Româncele se căsătoresc la 27 de ani și divorțează la 36. De ce au început să fugă de măritiș

Redactor:
Diana Marcu
Româncele se căsătoresc la 27 de ani și divorțează la 36. De ce au început să fugă de măritiș
Carieră, bani, situație materială, și apoi căsătorie. Astea sunt dorințele exprimate liber de majoritatea adolescentelor din România. Dacă fetele vor independență, băieții au și ei o lista de priorități: mașină, casă și distracție.

Carieră, bani, situație materială, și apoi căsătorie. Astea suntdorințele exprimate liber de majoritatea adolescentelor dinRomânia. Dacă fetele vor independență, băieții au și ei o lista depriorități: mașină, casă și distracție. Apariția copiilor nu seclasează pe locurile fruntașe, pentru niciunul dintre sexe, ci maila coada listei. Sau, dacă apar, ei sunt priviți ca o posesiune, cao dovadă că se poate și fără celălalt în cuplu, susținpsihologii.

„Tinerii de astăzi știu ce vor”, declară pentru Gândulpsihologul Daniela Gheorghe. Specialistul susține, în baza unorcercetări efectuate, că tendința de a întârzia întemeierea uneifamilii și de a amâna cât mai mult căsătoria tinde să segeneralizeze, indiferent că e vorba de tinerii de la oraș ori decei de la sat. De altfel, pe canapeaua terapeutului se așază totmai multe românce, care susțin că se simt mai bine singure decâtprinse într-o relație care să copieze modelul familiilor în care aucrescut. „Sătule să fie neînțelese de partener, adesea blazat șicertat cu romantismul, având un job stabil și o diplomă în buzunar,femeile refuză să-și mai asume rolul de salariat cu normă întreagă,menajeră în casă și singura preocupată de educația copiilor.Generația actuală de femei nu-și mai dorește un astfel de bărbat”,afirmă, la rândul său, psihologul Gabriela Niță. „Opt din zecepaciente nu-și doresc să reia paternul familiar – o relațieconflictuală cu partenerul de cuplu, o relație de subordonare fațăde acesta și asumarea sarcinilor care țin de întreținereagospodăriei și de creșterea copiilor. Odată ce au o diplomă înbuzunar, ele vor asumarea sarcinilor în mod egal”, mai spuneexpertul în relația de cuplu.

Românii trăiesc în cuplu 13,3 ani, în medie

La despărțire se înghesuie, potrivit datelor InstitutuluiNațional de Statistică (INS), femeile și bărbații aflați între 30și 34 de ani. Ei au cea mai mare pondere (21,2%, respectiv 21,1%)din numărul total al celor divorțați, indiferent de sex. Conformsursei citate, numărul doamnelor de până la 30 ani care au divorțata fost de aproape două ori mai mare decât numărul bărbațiloraparținând aceleiași limite de vârstă. Situația se schimbă când sesare de 30 de ani. Aici numărul bărbaților de 30 de ani și pestecare au divorțat a fost de 1,2 ori mai mare decât cel al femeilor,în 2009.

Analiza repartiției divorțialității pe vârste evidențiazătendința actuală a generațiilor tinere de până în 25 de ani de adivorța în proporție mai mare. Cele mai mari valori ale rateispecifice de divorț s-au înregistrat la bărbații și femeile sub 22de ani, potrivit INS, iar motivele au ținut – în 2009 – de traiulîn comun cu părinții sau socrii, de bani și de amestecul înrelațiile dintre însurăței. De aici și concepțiile diferite deviață. Conform sursei citate, în cuplu s-a stat în medie 13,3 ani(în 2009 durata a fost egală cu cea din anul anterior), iar ladivorț bărbatul avea 40 de ani și femeia 36.

Femeile se căsătoresc la 27,5 ani

Clopotele de nuntă au bătut anul trecut de 134 de mii de oripentru români. Potrivit INS, în 2009 s-au înregistrat 134.275căsătorii, cu 15.164 căsătorii mai puține decât în anul anterior.Rata nupțialității a fost de 6,3 căsătorii la 1000 locuitori, fațăde 6,9‰ în anul 2008. Așadar, mai puțini au fost cei care s-auîncumetat să spună „Da” în fața ofițerului de Stare Civilă.Scăderea numărului de căsătorii s-a înregistrat atât la românii dela oraș, cât și la cei de la sat, rata nupțialității înregistrând oscădere de 11,0 % în urban și 9,3% în rural, potrivit INS. Scădereanumărului de căsătorii din mediul urban a fost de 2,3 ori mai maredecât în mediul rural. Cele mai multe căsătorii (16,9%) s-auîncheiat între bărbații cu vârste între 25 și 29 de ani și femeiledin grupa de vârstă 20-24 ani, urmate de căsătoriile încheiate debărbații din grupa de vârstă 25-29 ani cu femeile din aceeași grupăde vârstă (14,1%). În anul 2009, vârsta medie la data căsătoriei afost de 30,9 ani la bărbați și 27,5 ani la femei, relevădatele.

