Sexul poate provoca dureri de cap. LISTA cauzelor neobișnuite pentru apariția migrenelor

Redactor:
Mădălina Chițu
Sexul poate provoca dureri de cap. LISTA cauzelor neobișnuite pentru apariția migrenelor
Medicii atrag atenția că "banalele" dureri de cap pot ascunde afecțiuni destul de grave, care, netratate adecvat, ne pun viața în pericol

Atunci când ne doare capul suntem tentați să ne îndopăm cuanalgezice. Medicii recomandă ca, înainte să recurgem la acestgest, să încercăm să identificăm cauza care a provocat migrena,deoarece această metodă ne ajută să prevenim pe viitor aparițiadurerilor de cap, informează Daily Mail.

Migrenele reprezintă una dintre cele mai comune afecțiuni, care”atacă” îndiferent de vârstă și sex, după cum spune GilesElrington, medic neurolog de la London Migraine Clinic. Potrivitspecialistului, persoanele care se confruntă cu această problemă desănătate refuză să apeleze la medic, fapt ce poate avearepercusiuni grave asupra sănătății. Durerile de cap au aceeașiexplicație fiziologică, susține expertului. „Un circuit electricaflat în partea din spate a creierului se declanșează incorect,producând durerea, explică neurologul. Gândiți-vă la o alarmă deincendiu care izbucnește în absența focului”, spune Elrington.

CITEȘTE ȘI:Cinci remedii naturale casă scapi de durerile de cap

Medicii atrag atenția că „banalele” dureri de cap pot ascundeafecțiuni destul de grave, care, netratate adecvat, ne pun viața înpericol. Cefaleele pot fi simptome ale debutului unei răceli, darfi și semn de tumoare pe creier, hemoragii cerebrale sauhipertensiune intracraniană. „Vestea bună este că, în ciuda temeriigenerale, o durere de cap este foarte rar simptomul unei tumori pecreier. Mai puțin de 1% dintre cei care își consultă medicul defamilie în legătură cu durerea de cap chiar au ceva grav”,precizează medicul neurolog.

Experții britanici au realizat o listă a obiceiurilorneobișnuite care pot duce la apariția migrenelor

* Mersul la coafor esteuna dintre explicațiile inedite pentru apariția durerilor decap, după cum spune Michael Gross, medic neurologși directorul clinicii Clementine Churchill Hospital, din cadrulUniversității Middlesex. Migrenele apar adesea a doua zi sau atreia zi după vizita la coafor. Este o cauză surprinzător de comunăpentru durerea de cap, care apare din cauza faptului că ești nevoitsă ții capul dat pe spate în timpul spălării părului. Gâtul stăalungit în mod nefiresc și astfel este stimulat un nerv careactivează circuitul din creier ce declanșează la rândul săudurerea, spune Gross.

CITEȘTE ȘI:Un român din patru are dureri de capcel puțin o dată pe săptămână: ce afecțiuni se ascund în spateleunei „simple” migrene

* Tusea poate și eaprovoca dureri puternice de cap, care apar din cauza presiunii carese acumulează în creier. Această durere este acută,ascuțită, pulsatilă și ține de obicei câteva secunde sau câtevaminute, fiind mai pronunțată în partea din spate a capului, explicădr. Elrington. Specialiștii susțin că tusea reprezintă 1% dintrecauzele care duc la apariția migrenelor, iar bărbații sunt maipredispuși să se aleagă cu o durere de cap după ce tușesc.

* Sportul poate și elprovoca dureri de cap la propriu.”Joggingul saualergatul pe bandă sunt exerciții care provoacă migrene. Explicațiaeste faptul că vasele de sânge din cap și gât se umflă și presiuneacrește”, spune dr Gross. Pentru a evita apariția durerilor de capprovocate de mersul la sala de fitness, specialiștii recomandă săîncercați sporturi precum înotul. În plus, medicamenteleantiinflamatorii, luate cu o jumătate de oră înainte de programulde fitness, par să fie o soluție la îndemână pentru a prevenimigrenele. Specialiștii recomandă persoanelor care resimt brusc odurere la cap atunci când fac sport să se prezinte la medic,deoarece există riscul prezenței unei tumori pe creier.

