• Publicat:
  • Actualizat:
Magazin

Știi ce e ORTOREXIA NERVOASĂ? O nouă boală afectează o femeie din 10 și un bărbat din 20

Știi ce e ORTOREXIA NERVOASĂ? O nouă boală afectează o femeie din 10 și un bărbat din 20
Specialiștii precizează că o femeie din 10 și un bărbat din 20 prezintă din acest motiv un risc crescut de a suferi de malnutriție, afecțiune care netratată poate duce la deces.

Dietele draconice și abuzul de exerciții fizice ne pun sănătateaîn pericol, avertizează specialiștii în nutriție. Potrivitexperților, recent s-a identificat, atât printre femei, cât șiprintre bărbați, o obsesie pentru un stil de viață sănătos, dus laextrem. Această boală este cunoscută sub denumirea de ortorexienervoasă, informează Daily Mail.

Specialiștii precizează că o femeie din 10 și un bărbat din 20prezintă din acest motiv un risc crescut de a suferi demalnutriție, afecțiune care netratată poate duce la deces.Nutriționiștii au constatat că persoanele care au dezvoltat aceastăobsesie au tendința de a elimina din dieta zilnică grupe importantede nutrienți, motivând că nu fac parte dintr-o dietă echilibrată.În plus, s-a constatat că tot mai multe persoane au tendința de aface abuz de exerciții fizice, neștiind că organismul are nevoie șide odihnă.

Pentru a scăpa de kilogramele în exces, medicii au constatat căexistă o tendință de a urma aceleași diete dezechilibrate pe carele-au ținut și vedete precum Naomi Campbell și Beyonce. Experții înnutriție avertizează că multe dintre regimurile de slăbit sau dedetoxifiere urmate de persoanele publice sunt monotone, axate pe osingură categorie de nutrienți, fapt ce predispune la aparițiamalnutriției.

Grăsimile ajută la asimilarea vitaminelor

Adolescenții și persoanele sub 30 de ani sunt cele mai expuseortorexiei nervoase, afecțiune care seamănă cu anorexia sau cubulimia, subliniază nutriționiștii. Diferența dintre acestea estecă obsesia pentru un stil sănătos nu apare neapărat din dorința dea slăbi. Nutriționiștii au constatat că persoanele care adoptăacest stil de viață își aleg reguli alimentare nerealiste, fără sățină cont că își pun sănătatea în pericol.

Reprezentanții Centrului Național pentru Afecțiuni Alimentaredin Marea Britanie susțin că numărul persoanelor afectate deortorexie nervoasă care au apelat la ajutor specializat a crescutîngrijorător în ultimul an.

O alimentație echilibrată ar trebui să conțină toate cele treitipuri mari de nutrienți – glucide, proteine și grăsimi, înurmătoarele proporții: glucide – 55%, proteine – 15% și grăsimi -30%. Grăsimile furnizează așa-numiții acizi grași esențiali (omega3 și omega 6), pe care organismul nu îi poate sintetiza, dar decare are nevoie pentru o întreagă serie de procese (imunitare -omega 6 și cerebrale – omega 3). În plus, grăsimile ajută laasimilarea vitaminelor liposolubile (A, D, E și K) din alimente.Fără grăsimi, aceste vitamine, absolut necesare pentru un organism,nu se asimilează în cantitate suficientă.

Inchide