Salman Rushdie a postat pe Twitter o satiră despre divorțul starletei Kim Kardashian

Redactor:
Florin Badescu
Salman Rushdie a postat pe Twitter o satiră despre divorțul starletei Kim Kardashian
Scriitorul Salman Rushdie a postat pe Twitter o satiră în versuri despre divorțul starletei americane Kim Kardashian, informează contactmusic.com.

Scriitorul Salman Rushdie a postat pe Twitter o satiră în versuri despre divorțul starletei americane Kim Kardashian, informează Mediafax, care citează contactmusic.com.

Kim Kardashian a anunțat, luni, că a inițiat procedura de divorț de soțul ei Kris Humphries, punând astfel capăt unui mariaj – intens mediatizat – care a durat doar 72 de zile.

Starleta americană a reacționat foarte repede pentru a răspunde zvonurilor apărute în presa internațională, potrivit cărora acel mariaj a fost realizat pentru a încasa sume mari de bani din contracte cu reviste și posturi TV americane, declarând că s-a „căsătorit din dragoste”. Această declarație nu a fost însă suficientă pentru a pune capăt bârfelor apărute pe internet și nici comentariilor răutăcioase ale utilizatorilor de pe Twitter.

Nici reprezentanții de seamă ai elitei culturale, precum Salman Rushdie, nu au rezistat dorinței de a comenta „drama” starletei americane.

Salman Rushdie s-a inspirat din acest scandal pentru a posta pe contul său de pe Twitter un poem cu tentă satirică la adresa starletei americane de origine armeană. Celebrul scriitor a ironizat silueta starletei, care nu este tocmai slăbuță, reacția lui Kris Humpfrey după ce a aflat că soția lui a cerut divorțul și a înlocuit toate literele „c” din textul său cu litera „k” – o ironie la adresa faptului că prenumele și numele starletei, dar și prenumele fostului ei soț încep cu această literă: „The marriage of poor Kim (pound) Kardashian was krushed like a kar in a krashian/ Her Kris kried, not fair! Why kan’t I keep my share? But Kardashian fell klean outa fashian” (Căsătoria sărăcuței Kim (livră) Kardashian a fost zdrobită ca o mașină într-un accident/ Kris al ei a strigat plângând: «Nu e corect! De ce nu pot să îmi păstrez partea?» Și cu asta, Kardashian a ieșit, curată, din lumea mondenă).

Kim Kardashian și Kris Humprhies s-au căsătorit pe 20 august în sudul Californiei, în cadrul unei ceremonii spectaculoase, al cărei cost de organizare a fost de circa 10 milioane de dolari, după o relație de nouă luni. Peste trei milioane de telespectatori americani au urmărit reportajul TV „Kim’s Fairytale Wedding: A Kardashian event” difuzat în două părți.

Drepturile exclusive asupra imaginilor de la nuntă au fost achiziționate de revista People, pentru 1,5 milioane de dolari, potrivit unor surse apropiate cuplului.

Însă zvonurile despre existența unor tensiuni în cadrul cuplului au apărut destul de repede după nuntă, fiind relatate pe larg în presa americană din ultimele săptămâni. Potrivit unor surse, Kris Humphries, jucătorul în vârstă de 26 de ani al echipei de baschet New Jersey Nets, a refuzat să joace rolul ce i-a fost atribuit în brandul Kardashian, iar cei doi soți s-au certat în legătură cu locul unde urmau să se stabilească și să locuiască.

Kim Kardashian este actrița de reality show cel mai bine plătită din televiziunea americană, câștigurile ei financiare din 2010 – provenind din aparițiile la televiziune, lansarea unei linii vestimentare, a unui parfum, a unei linii de bijuterii și a unei creme de bronzat – ridicându-se la aproximativ 6 milioane de dolari.

Salman Rushdie s-a născut la Bombay (Mumbai), în 1947. La vârsta de 13 ani a plecat în Anglia, unde a studiat la prestigiosul King’s College din Cambridge. După absolvire, s-a mutat la Karachi, în Pakistan. După o slujbă de scurtă durată în televiziune, el s-a întors în Marea Britanie și a început să își construiască o carieră de scriitor profesionist. A debutat în 1975, cu „Grimus” (Polirom, 1998), dar romanul care l-a impus în lumea literară a fost „Copiii din miez de noapte” (1981, Polirom 2005, 2007 – distins cu premiul Booker, în 1981, și Booker of Bookers, în 1993).

Scriitorul a trăit ascuns și sub protecția poliției britanice în anii ’90, după ce ayatollahul Khomeini l-a condamnat la moarte, în Iran, pentru publicarea „Versetelor satanice”, o carte considerată o insultă la adresa culturii islamice. El apare ocazional la televiziune în calitate de invitat al unor talk show-uri și a fost consultant în echipa de producție a emisiunii „Real Time with Bill Maher” produsă și difuzată de HBO. Salman Rushdie a fost și gazda unui episod al emisiunii „Charlie Rose” difuzată de postul PBS în 2006.

Lui Salman Rushdie i-a fost decernat titlul de Cavaler al Imperiului Britanic în iunie 2007. Evenimentul a stârnit reacții violente din partea lumii islamice, reactualizând resentimentele pricinuite de publicarea „Versetelor satanice”. De asemenea, scriitorul deține titlul de Comandor al Ordinului Artelor și Literelor, cea mai înaltă distincție culturală franceză.

Salman Rushdie a fost în vizită în România, la sfârșitul anului 2009.

Inchide