Soarele ucide anual 60.000 de persoane. Ce trebuie să facem ca să ne ferim de efectele dăunătoare ale ultravioletelor

Redactor:
Mădălina Chițu
Soarele ucide anual 60.000 de persoane. Ce trebuie să facem ca să ne ferim de efectele dăunătoare ale ultravioletelor
Cancerul de piele a devenit cel mai frecvent tip de cancer la om, avertizează Organizația Mondială a Sănătății (OMS)

Plaja este interzisă copiilor până în 4 ani

Medicii dermatologi recomandă evitarea expunerii la razele UVîntre orele 10 și 16, deoarece energia solară atinge cote maxime înacest interval de timp. „Părinții trebuie să evite expunerea lasoare în rândul copiilor cu vârste până în 4 ani. Studiile audemonstrat că organismul unui copil are nevoie de doar 5 minute deexpunere la razele soarelui, pentru a beneficia de efectelepozitive ale acestuia”, subliniază medicul dermatolog prof. dr.Anca Zbranca, membru SRD. Specialistul adaugă că produselecosmetice cu factor de protecție sunt obligatorii atât în cazulmicuților, cât și al adulților.
Atunci când cumpărăm o cremă cu factor de protecție trebuie săalegem un produs adecvat tipului nostru de ten. Astfel, persoanelecare se înroșesc destul de repede trebuie să opteze pentru unfactor de protecție cu 50 +. Mai mult, pentru că atunci când neducem la plajă suntem tentați să intrăm în apă, dermatologiirecomandă o cremă rezistentă, al cărei efect să nu dispară odată cuîmbăiatul. De asemenea, crema trebuie folosită din abundență,pentru a oferi pielii protecție maximă.

32% dintre români nu folosesc creme cu factor deprotecție

În fiecare an SRD realizează campanii de educare și informare apopulației asupra riscului expunerii prelungite la radiațiileultraviolete. Datele colectate de reprezentații SRD, anul trecut,arată că 32 la sută dintre români nu folosesc creme cu factor deprotecție atunci când se duc la plajă, 24 la sută folosesc destulde rar astfel de produse, 27 la sută dintre respondenți au spus căfolosesc uneori cremele cu factor de protecție și doar 17 la sutăse dau cu astfel de produse frecvent, atunci când se expun lasoare.

Studiul realizat pe un eșantion de 3.124 de persoane, 1.820 defemei și 1.304 bărabați, a arătat că 73 la sută dintre aceștia seaflau la primul consult pentru depistarea cancerului de piele șidoar 27 la sută au mai făcut un astfel de control. În plus,statistica SRD arată că 9 la sută dintre pacienții consultațifolosesc frecvent solarul.

Cancerul de piele a devenit cel mai frecvent tip de cancer laom, avertizează Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Potrivitdatelor OMS, anual, la nivel global, se înregistrează 60.000 dedecese cauzate de acest tip de cancer. Conform membrilor SocietățiiRomâne de Dermatologie (SRD), la noi în țară se înregistrează pânăla 2.000 de noi cazuri pe an.

Specialiștii în dermatologie punctează: soarele este principalulvinovat al apariței acestei maladii. „Soarele oferă organismului șibeneficii. Razele lui mențin bioritmul, ajută la sintetizareavitaminei D în organism și au efect antiinflamator”, spune conf.dr. Sorin Țiplică, medic dermatolog și membru SRD. Dermatologiispun că soarele ar putea oferi numai beneficii organismului dacă amține cont de câteva recomandări.
Soarele atacă derma indiferent dacă este iarnă sau vară. În sezonulestival, razele sunt mult mai dăunătoare, dar și pe timpul recetrebuie să ne protejăm, precizează dermatologii. „Pielea nu uitănicio rază de soare. Ea înmagazinează efectele razelor UV. Așa căeste total greșită ideea că dacă mă expun doar o oră la soare,atunci când razele lui sunt puternice, derma nu are de suferit”,subliniază conf. dr. Țiplică.
În plus, specialiștii spun că umbrela nu este suficientă pentruprotecția împotriva razelor ultraviolete, iar efectele negative alesoarelui sunt la fel de puternice atunci când sunt nori. Un alt miteste că pielea nu are de suferit dacă stăm în apă, atunci cândsuntem la plajă. „Apa reflectă razele. La fel se întâmplă și însezonul rece, când razele soarelui sunt reflectate de zăpadă”,adaugă dermatologul Țiplică. Specialistul menționează că razelesolare pătrund și prin haine, astfel, atunci când ne expunem la orede vârf se recomandă îmbrăcăminte cu țesătură deasă.

Citește mai departe în pagina următoare

Transfer URIAŞ la FCSB. Becali dă o nouă lovitură memorabilă în Liga I. Budescu, revenire...
Ce ruşine! Au fost prinşi în pădure, cu zonele intime la vedere, în timp ce...
FOTO, Oana Zăvoranu, la 16 ani! Cum putea să arate vedeta TV când era doar...
Bărbatul celebru care A DIVORȚAT pentru Anamaria Prodan. Vedeta a recunoscut tot: „Da, i-am despărţit!”...
Walter și Raluca Zenga, surpriză de proporții pentru fani! Veste de ultimă oră despre mariajul...
S-a aflat tot adevărul. De ce președintele României, Klaus Iohannis și Carmen nu au copii
Horoscop INEDIT. Care e cea mai favorizată zodie
S-a decis: Restaurantele, teatrele, sălile de jocuri din Capitală se închid la interior. Lista completă...
BANCUL ZILEI – Spionată de soț în timp ce făcea sex cu un prieten
VIDEO. Bulibaşa romilor din Vrancea, ucis de o roată desprinsă de la un camion. Momentul...
Ce ruşine! Au fost prinşi în pădure, cu zonele intime la vedere, în timp ce...
Erau nedespărțiți, însă acum e de negăsit! Ce s-a ales de James, fratele Angelinei Jolie,...
Pe o câmpie, în mijlocul pustietății, au apărut MII de borcane URIAȘE de piatră. Când...
Artistul din România care a cântat pentru șapte președinți americani. 'Prima oară am fost cu...
Diana Șoșoacă, umilită de Adrian Năstase. Șoc total la Antena 3
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit:...
Bilanț coronavirus 7 martie 2021
Adele a slăbit mai mult. E de nerecunoscut. Cum arată acum cântăreața
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Revoluţie la WhatsApp! Se introduce funcţia pe care milioane de utilizatori o aşteptau
Banuia ca soția lui îl înșală, așa că a montat camere ascunse! Când s-a uitat...
Inchide