• Publicat:
  • Actualizat:
Magazin

„ROMÂNII AU TALENT”. Cum a învățat să danseze Robo, băiatul cu „oasele de cauciuc”

„ROMÂNII AU TALENT”. Cum a învățat să danseze Robo, băiatul cu „oasele de cauciuc”
Lugojanul în vârstă de 27 de ani visează să-și deschidă o școală de dans dedicată celor care vor să arate de ce sunt în stare, „dar nu au această posibilitate". „Așa cum a fost și povestea noastră", declară pentru gândul Cristian Darius Novac.

Lugojanul în vârstă de 27 de ani visează să-și deschidă o școalăde dans dedicată celor care vor să arate de ce sunt în stare, „darnu au această posibilitate”. „Așa cum a fost și povestea noastră”,declară pentru gândul CristianDarius Novac.

Unde se învață dansul de stradă

Robo pe scenă, Dorian Cristian Novac în acte, dansează de când seștie. De la cinci ani când l-a trezit la viață o piesă a luiMichael Jackson. „Mă jucam cu niște mașinuțe, cu spatele latelevizor, când am avut acea emoție în care simți cum ți se ridicăpărul pe mâini”, povestește Novac. „Emoția” era o melodie – piesalui Michael Jackson, «Don’t Stop ‘til You Get Enough». „Pentru minea fost o experiență de neuitat, ca și când aș fi fost un robot carea primit conștiință, o mașină care s-a trezit la viață”,mărturisește Robo. „De atunci stăteam zilnic în fața unei oglinziîn care mă vedeam doar pe jumătate, încercând să-i reproducmișcările lui Michael și fredonam „I’m bad!.. I’m bad!..Auu”.

Ceea ce părea la început o joacă s-a transformat în stil deviață. A fost norocos, spune despre sine Robo, care a moștenit cevadin pasiunea pentru dans de la tatăl său. „La început ai mei segândeau că asta e o joacă pentru mine, dar când m-au văzut înprimele spectacole și-au dat seama că e mai mult decât atât. Ei măsusțin și au încredere în mine”.

Vezimai multe pe Romanii au talent

Inițial, Cristian Novac ar fi vrut să-nvețe să danseze caMichael, dar în Lugojul natal nimeni nu o făcea. Așa că televizoruli-a rămas baza, iar videoclipurile – inspirație. A învățat singurabc-ul dansului, istoria și teoria dansului de stradă, dar îi eragreu să execute corect și să simtă mișcările. „Ca să înțelegilogica acestor mișcări și a culturii HipHop, așa cum o explică Mr.Wiggles, personajul legendar de care puțini au auzit, trebuia săvezi pe viu practicanții”, povestește Robo explicând cum a ajuns la”battle”-uri organizate, la bătălii în pași de dans. „Ca să poțiajunge acolo nu era greu, mergeai și te uitai. Dar, dacă ești doarun simplu observator, nu înveți prea mult. Ca să câștigiexperiență, trebuia să participi la bătălii, aveai nevoie de otrupă”, povestește dansatorul.

Șantajat să învețe vals și tango

Trupă și-a format în clasa a IX-a, împreună cu un coleg de clasă,Paco, cu care Robo a și ajuns la dansuri, într-un club școlar.”Șantajați” de-o coregrafă să învețe dans de societate, băiețiiînscriși la club erau momiți cu o promisiune ireală – să dansezebreakdance în spectacole, nu vals și tango „Așa a început să iaformă trupa”, povestește Robo amintind șantajul. „Bineînțeles, eramsingurul care a scăpat de tango și vals deoarece nu mai erau fetecare să-mi fie pereche. Asta mi-a atras invidia celorlalți”, spunerâzând dansatorul, care și-a găsit aici trei dintre viitorii membriai trupei sale.

În timp, din cinci au devenit opt, pentru ca ulterior numărulmembrilor formației de street dance să scadă. „Realizam că nu vamai fi la fel, apăruseră și problemele în trupă”, își aminteșteRobo. Decis să se desprindă de dansatori, Cristi Novac se retragedin trupă și alege să danseze singur. DFC, în românește „Trupa deDans Fictiv”, pe care o crease alături de Paco, îi lipsea însă, așacă, după câțiva ani de pauză, s-a reîntors în „familie” organizândo preselecție pentru un nou dansator în trupă. Așa l-au cunoscut peSony, un băiat extrem de rușinos, dar cu lipici la fete. „Singuralui problemă era lipsa de concentrare în preajma fetelor careveneau la cursurile de dans unde ne antrenam. Dar acum se pare cănu se mai poate antrena dacă nu se află măcar una să-l privească”,mai povestește Cristian.

Cum se schimbă prezentul

La patru zile de la difuzarea emisiunii „Românii au talent”, viațalui Robo și a colegilor săi de trupă s-a schimbat.

„Am fost asaltați din toate părțile. Prima dată nici măcar nu amconștientizat, a trebuit să treacă ceva. Încercăm să rămânem așacum suntem și să nu ne lăsăm influențați de faptul că am câștigat oasemenea popularitate într-un timp atât de scurt”, mărturiseștedansatorul.

„Pentru noi, preselecția a avut o importanță imensă, ne-am văzutcu adevărat valoarea și ni s-a prezentat orizontul”, mai spuneCristian. Visul lui? Să deschidă o școală de dans care „să leprezinte noi perspective tinerilor talentați, să le dea curaj șialtora să-și trăiască visele”.

PORTRETProgramul de viață al unui robot

• Cristian Darius Novacse antrenează zilnic între două și trei ore. De trei ori pesăptămână se întâlnește cu Paco și Sony, trio-ul repetând într-osală de balet.
• Și-ar fi dorit săînvețe dansuri latino pentru că, spune el, așa ar fi înțeles maibine dansul de stradă. „Deși mulți nu se gândesc la asta, eleganțamișcărilor este foarte importantă și în street dance”, povesteșteNovac.
• Robo este vegetarian.A decis singur să renunțe la carne după un experiment de treisăptămâni. „Știu în mod cert că tot ceea ce mănânci îți afecteazănu numai sănătatea, dar și modul de gândire. Să nu uităm că șiEinstein a fost vegetarian”, spune Robo, ai cărui părinți audevenit, după cum afirmă, specialiști în prepararea ciupercilor,sub orice fel.
• Novac considerăStrobing cea mai grea figură de dans pentru că, spune el, „trebuiesă te relaxezi și să încordezi mușchii foarte repede”. „E unsentiment similar cu tremuratul”, explică Robo.
• Pelângă dans, Cristian Novac este pasionat de electronică. De altfel,în acest domeniu lucrează fiind depanator aparate electronice la ofirmă producătoare de sisteme electronice de securitate. Desenuleste o altă pasiune fără de care nu crede că ar putea trăi. Încopilărie, desenul era principala sa formă de exprimare.
• Îi place să compunămuzică. „Zic că am avut noroc cu astfel de părinți care m-aususținut în tot ceea ce am vrut să fac până acum cu pasiunilemele”.

Inchide