Și 112 pe cine sună?

Redactor:
Adrian Macarie

Gheorghe Frățilă, șeful Serviciului Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj și George Resiga, vicepresedintele Asociației Naționale a Salvatorilor Montani din România și șeful Serviciul Salvamont Lupeni, au fost invitații lui Lucian Mîndruță în ediția de joi, 23 ianuarie, a emisiunii la «Schimbă vorba ».

Cei doi au detaliat problemele curente de comunicare dintre serviciile 112 si Salvamont, Resiga susținând că protocolul stabilit în colaborarea dintre cele două servicii, în cazul accidentului aviatic din Munții Apuseni, a fost încălcat. « Am rămas mai mult decât surprinși de mândria, pur și simplu, a unor agenții care au fost acolo, știind că noi ne confruntăm în fiecare an cu zeci de acțiuni de căutare a persoanelor rătăcite» spune Vicepresedintele  Asociației Naționale a Salvatorilor Montani din România.

« Le-am explicat că suntem capabili, suntem pregătiți, suntem echipați, să ne lase să urcăm să dăm o mână de ajutor și ni s-a spus : nu urcați, pentru că sus sunt suficiente forțe și riscați să blocați drumul », relatează și Frățilă, precizând însă ca «a fost o situație de urgență de calamitate, Salvamontul se pune la dispoziția altor structuri în asemenea situații ».

Sef Serviciului Judetean Salvamont-Salvaspeo Cluj este de părere că evacuarea victimelor s-a făcut în mod pripit, o victimă în hipotermie trebuind tratata «ca un bibelou».  Chiar și așa, adaugă invitatul,  « având în vedere că nu au existat accidentări suplimentare în transportul răniților, categoric nu puteam face mai mult».

Aflați din înregistrare de ce Salvamontul a fost alertat abia dupa o jumatate de ora de la primirea primului apel la 112.

Inchide