Riscul de a face cancer de piele a crescut alarmant în ultimele patru decenii

Redactor:
Mădălina Chițu
Riscul de a face cancer de piele a crescut alarmant în ultimele patru decenii
Numărul persoanelor sub 40 de ani care suferă de cancer de piele a crescut alarmant în ultimele 4 decenii

Numărul persoanelor sub 40 de ani care suferă de cancer de piele a crescut alarmant în ultimele patru decenii, averizează oamenii de știință de la Clinica Mayo din SUA.

Cercetarea, publicată în ultimul număr al revistei Mayo Clinic Proceedings, arată că femeile sunt mai expuse acestei maladii, decât bărbații, înformează Science Daily.

Pentru a ajunge la această concluzie, savanții americani au analizat un eșantion de populație dintr-o regiune a statului Minessota. În plus, au studiat statisticile referitoare la pacienți, cu vârste cuprinse între 18 și 39 de ani, care au fost diagnosticați cu această formă de cancer în perioada 1970 – 2009. Rezultatele obținute au arătat că, în decursul a patru decenii, incidența cancerului de piele a crescut de opt ori în rândul femeilor și de patru ori în rândul bărbaților.

„Ne-am așteptat să avem astfel de rezultate, în condițiile în care studiile precedente au sugerat același lucru. În plus, datele Institutului Național de Oncologie arată o creștere alarmantă a cazurilor de cancer de piele în special în rândul femeilor cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani”, a declarat Jerry Brewer, autorul cercetării și medic dermatolog în cadrul Clinicii Mayo.

Solarul crește cu 74% predispoziția la această boală

Datele cercetării mai arată că această boală face tot mai puține victime în rândul populației tinere, acesta fiind efectul diagnosticării precoce a bolii. 

Cercetătorii sunt de părere că explozia numărului de cancere de piele la tinerii adulți se explică prin frecventarea crescută a saloanelor de bronzat, mai ales de către femei. „Un studiu recent arată că persoanele care frecventează astfel de saloane de de bronzat prezintă un risc cu 74% mai mare decât cele care nu se duc la solar să dezvolte un melanom. În special femeile tinere recurg mai des la bronzarea artificială decât bărbații, precizează autorul cercetării. Deși pe piață abundă informațiile despre pericolele saloanelor de bronzat, femeile tinere continuă să meargă regulat.

„Rezultatul acestui studiu subliniază importanța campaniilor pentru reducerea factorilor de risc de dezvoltare a unui cancer de piele și avertizarea tinerilor în privința efectelor cancerigene ale lămpilor de bronzat”, a mai spus dr Brewer.

Această maladie face anul 60.000 de victime

Cancerul de piele a devenit cel mai frecvent tip de cancer la om, avertizează Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Potrivit datelor OMS, anual, la nivel global, se înregistrează 60.000 de decese cauzate de acest tip de cancer. Conform membrilor Societății Române de Dermatologie (SRD), la noi în țară se înregistrează până la 2.000 de noi cazuri pe an.

Specialiștii în dermatologie afirmă că soarele este principalul vinovat al apariței acestei maladii. În ultimii trei-patru ani, razele ultraviolete au devenit mult mai periculoase, avertizează dermatologii.

Pentru a preveni apariția cancerului de piele, medicii recomandă evitarea expunerii la razele UV între orele 10 și 16 în sezonul estoval, deoarece energia solară atinge cote maxime în acest interval de timp, și folosirea cremelor cu factor de protecție atunci când ne bronzăm.

Vestea care zguduie scena politică! Președintele ar fi divorțat în mare secret de soția lui
FOTO. Alina Eremia, imagini fără perdea în costum de baie! Cum s-a pozat pe o...
A vrut să facă o glumă și a intrat la duș peste soția lui cu...
Fosta soție a lui Mădălin Ionescu face senzație pe internet. Fotografiile care șochează
Mama lui Gigi Becali s-a infectat cu coronavirus! Ce a făcut patronul lui FCSB, după...
Ultimul sondaj înainte de alegeri! Cum stau Nicușor Dan și Gabriela Firea. Asta e diferența!
Ţară care anunţă oficial că se confruntă cu al treilea val al pandemiei de coronavirus:...
Vestea care zguduie scena politică! Președintele ar fi divorțat în mare secret de soția lui
A vrut să facă o glumă și a intrat la duș peste soția lui cu...
Supriză de PROPORȚII după ce a fost reconstruită fața unui CĂLUGĂR medieval. „Seamănă mult prea...
EXCLUSIV: Ce i se întâmplă acum primarului PNL, după ce și-a filmat fiica dezbrăcată, în...
Divorțul anului în showbiz! După 3 ani au pus punct
Ce simtome are bruceloza, noua epidemie izbucnită în China. Bacteria a scăpat dintr-un laborator
Alimentul care îți otrăvește ficatul. TOP 15 mâncăruri de evitat dacă ai ficatul gras
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Este oficial: Românii pot lua 50.000 de euro gratis de la stat pentru a-şi deschide...
Inchide