România, în topul celor mai vulnerabile țări la atacurile informatice

Redactor:
Laura Holban
România, alături de Italia, Polonia, India și Mexic, se numără printre țările considerate ca neavând sisteme și proceduri adecvate în domeniul cibernetic

România, alături de Italia, Polonia, India și Mexic, se numără printre țările considerate ca neavând sisteme și proceduri adecvate în domeniul cibernetic, potrivit unui studiu al companiei americane de software McAfee, realizat în colaborare cu Institutul Security and Defence Agenda de la Bruxelles.

La polul opus, printre țările în care hackerii reușesc cu greu să pătrundă în sistemele cibernetice, se numără Finlanda, Suedia, Marea Britanie, Franța, Germania și Danemarca, scrie BBC.

Potrivit studiului prezentat ieri la Bruxelles, România se numără printre cele mai vulnerabile state în fața atacurilor informatice asupra computerelor și sistemelor de calcul din sectorul public și privat, alături de Brazilia, India și Mexic. „Acest lucru se datorează faptului că sectorul public și cel privat în aceste state nu au sisteme corecte și proceduri capabile să le apere”, a explicat Robert Lentz, specialist în securitate informatică de la Departamentul Apărării din SUA.

Printre parametrii testați s-au numărat instrumentele standard de protecție a calculatoarelor și dacă există sau nu un schimb bun de date între sectorul public și cel privat. Alte teste au verificat eficiența antivirușilor și a firewall-urilor, senzori avansați de protecție și sistemele de prevenire a intrușilor, țările fiind notate cu calificative de la 1 la 5. Cel mai bine protejate sisteme cibernetice au primit calificativul maxim, cinci, în timp ce țările mai slab protejate împotriva unor eventuale atacuri ale hackerilor au primit mai puține stele. Țara noastră a primit doar 2.5 stele, lucru datorat lipsei de fonduri și din cauza cunoștințelor puține pe care le au internauții românii, dar și din cauza protecției minime a informațiilor private pe Internet, scrie Bussines Insider.

 

 

Inchide