:

● 2 kilograme de carne miel, de preferat pulpa de miel

● 250 de grame de iaurt gras

● trei lămâi

● o legătură de rozmarin proaspăt sau tre-cinci lingurițe de frunze uscate de rozmarin

● două linguri de ulei de măsline

● șase căței de usturoi

● două lingurițe de sare

● o linguriță de piper măcinat

Modul de preparare:

Usturoiul se curăță și se amestecă cu sarea. Se adaugă și frunzele de rozmarin și se mai piseaza un pic, pentru a se sfărâma rozmarinul și a permite uleiului aromat să iasă în sos. Se adaugă uleiul de măsline, piperul macinat, iaurtul și sucul de la lămâi.

Carnea de miel se crestează cu un cuțit și se așează într-o cratiță. Peste carnea de miel se toarnă sosul pregătit anterior, având grijă să fie bine unsă, inclusiv în crestături. Se acoperă cratița un cu capac și se da la frigider o zi sau două, având grijă să o mai răsucim din când în când, astfel încât carnea de miel să se marineze uniform în sos.

Grătarul de miel se pregătește astfel: se scoate carnea din frigider, se lasă să ajungă la temperatura camerei. Între timp se pregătește grătarul, se încinge, se unge cu o bucată de slănină pentru a evita prinderea cărnii de metalul fierbinte.

Carnea de miel se scoate din sosul în care a fost lăsată la marinat, se șterge, se condimentează cu sare și piper, după gust, și se pune pe grătar. Se lasă pe fos mediu cam un sfert de oră pe fiecare parte.

Sursă: Rețete mâncare

Inchide