Românii cărora le cântă la petreceri Patricia Kaas și Joe Cocker. Câți bani dai ca să-i aduci în România pe marii cântăreți ai lumii

Redactor:
Diana Marcu
Românii cărora le cântă la petreceri Patricia Kaas și Joe Cocker. Câți bani dai ca să-i aduci în România pe marii cântăreți ai lumii
Cu 80.000 de euro, Remus Truică a adus-o în România, la Snagov, pe Patricia Kaas să-i cânte „Happy Birthday, to you, Remus", cu ocazia aniversării sale. Diva i-a cântat fostului șef al cancelariei lui Adrian Năstase, în urmă cu două săptămâni, hituri de-ale sale, fiind acompaniată de un violonist și de un pianist.

2005 a fost anul în care s-a organizat în România cea mai marepetrecere privată – cea a lui Radu Octavian, acționarul majoritaral holdingului RTC. Pentru a sărbători 15 ani de activitate, Radu aoferit celor 4.000 de invitați ai săi un concert cu trupaSmokie.

Show de 110.000 de euro

Un an mai târziu, un mogul al energiei, Bogdan Nicolae Buzăianu,își serbează pe 3 ianuarie ziua de naștere la un club dinBucurești, Bamboo. Iar cel care a venit cu un avion privat să cântela cheful cu circuit închis a fost nimeni altul decât Joe Cocker.150 de invitați s-au bucurat de show-ul memorabil care ar fi costat200.000 de euro. Alături de Cocker au mai cântat atunci CesariaEvora și Buena Vista Social Club. De altfel, Buzăianu este cunoscutpentru gustul său artistic, și nu doar pentru bani. Anul trecut,tot la aniversare, pe care și-a sărbătorit-o la Monte Carlo, el aprimit cadou un show al Leonei Lewis. Artista britanică a fostadusă evident cu avionul până la locul unde a fost organizatăpetrecerea dată în cinstea „unuia dintre cei mai bogați oameni” dinRomânia. Ea a cântat o scurtă serie de piese la exclusivistul HotelDe Paris din Monte Carlo, în fața a doar 25 de invitați, potrivitClick. De altfel, tabloidul citează un articol publicat în presabritanică, pe thesun.co.uk. Pentru prestația sa, artista ar fiprimit 110.000 de euro.

Vaya Con Dios poate fi adusă cu 70.000 deeuro

Un site de profil din România, dedicat producției muzicale șimanagementului artistic, publică o listă de prețuri cerute deartiștii din străinătate, cu mențiunea că aceștia pot fi contactațipentru evenimente, concerte și spectacole. E vorba însă de uncontract ferm, de avans și de garanții, atenționează directorulexecutiv Dragoș Ducan. Prețul este discutabil în funcție de naturaevenimentului și variază între 10.000 și 75.000 de euro. Astfel,cei interesați, care se încadrează în buget, au acces la TotoCutugno, Modern Talking, Rednex, Bonnie M, Kim Wilde, ATB, East 17,Sandra, Saragossa Band, Chris de Bourgh, Jennifer Rush, Whitesnake,Zucchero, Bonnie Tyler, Ace of Base, Pachanga, Megadeth, CultureBeat, C.C.Catch, No Merci, SNAP, Chris Norman (Smokey), Ruslana,Goran Bregovici, Samantha Fox, Danzel, Technotronik, 2 Unlimited,Goombay Dance Band, Bad Boys Blue, Nino D’Angelo, Vaya con Dios,Hot Chocolate, Albano, Eruption, Ricchi & Poveri, Uriah Heep,Gazebo, Jon Anderson (Yes), Alphaville sau Biondo. Lista este lungăși, deși apare pe site de un an de zile, doar trei români au fostinteresați de un artist din afară, potrivit lui Dragoș Ducan. „Nus-a finalizat nimic”, spune directorul executiv de laartisti-concerte.ro. „Românii sunt nerealiști când vine vorba debugete și nu oricine își poate permite să susțină financiar unartist din străinătate”, a declarat pentru GândulDragoș Ducan. Așa că cei mai mulți se orientează spre vocileși trupele din România. „A scăzut numărul evenimentelor corporateorganizate de multinaționale, a scăzut numărul manifestărilor șiconcertelor făcute de primării, așa că baza o reprezintăevenimentele private – de tipul nunți, aniversări, botezuri. Celemai multe solicitări pentru astfel de evenimente vin din Banat șiMoldova”, conchide Ducan.