Bucureșteanca spune «Da» la 30 de ani

Dacă e din București, românca alege să spună „Da” când seapropie de schimbarea prefixului, mai precis când trece de 29 deani, arată datele Institutului de Statistică. Vârsta crește, susținpsihologii, iar „căsătoria nu mai reprezintă o prioritate pentrufemei”, afirmă Gabriela Niță. Psihologul vorbește despre inversarearolurilor și despre câștigarea de către femei a independențeifinanciare. Partenerul de viață devine un potențial factor destres, mai ales în condițiile în care o femeie câștigă la fel debine cât un bărbat și, în plus, îi revin mai multe roluri în cuplu.”Românca de azi nu-și mai dorește un bărbat care să nu ofere nimic,iar dacă își dorește relații sexuale le poate avea și fărăcăsătorie”, mai spune Gabriela Niță, expert în relația de cuplu.Despre emancipare vorbește și Daniela Gheorghe. Psiholog, ea spunecă ideea promovată de media, a unei femei libere, independente, areînsă și dezavantaje. Ea dă exemplu cazul Franței și Belgiei underata divorțurilor a crescut îngrijorător. „Nici în România nu semai promovează modelul tradițional al familiei”. Or, în acestcontext, spune Daniela Gheorghe, „dobândirea independențeifinanciare ar permite femeii să se repoziționeze în cadrulfamiliei”. Așadar, mai întâi carieră, bani și apoi familie.Specialiștii vorbesc și despre asumarea nașterii și creșterii unuicopil de către femeia independentă. Familia e în derivă, susțineDaniela Gheorghe, „iar copilul văzut ca simplă posesiune, ca odovadă a demonstrării capacității de a face ceva, reprezintă unmare handicap pe care o mamă i-l transmite viitorului său urmaș”,conchide psihologul.

Despre alegeri și vârste

Căsătoria după 30 de ani e o realitate, dincolo de statistici.Cristina Serghie este o dovadă. „De ce m-am căsătorit după 30 deani? Pentru că azi ai alte preocupări: să-ți construiești ocarieră, să ai un job bun, să fii independentă și automat devii maiselectivă, chiar și în privința bărbaților. Și cauți și aștepțipână când știi că ai făcut alegerea potrivită”, spune CristinaSerghie, media planner într-o agenție de publicitate. „Eu l-amgăsit la 34 ani și, dintr-o femeie «anti» căsătorie-copii-familie,am devenit o «pro» și nu regret niciun moment, mărturisește ea. Pebaza experienței mele de viață, sunt convinsă că la 20 ani aș fifăcut o alegere proastă și aș fi fost nefericită într-o căsătorieratată sau aș fi îngroșat rândurile divorțatelor. Nu pentru că arfi greșit să te căsătorești la această vârstă, dar, ca să facialegerea potrivită, cred că ai nevoie de experiență, – a ta, acelor din jur; numai așa vei ști exact ce vrei”.

Revoluţie la FCSB. Becali şi-a ieşit din minţi şi a anunţat numele antrenorului care renaşte...
Cazul care a șocat toată țara! Ea a născut un bebeluș macrosom. Nu s-a mai...
FOTO. Andreea Raicu a pozat goală, la 43 de ani. Imaginea care a pus pe...
Pepe e ISTORIE! Raluca Pastramă a făcut totul public! El este acum cel mai important...
Cristi Borcea o tratează pe Valentina Pelinel ca pe o regină! Ce gest a făcut...
LOVITURĂ uriaşă pentru şoferi! O nouă TAXĂ pentru conducătorii auto din România. Iată pentru ce!
Autorităţile din Ucraina au confiscat 1.500 de sticle de băuturi spirtoase fabricate din mere de...
BANCUL ZILEI – Arabul, găurile și cele 17 neveste
Țara care a interzis blugii mulați. Bărbații cu părul lung sunt considerați „dușmani ai poporului”
Cazul care a șocat toată țara! Ea a născut un bebeluș macrosom. Nu s-a mai...
Considerată INOCENTĂ ca o fecioară, dar amanta celui mai PUTERNIC om, a făcut ceva TERIBIL...
Tragedie URIAŞĂ în familia lui Helmuth Duckadam! A fost găsit SPÂNZURAT în propria casă
Cătălin Scărlătescu a făcut SCANDAL la Chefi la Cuțite. Ce l-a enervat peste măsură: ‘Facem...
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai...
Vestea ȘOC a dimineții în România: A MURIT... Un talent uriaș! Rămas bun!
Cum îți dai seama că ai viermi intestinali. 20 de semne ale paraziților în organism
ULTIMA ORĂ. Cine au fost cei mai bine plătiţi români luna trecută. Vezi unde poţi...
Unul dintre cele mari secrete ale McDonald's s-a aflat. Cum au reuşit doi tineri să...
Inchide