Savanții egipteni au creat un test de depistare a hepatitei C, rapid și ieftin

Redactor:
Florin Badescu
Savanții egipteni au creat un test de depistare a hepatitei C, rapid și ieftin
Un test rapid și ieftin, capabil să depisteze toate tipurile de hepatită C, o boală care afectează aproape 10 milioane de egipteni, a fost creat de o echipă de cercetători de la Universitatea americană din Cairo

Un test rapid și ieftin, capabil să depisteze toate tipurile de hepatită C, o boală care afectează aproape 10 milioane de egipteni, a fost creat de o echipă de cercetători de la Universitatea americană din Cairo, informează AFP.

Acest nou test permite reducerea perioadei de „depistare în două etape, care durează mai multe zile, la o procedură unică, ce durează mai puțin de o oră (…) și cu un preț ce reprezintă doar o mică parte din costul de funcționare al instrumentelor de diagnosticare folosite în mod obișnuit”, au anunțat reprezentanții universității.

Este vorba de un test chimic lichid, care detectează hepatita C cu ajutorul unor nanoparticule din aur. Testul a fost realizat de o echipă coordonată de medicul Hassan Azzazy.

Detectarea virusului hepatitei C în primele șase luni permite o rată de vindecare de 90%”, a subliniat cercetătorul egiptean, care regretă faptul că în țara lui autoritățile fac prea puțin pentru a lupta contra acestei maladii.

Aproape 10 milioane de persoane suferă de hepatita C în Egipt, potrivit Universității americane din Cairo, iar acest virus, transmis prin sânge, contaminează alte 500.000 de persoane în fiecare an.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), între trei milioane și patru milioane de persoane sunt infectate în fiecare an pe tot globul.

Țările în care virusul hepatitei C este cel mai prezent sunt Egipt, cu o rată de prevalență de 22%, Pakistan (4%) și China (3,2%), potrivit OMS.

Cele mai multe dintre persoanele infectate cu hepatita C nu pot să se vindece în mod spontan, spre deosebire de hepatita A și B, întrucât, atunci când virusul este atacat de sistemul imunitar, el suferă mutații care devin mai rezistente.

Infectarea se face prin transfuzii sangvine, transplant de organe și de la mamă la copil.

Inchide