* Sandwich-urile cușuncă pot declanșa durerile de cap. Specialiștiispun că, deși există mai multe alimente care predispun la aparițiaacestei afecțiuni, riscul de a te confrunta cu o migrenă este dubludupă ce ai mâncat șuncă. Medicii susțin că prezența tiraminei, unaminoacid responsabil cu dilatarea și contractarea vaselor desânge, și a conservanților din șuncă sunt responsabili de aparițiadurerilor de cap. Spre deosebire de migrena clasică resimțită încâte o parte a capului, durerea de cap cauzată de aditivii dinalimente se simte în ambii lobi.

* Sexul este și el pelista cauzelor neobișnuite ale durerilor de cap,după cum spune Elrington. Acest tip de durere de cap se declanșeazăînaintea sau în timpul orgasmului. Un studiu realizat de experțiide la Clinic of Neurology din Riiskov, Denwmarca, arată că durereade cap apărută după o partidă de sex afectează 1,3% din populație,iar bărbații sunt mai expuși la acest lucru decât femeile.”Surprinzător sau nu, acest fenomen este mai des întâlnit în rândulpersoanelor care fac sex cu altcineva decât cu partenerul de viață.Cel mai probabil din cauza faptului că gradul de excitare este înacest caz mai mare”, spune dr. Gross.

Durerea apare ca o strângere în partea din spate a capului,probabil din cauza creșterii tensiunii sanguine în creier. Raraceastă durere este cauzată de o hemoragie cerebrală, însă dacă pelângă durere mai resimțiți și o diminuare a puterii de concentrare,senzație de somn, dificultăți în a vorbi sau a înghiți, pierdereaechilibrului și greață, atunci trebuie să mergeți urgent lamedic.

* Dușurile fierbinți potprovoca dureri de cap. Deși crează o senzație derelaxare, specialiștii avertizează că acest obicei este responsabilde declanșarea migrenelor. Potrivit experților, acest fenomen aparedin cauza schimbărilor de temperatură care afectează tensiunea,inclusiv în creier, provocând o durere ascuțită în frunte, careatinge punctul culminant la 30 – 60 de secunde de la declanșare.Senzația nu durează mai mult de cinci minute.

* Lipsa somnului este înstrânsă legătură cu apariția migrenelor. Acestlucru a fost demonstrat și de un studiu al experților de laNational Hospital for Nervous Diseases in London. „Lipsa somnuluiafectează nivelul de serotonină din creier, un neurotransmițătorcare este responsabil de apariția stărilor de anxietate și chiar adepresiilor, atunci când se produc dezechilibre. Un nivel scăzut alserotoninei poate duce la apariția durerilor de cap”, spune dr.Elrington. Un studiu realizat la Headache Centre din Atlanta aratăcă persoanele care dorm mai puțin de șase ore pe noapte prezintă unrisc crescut de a suferi de migrene.

EXCLUSIV | Avem o nouă forţă în Liga 1? ”Are un buget foarte mare”. Echipa...
Vine marele CUTREMUR în România! S-a anunțat data exactă: 'O zi nefastă pentru toți'
FOTO. Lora, apariție fierbinte pe plajă! Cum s-a pozat vedeta și ce le-a arătat fanilor
Cât de frumoasă este fiica cea mică a lui Mihai Petre. Ariana e superbă și...
Noi detalii despre Mario Mutu! Dezvăluirile Alexandrei Dinu despre fiul pe care îl are cu...
Anunţ de ULTIMĂ ORĂ! Ce se întâmplă cu elevii din clasele terminale în cazul unui...
Arheologii au făcut o nouă descoperire spectaculoasă în oraşul Pompeii
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Elon Musk vrea să implanteze microcipuri în creierele oamenilor. Tot ce trebuie să știi despre...
Vine marele CUTREMUR în România! S-a anunțat data exactă: 'O zi nefastă pentru toți'
Un român a plantat o sămânță într-o damigeană, în anul 1960. Ce s-a întâmplat cu...
Cele mai OTRĂVITOARE flori. Se dau frecvent de 1 MARTIE, dar patru dintre ele te...
Românii care au cont și card la aceste bănci sunt în pericol să rămână fără...
Mâncarea preferată în funcție de zodie – 12 preparate pentru 12 zodii
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit:...
BREAKING NEWS: România este în DOLIU! A fost găsit mort în apartamentul său
O femeie nu a mâncat zahăr 30 de ani. De atunci pare că nu a...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
SURPRIZĂ de proporţii: De unde vin produsele de la Lidl? ADEVĂRUL de la raft care...
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
Inchide