Cu 80.000 de euro, Remus Truică a adus-o în România, la Snagov,pe Patricia Kaas să-i cânte „Happy Birthday, to you, Remus”, cuocazia aniversării sale. Diva i-a cântat fostului șef alcancelariei lui Adrian Năstase, în urmă cu două săptămâni, hituride-ale sale, fiind acompaniată de un violonist și de un pianist.Suma n-a fost confirmată oficial, dar – potrivit unor participanțila petrecerea de la Snagov a lui Truică -, pe sărbătorit îl leagăde artistă nu doar o relație contractuală, ci și una de prietenie.Cert este că solista, al cărei onorariu variază între 50.000 și80.000 de euro, a fost surpriza serii pentru cei 200 de invitați aifostului consilier. Ea a cântat pe o scenă de concert specialamenajată în grădina care adăpostea și uriașul cort alb, decorat cuorhidee albe, în care s-a desfășurat petrecerea. La un moment dat,artista i-a cedat scena Loredanei Groza, aflată în topul celor maibine plătite voci din România. Nu doar despre prezența PatricieiKaas la cheful privat s-a scris în presă, ci și despre ospățul ca-npovești cu care s-au delectat oaspeții – purceluși de lapte,berbecuți la proțap și băuturi rafinate. Participantă la petrecere,Floriana Jucan neagă prezența purcelușilor cu mere-n bot de pemese. „În realitate, scrie jurnalista în Q Magazine, s-au servitstridii, crabi, ton roșu, pește, foie gras, mușchi de vită, pieptde rață, piure cu trufe, miniecleruri și tort de ciocolată, toatepreparate de un restaurant și aduse cu barca”.

Toto Cutugno a primit 15.000 de dolari pentru 45 deminute

Să fie petrecerile private cu artiști de top un nou fenomen înRomânia sau să fie o exagerare a presei? Patricia Kaas nu esteprimul artist de talie internațională care i-a încântat pe româniicu dare de mână la un chef în familie.

Șirul party-urilor private a fost deschis, în urmă cu opt ani,de Costin Mărculescu, care l-a invitat la o gală aniversară pe TotoCutugno. Dacă la gala organizată la Circul de Stat italianul acântat pe bani, 15.000 de dolari susține Mărculescu că i-a plătitla acea vreme lui Cutugno, la alte două evenimente private -respectiv o cină și o petrecere – artistul a venit, s-a distrat șia cântat fără să ceară niciun cent. „N-a comentat nimic, n-a avutnicio pretenție, a stat la ce hotel l-am cazat, n-a avut fițe”,mărturisește Costin Mărculescu despre evenimentul de acum opt ani.El spune că „a avut noroc”, pentru că l-a ajutat o cunoștință să-laducă pe cântăreț în România la acel moment. „M-am gândit inițialsă-i invit pe cei de la Bonney M, dar când am vorbit cu un impresarși m-a întrebat ce variantă vreau – că sunt vreo trei formule -, amdecis să stau în banca mea și să-l invit pe Toto Cutugno, că știucă nu este decât unul singur”.

Deși știe că onorariile cerute de o trupă sau de un artistinternațional sunt mari, Mărculescu spune că sumele vehiculate înpresă sunt dublate, chiar și în cazul Patriciei Kaas. „Poate includși transportul cu un avion privat, și hotelul. Probabil că nici nuexistă contracte în astfel de cazuri”, mai spune, pentruGândul,Mărculescu.

Nuntă cu Gipsy Kings

Contracte există în unele cazuri, chiar dacă în timp valoarealor se uită sau este trecută sub tăcere. Cel puțin așa s-aîntâmplat la nunta lui Dragoș Săvulescu, om de afaceri șifinanțator al clubului Dinamo. În 2005, când s-a căsătorit cuRodica Ghionea, și-a făcut nunta în Sala Tronului de la MuzeulNațional de Artă al României, iar la petrecere le-a cântat GipsyKings. „Organizatorii aveau acces la o serie de impresari caredețineau o listă cu trupe și artiști din străinătate. Am consultatlista, am văzut tarifele solicitate, am văzut cine era disponibilîn acea perioadă și am optat pentru Gipsy Kings. A existat uncontract separat, pe care l-am semnat”, spune Dragoș Săvulescupentru Gândul, precizândînsă că „detaliile financiare nu sunt importante”. (Citeștemai departe în pagina următoare)

Inchide