Sâmbătă începe sezonul estival al Deltei Dunării la Sulina cu Parastasul Piraților Nepomeniți

Redactor:
Razvan Tupa
Sâmbătă începe sezonul estival al Deltei Dunării la Sulina cu Parastasul Piraților Nepomeniți
Sezonul estival începe pentru Delta Dunării sâmbătă, la ora 12:00, la Sulina cu Parastasul Piraților Nepomeniți din Cimitirul multietnic cunoscut și drept „Cimitirul Comisiunii Europene a Dunării".

Este al doilea an în care este anunțată întâlnirea celor care vor să readucă Sulina în atenția turiștilor pornind pe urmele piraților uitați în cimitirul din orașul de la vărsarea Dunării în Marea Neagră.

În 2018, evenimentul a luat forma unei croaziere prin „cele mai fermecătoare locuri din deltă, urmată de un dezmăț culinar cu preparate pescărești, așa cum le-ar fi plăcut piraților să se ospăteze, condimentat cu program artistic tematic și continuat cu o petrecere de pomină la clubul exotic de pe plajă”, anunțau organizatorii.

Totul a pornit de la imaginea pietrei de pe mormântul lui Ghiorghios Kontoguris, care poartă, din 1871, simbolul cunoscut al piraților, craniul suprapus pe două oase încrucișate. Cimitirul este cunoscut și pentru că în perimetrul său se găsesc morți de peste 20 de naționalități, creștin-ortodocși, catolici, protestanți, dar și musulmani sau evrei, soldați care și-au pierdut viața în războiul Crimeii, angajați ai Comisiunii Europene a Dunării (1856 – 1938) și monumentul funerar al prințesei Ecaterina Moruzi.

Celebrarea debutează sâmbătă, de la ora 12.00, cu un moment de comemorare, Parastasul Piraților Nepomeniți de la Cimitirul din Sulina.

„Timp de trei secole Sulina a fost refugiul preferat al piraților greci și maltezi din Marea Neagră, dar și important nod comerical pentru transportatorii din Europa. Pe aici s-au perindat prinți și prințese, pirați, înalți oficiali dar și simpli marinari din toate colțurile lumii. Au lăsat în urma lor povești și legende, multe dintre ele putând fi descoperite printr-o simplă plimbare prin Cimitirul multietnic din Sulina. În memoria lor, a tuturor, organizăm Parastasul Piraților din Sulina. Să-i pomenim pe toți, să vărsăm o picătură în cinstea lor, dar și a noastră, și să ne bucurăm de viață împreună”, anunță organizatorii.

Inchide