Sindromul capului turtit, o afecțiune de care suferă tot mai mulți sugari

Redactor:
Alexandra Pele
Sindromul capului turtit, o afecțiune de care suferă tot mai mulți sugari
Numărul copiilor care se dezvoltă cu o formă turtită a capului din cauza adoptării unei poziții nerecomandate în timpul somnului a crescut, potrivit unui studiu citat de revista Time.

Numărul copiilor care se dezvoltă cu o formă turtită a capuluidin cauza poziției în care dorm a crescut, potrivit unui studiucitat de revista Time. Afecțiunea, numită plagiocefaliepozițională, este considerată de experții americaninesemnificativă față de alte probleme care pot apărea la sugari întimp ce dorm, dintre care cea mai gravă este sindromul morțiisubite.

În urmă cu 20 de ani, Academia Americană de Pediatrie (AAP) alansat o campanie prin care îi sfătuia pe părinți să se asigure cănou-născuții lor dorm pe spate, și nu pe burtă sau pe lateral.Asta, pentru că o cercetare medicală de la vremea respectivăcorelase poziția în care doarme copilul cu sindromul morțiisubite a sugarilor (SMSS), sindrom care nu poate fiprevăzut și este foarte greu de prevenit. De atunci, numărulcazurilor de SMSS s-a înjumătățit, însă a crescut numărul cazurilorde plagiocefalie pozițională, o deformare care apare la sugarideoarece oasele lor craniene sunt mai moi, iar în primele luni deviață ele sunt în dezvoltare, devenind susceptibile laaplatizare.

„AAP consideră că este de preferat să avem bebeluși cu formacapului mai ciudată decât să nu avem bebeluși deloc”, spuneneurologul Joseph Piatt, un reprezentant al instituției. AAP estede părere că numărul mare al copiilor care se dezvoltă cu o formăturtită a capului poate avea o legătură cu acea campanie din 1992prin care părinții erau încurajați să-și culce sugarii pespate.

Numărul mare de copii cu capul turtit este explicat decercetătorii de la Departamentul de Servicii de Sănătate Publicădin Texas (cei care au realizat studiul) prin creșterea gradului deconștientizare a sindromului în rândul medicilor. „Credem că suntfoarte puține dovezi care să susțină teoria creșterii numărului decazuri de plagiocefalie din 1999 până în 2007”, a explicat PeterLanglois care susține că medicii au devenit mai eficienți laidentificarea mai multor cazuri decât erau în trecut când sindromulnu era atât de cunoscut. Potrivit datelor obținute de la RegistrulDefectelor de Naștere din Texas, numărul de cazuri a crescut, înmedie, cu 21 de procente în fiecare an. Incidența lor nu arelegătură cu vârsta mamei, rasa, etnia sau sexul copilului, potrivitcercetătorilor din Texas.

O soluție pentru corectarea sindromului capului turtit estepurtarea unor căști ortopedice. Acestea sunt considerate de AAP oopțiune, dar specialiștii americani nu sunt siguri dacă efectelecăștilor sunt temporare sau de durată. „Nu știm dacă rezultatele petermen scurt se vor menține și când acești copii vor avea cinciani. Nu s-a realizat încă niciun studiu care să răspundă la aceastăîntrebare”, a explicat Piatt. Plagiocefalia pozițională nuafectează dezvoltarea creierului.

Inchide