• Publicat:
  • Actualizat:
Magazin

Sexul oral provoacă mai multe cazuri de cancer în gât decât fumatul. Pericolul virusului HPV

Sexul oral provoacă mai multe cazuri de cancer în gât decât fumatul. Pericolul virusului HPV
Oamenii de știință de la Universitatea de Stat din Ohio susțin că sexul oral provoacă mai multe cazuri de cancer în gât decât fumatul, informează cotidianul britanic Daily Mail.

Oamenii de știință de la Universitatea de Stat din Ohio susțincă sexul oral provoacă mai multe cazuri de cancer în gât decâtfumatul, informează cotidianul britanic Daily Mail. Potrivitcercetătorilor american, răspândirea virusului HPV (Human PapilomaVirus – responsabil pentru apariția la femei a cancerului cervical)în timpul sexului oral este principala cauză de cancer în gât lapersoanele sub 50 de ani.
Experții avertizează că incidența acestei boli a crescut în ultimii30 de ani, fenomen ce este pus pe seama schimbării comportamentuluisexual. Potrivit statisticilor, numărul cazurilor de cancer allimbii, oral sau al gâtului (cervical – faringe și esofag) datoratevirusurilor cu transmitere sexuală, în special HPV a ajuns altreilea ca incidență din totalul cazurilor de cancer, din 1973 pânăîn prezent. Pentru a scădea prevalența acestei boli, mediciirecomandă vaccinarea băieților împotriva acestui virus.

În SUA prevalența acestei boli s-a dublat în ultimii 20de ani

Prof. Maura Gillison, coordonatorul studiului spune că sexuloral a devenit o principală cauză a apariției cancerului în gât,deși în trecut fumatul era responsabil cu acestă boală. „Din păcatenu avem dovezi științifice care să demonstreze că vaccinulîmpotriva HPV folosit pentru elevele cu vârsta cuprinsă între 12 și13 ani are capacitatea de a proteja și împotriva cancerului îngât”, precizează prof. Gillison. Astfel că experții se gândesc lafabricarea unui vaccin, care să-i protejeze pe băieți de o infecțiecu HPV
Oamenii de știință avertizează că prevalența HPV este ridicată maiales în rândul tinerilor, aceast fapt putând fi explicat prinfaptul că tinerii au mai mulți parteneri sexuali.
În Marea Britanie incidența cancer în gât este în creștere, în timpce în SUA prevalența acestei boli legate de HPV s-a dublat înultimii 20 de ani. Statisticile mai arată că în Suedia în anul 1970aproximativ un sfert din cazurile de acest tip de cancer au fostlegate de HPV, în timp ce în anul 2000 cifra a fost de 90 la sutădin cazuri.

Inchide