Scriitorul Michel Houellebecq, dat dispărut. Absența lui de la o întâlnire cu cititorii îi alarmează pe ziariști și editori

Redactor:
Raluca Ion
Scriitorul Michel Houellebecq, dat dispărut. Absența lui de la o întâlnire cu cititorii îi alarmează pe ziariști și editori
Michel Houellebecq nu s-a prezentat, marți, la Amsterdam, prima etapă din turneul de promovare a celui mai recent roman al său în Olanda

Michel Houellebecq nu s-a prezentat, marți, la Amsterdam, prima etapă din turneul de promovare a celui mai recent roman al său în Olanda, iar absența scriitorului, care nu a oferit organizatorilor nicio explicație, a alarmat presa francofonă, care susține că autorul „a dispărut”.

„Trebuia să soseasă de ieri (luni, n.r.), dar nu a venit”, a declarat pentru AFP Monique Groenwoud, directoarea serviciului de presă al editurii olandeze De Arbeiderspers.
Scriitorul francez, al cărui roman „La carte et le territoire” a fost recompensat cu premiul Goncourt pe 2010, trebuia să acorde interviuri la Amsterdam și să participe la un festival literar la Haga, marți seară.

„Ultimul nostru contact cu el datează din urmă cu două sau trei luni, atunci când ne-a spus că va veni, dar apoi nu am mai primit vești de la el. Am înțeles că, uneori, el, deși nu mai zice nimic, se prezintă totuși (acolo unde este invitat, n.r.)”, a adăugat Monique Groenwoud. Michel Houellebecq trebuia să participe, miercuri seară, la o întâlnire publică organizată la Théâtre de La Monnaie din Bruxelles. „Și-a anulat participarea din motive personale”, se afirmă într-un comunicat emis de conducerea acestui teatru.

Contactată de AFP, Flammarion, editura franceză cu care colaborează scriitorul, a declarat că „nu deține nicio informație”. Potrivit site-ului voici.fr, scriitorul nu a mai răspuns la e-mail-urile și SMS-urile editorilor săi din luna iunie. Ei spun că, nu de puține ori, Michel Houellebecq dispare pentru o vreme, însă se prezintă întotdeauna în zilele care marchează întâlnirile sale promoționale. Martin de Haan, traducătorul său în limba olandeză, a declarat pentru RTBF că scriitorul „adeseori nu poate fi contactat pentru perioade îndelungate, dar el este foarte fidel întâlnirilor stabilite, este întotdeauna foarte de încredere pentru aceste lucruri”. Reprezentanții editurii franceze Flammarion spun, însă, că „nu există niciun motiv de îngrijorare”, informează site-ul 20minutes.fr.

Dintr-o dată, în universul editurilor de carte, toată lumea se întreabă unde ar putea fi scriitorul, iar mai multe surse din mass-media belgiană nu ezită să vorbească despre o „dispariție”. Potrivit jurnaliștilor de la Figaro.fr, care l-au contactat pe unul dintre prietenii parizieni ai scriitorului, „acesta și-ar fi schimbat pur și simplu numărul de telefon pentru a nu mai fi deranjat”.

Absența scriitorului francez îi neliniștește însă pe editorii săi olandezi. „A trecut ceva timp de când nu am mai reușit să vorbim cu el. După părerea mea, Michel Houllebecq are cu siguranță motivele sale pentru a nu se manifesta, dar eu nu le cunosc (…) În orice caz, sunt puțin îngrijorat”, a spus Peter Naessens pentru Europe1.fr. În cotidianul francez Le Parisien se afirmă că scriitorul „a avut câteva luni dificile, preocupat de problemele sale de sănătate care l-au determinat să nu își onoreze obligațiile de a fi prezent la câteva întâlniri, dar este pe cale să își revină și plănuiește, printre altele, să își cumpere un apartament la Paris”.

În alte publicații franceze, se spune că Michel Houellebecq a decis să meargă pur și simplu în sudul Spaniei și să trăiască într-o zonă plină de verdeață, precum un Robinson Crusoe al timpurilor moderne, de unde nu intenționează să mai revină în lumea civilizată.

Michel Houellebecq, unul dintre cei mai cunoscuți și traduși autori francezi, a fost marele favorit al ediției din 2010 a premiului Goncourt, pe care l-a primit pentru romanul „La carte et le territoire”.

Copilul teribil al literaturii franceze a mai fost nominalizat de două ori la premiul Goncourt, în 1998, cu „Les particules élémentaires”, și șapte ani mai târziu, cu „La possibilité d’une île”.
Născut pe 26 februarie 1958, în insula La Réunion, potrivit biografiei sale oficiale, și în 1956, potrivit altor surse, Houellebecq a devenit un scriitor cult în 1994, cu volumul „Extinderea domeniului luptei/ Extension du domaine de la lutte”. Anterior, în 1992, el a publicat primul volum de poeme, „Pe urmele fericirii”, distins cu premiul Tristan Tzara.
Al doilea volum de poeme, „Sensul luptei”, obține Prix de Flore în 1996.

Monstru rece și provocator pentru unii, geniu absolut pentru alții, acesta publică în 1998 volumul „Particulele elementare/ Les Particules élémentaires”, care a fost tradus în 25 de limbi străine și recompensat cu Prix Novembre.

În 2000, îi apar un disc, „Prezența umană”, cu poeme în lectura proprie, acompaniate de muzica lui Bertrand Burgalat, și „Lanzarote”, un volum între reportaj și ficțiune, cu fotografii.
Un exponent al antieroului și al disperării, el publică în 2001 cel de-al treilea roman, „Platforma/ Plateforme” (Flammarion 2001), consacrat turismului sexual.
În anul 2002, devine primul francez căruia i s-a acordat prestigiosul IMPAC Dublin Literary Award. Urmează „La Possibilité d’une île”, în 2005, volum care este recompensat cu premiul Interallié. Între cele două ultime romane se iscă o polemică legată de comentariile sale dintr-un interviu acordat unei publicații: „Totuși, islamul este cea mai idioată religie”. La capătul unui proces în care a fost achitat, el decide să părăsească Franța.

Florin Badescu, [email protected]

×

Ziua Marinei Române, fără spectatori. Klaus Iohannis și Ludovic Orban participă la evenimentele din Portul Militar Constanţa

Publicată de Gandul pe Sâmbătă, 15 august 2020
Gândul LIVE!
Inchide