Statul pe scaun e dăunător, chiar dacă faci sport în timpul liber

Redactor:
Dan Radu
Statul pe scaun e dăunător, chiar dacă faci sport în timpul liber
Orele petrecute pe scaun, la birou, sau acasă, pe canapea, scurtează viața cu ani buni. 123.000 de persoane care nu sufereau de boli cronice au fost monitorizate pe parcursul a 13 ani.

Orele petrecute pe scaun, la birou, sau acasă, pe canapea,scurtează viața cu ani buni. 123.000 de persoane care nu sufereaude boli cronice au fost monitorizate pe parcursul a 13 ani.

Studiul, efectuat de American Journal of Epidemiology, a arătatcă femeile care stau așezate mai mult de șase ore pe zi au un riscde îmbolnăvire cu 37% mai ridicat decât cele care stau așezatepentru mai puțin de trei ore pe zi. În cazul bărbaților, riscul deîmbolnăvire este cu 18% mai mare, în condițiile similare. Riscurileau fost aceleași și în cazul persoanelor care făceau mișcare înafara orelor petrecute la locul de muncă sau acasă.

Alt studiu, publicat anul trecut de revista medicală Medicine& Science, are aceeași concluzie – riscurile de îmbolnăvire deorice fel sunt mai mari în cazul persoanelor care petrec mult timpașezate, chiar dacă în afara acestui timp fac sport și au un stilde viață sănătos.

„Constatăm că efectele statului așezat pe durate mari de timpsunt diferite și independente de alți factori de risc”, spuneprofesorul Peter Katzmarzyk, de la Institutul Pennington BiomedicalResearch, din Baton Rouge. „Asta nu înseamnă că a face mișcare esteinutil, dar statul așezat rămâne un factor de risc, la fel cafumatul, de exemplu. Fumatul este dăunător atât pentru un obez, câtși pentru o persoană cu greutate normală. La fel este și cu statulașezat”, explică profesorul.

Ce este dăunător în a sta așezat

Ce anume este dăunător în a sta așezat rămâne încă o problemă dedezbătut. Oamenii de știință cred că de vină ar fi tulburărilemetabolice care intervin în aceste cazuri. „Mecanismele biologicenu au fost încă înțelese cu precizie, însă colegii mei audescoperit că statul așezat pe perioade lungi de timp cauzeazădereglări ale metabolismului la nivel muscular.

Nivelul hormonilor și al lipidelor se schimbă chiar și după osingură zi în care o persoană a stat așezată pentru mult timp”,spune profesorul Katzmarzyk. Alte studii efectuate pe cobai aratăcă, în perioadele de repaus, lipaza lipoproteică, o enzimă careajută la arderea grăsimilor, este secretată în cantități mult maimici.

Lipaza lipoproteică este secretată în cantități suficiente doaratunci când mușchii corpului sunt flexați sau supuși unei tensiuni.De altfel, s-a constatat că, stând în picioare, fără să facă altăactivitate, o persoană arde de două ori mai multe calorii decâtatunci când stă așezată.

Un alt studiu a presupus ca subiecții să meargă pe jos mult maipuțin decât sunt obișnuiți și să stea așezați mai mult. În douăsăptămâni s-a constatat că aveau probleme în a metaboliza grăsimeași zahărul. Dimpotrivă, alți subiecți au fost puși să facă pauzemai dese în timpul orelor de muncă (petrecute pe scaun) și să seplimbe. S-a constatat că organismele lor metabolizau mai binegrăsimea și zahărul.
„Mesajul este simplu. Ar trebui să încercăm să stăm mai puținașezați și să ne ridicăm mai des, să facem mișcări de întindere sauscurte plimbări”, spune doctorul Alpa Patel, de la American CancerSociety.

Alpa Patel se numără printre cei care cred că o campanie deinformare privind pericolele statului așezat pe perioade lungi detimp este necesară. „Campaniile publice de informare ar trebui săincludă și expunerea acestor riscuri. Comunitatea medicală aresuficiente dovezi pentru a justifica acest lucru”, spune AlpaPatel.

Cum să stăm mai puțin

Pentru a combate efectele dăunătoare ale statului așezat,medicii spun că este suficient să ne ridicăm de pe scaun odată la15 minute și să facem mișcări de întindere sau pur și simplu să neplimbăm timp de un minut. Spațiul și obiceiurile de la locul demuncă pot fi și ele schimbate. Mesajele pentru colegi pot fitransmise direct și nu prin email (astfel ai ocazia să te ridici șisă te plimbi).

Pauzele pot fi folosite pentru a face mișcare. De asemenea,locul de muncă poate fi organizat în așa fel încât să nu ai totulla dispoziție. Imprimantele, depozitele, fântânile cu apă etc potfi puse la o oarecare distanță de birou astfel încât să fii nevoitsă te ridici și să te deplasezi până la ele.

Revoluţie la FCSB. Becali şi-a ieşit din minţi şi a anunţat numele antrenorului care renaşte...
Cazul care a șocat toată țara! Ea a născut un bebeluș macrosom. Nu s-a mai...
FOTO. Andreea Raicu a pozat goală, la 43 de ani. Imaginea care a pus pe...
Pepe e ISTORIE! Raluca Pastramă a făcut totul public! El este acum cel mai important...
Motivul pentru care Sorana Cîrstea nu își expune public relația cu Ion Țiriac Jr. A...
Judecătorii îi dau DREPTATE lui Liviu Dragnea! Sentinţa e CLARĂ
Autorităţile din Ucraina au confiscat 1.500 de sticle de băuturi spirtoase fabricate din mere de...
BANCUL ZILEI – Arabul, găurile și cele 17 neveste
Rareș Bogdan a tunat după ce jandarmii au dat buzna la terasa în care se...
Marius Elisei, în depresie! Mesajul care o va speria pe Oana Roman: 'Vei vedea că...'
Considerată INOCENTĂ ca o fecioară, dar amanta celui mai PUTERNIC om, a făcut ceva TERIBIL...
Tragedie URIAŞĂ în familia lui Helmuth Duckadam! A fost găsit SPÂNZURAT în propria casă
Povestea polițistului de la rutieră care a câștigat o medalie la Campionatul European de Culturism...
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai...
Vestea ȘOC a dimineții în România: A MURIT... Un talent uriaș! Rămas bun!
Cum îți dai seama că ai viermi intestinali. 20 de semne ale paraziților în organism
ULTIMA ORĂ. Cine au fost cei mai bine plătiţi români luna trecută. Vezi unde poţi...
Unul dintre cele mari secrete ale McDonald's s-a aflat. Cum au reuşit doi tineri să...
Inchide