Schimbare RADICALĂ la Digi Sport

Schimbare RADICALĂ la Digi Sport
Publicat: 15/09/2015, 17:53

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a aprobat, în ședința de marți, o solicitare a companiei RCS&RDS de modificare a licenței audiovizuale acordate pentru difuzarea pe satelit a televiziunii Digi Sport.

Până în prezent, RCS&RDS deținea canalul principal Digi Sport și patru canale secundare – Digi Sport 1, Digi Sport 2, Digi Sport 3 și Digi Sport Plus, toate fiind difuzate și în format High Definition (HD).

Digi Sport se difuza pe teritoriul Cehiei, Slovaciei și Ungariei, în timp ce Digi Sport 1, Digi Sport 2, Digi Sport 3 – pe teritoriul României, iar Digi Sport Plus – pe teritoriul Ungariei, potrivit unor informații prezentate în ședința de marți a CNA.

Însă RCS&RDS a solicitat CNA ca televiziunea principală Digi Sport să își schimbe denumirea în Digi Sport 1, care va avea doar trei canale secundare, respectiv Digi Sport 2, Digi Sport 3 și Digi Sport 4.

Digi Sport 1, Digi Sport 2 și Digi Sport 3 se vor difuza pe teritoriile României și Ungariei, iar Digi Sport 4 se va transmite în România. Atât programul principal, cât și cele secundare se vor difuza și în format HD.

„Am simplificat și am actualizat licența pe care o avem (Digi Sport, n.r.), în sensul în care am renunțat la teritoriile unde nu mai avem retransmisie, Cehia și Slovacia, și, ca urmare a drepturilor noi achiziționate (drepturi TV de competiții sportive, n.r.), putem să oferim aceste drepturi și în România și în Ungaria”, a declarat Lucian Mihai, reprezentantul RCS&RDS în ședința de marți a Consiliului.

Răspunzând unor întrebări puse de membrii CNA, Andi Vilara, responsabilul de achiziții de drepturi de competiții sportive al Digi Sport, a spus la rândul său că zona de difuzare a Digi Sport s-a restrâns pentru că RCS&RDS, compania mamă a televiziunii, a renunțat la afacerile sale din Cehia și Slovacia, iar în Ungaria și în România s-a extins.

Andi Vilara a vorbit și despre drepturile TV de competiții deținute în prezent de Digi Sport. „Avem în România opt campionate de fotbal, opt ligi, între care și Liga din România. Astăzi se va anunța că am luat și Cupa României, îndeplinind evident și cerințele Consiliului Concurenței, există Cupa României și pe un canal free-to-air, recte Pro TV, De asemenea, avem cam toate competițiile interne din celelalte sporturi, mă refer la handbal, baschet, volei, polo și chiar hochei”, a spus Vilara.

Totodată, răspunzând unor întrebări adresate de presa prezentă la CNA, Andi Vilara a spus: „Noi (Digi Sport, n.r.) avem toată Cupa României împreună cu Romtelecom (actualul Telekom, care deține televiziunea Dolce Sport, n.r.). Vor fi două opțiuni free-to-air la Pro TV, pe care le vom da și noi”. Astfel, Cupa României va avea „acoperire maximă” în următorii trei ani, a precizat Vilara.

Televiziunile tematice Digi Sport și Digi Sport Plus au fost lansate în 2009, iar, în 2010, Digi Sport și-a început emisia la standarde High Definition, devenind astfel Digi Sport HD. La jumătatea anului 2011, Digi Sport și Digi Sport Plus au devenit Digi Sport 1 și Digi Sport 2 și a fost lansat al treilea canal, Digi Sport 3.

RCS&RDS a vândut operațiunile din Cehia către Lama Energy Group, iar operațiunile din Slovacia către Slovak Telekom, o divizie a Deutsche Telekom.

RCS&RDS este una dintre cele mai importante companii de pe piața serviciilor de televiziune prin cablu și satelit din România.

Pe de altă parte, în ultimii ani, RCS&RDS și-a dezvoltat și propriile televiziuni. Astfel, în prezent compania deține televiziunea de știri Digi 24 HD (cu stațiile aferente din teritoriu), televiziunile de filme Digi Film, televiziunile de sport Digi Sport, dar și televiziunile de documentare Digi Animal World, Digi Life și Digi World (cu variantele „secundare” Animal World Channel, Life Channel și World Channel). De asemenea, RCS&RDS este acționar la posturile muzicale Music Channel, H!T Music Channel și UTV.