• Publicat:
  • Actualizat:
Magazin

Străbunicul atlet: un indian de 100 de ani a intrat în Cartea Recordurilor fiind cel mai bătrân maratonist

Un indian în vârstă de 100 de ani a bătut recordul mondial devenind cel mai în vârstă alergător din lume care a terminat maratonul din Toronto

Un indian în vârstă de 100 de ani a ajuns în Cartea Recordurilor drept cel mai în vârstă alergător din lume, după a terminat maratonul din Toronto, scrie BBC.

Acesta a fost cel de-al optulea maraton al lui Fauja Singh, care a reușit să termine cursa, printre ultimii, în opt ore, 11 minute și 5,9 de secunde. În 2003, când avea 92 de ani, el a alergat la maratonul din Toronto timp de cinci ore și 40 de minute, ajungând pentru prima dată în Cartea Recordurilor.

Fauja Singh trăiește în Londra, dar nu vorbește o boabă de engleză, antrenorul său fiind nevoit să traducă ce are de spus atletul centenar.

El s-a născut în India în 1911 și a fost fermier în Punjab timp de 40 de ani, apoi s-a mutat în Marea Britanie în anii ’60. Când este întrebat de unde are atâta energie la vârsta lui, spune că sănătatea i se datorează stării de bucurie, ceaiului și preparatului curry cu ghimbir. Indianul susține că secretul unei vieți lungi și sănătoase este lipsa de stres. Singh mai spune este foarte important să fii un om mulțumit care zâmbește în viață.

„În ultimii ani, mintea unui bătrân ajunge ca cea a unui copil. Vă povestesc aici de lucruri care mă afectează pe mine. Oamenii bătrâni sunt foarte fericiți atunci când tinerii le adresează o vorbă. Cea mai mare răsplată și binecuvântare li se dă celor care îi fac pe oameni fericiți. Cel mai mare păcat este să-i superi sau să-i rănești pe semenii tăi.

Am fost invitat odată la o adunare de la o Universitate și m-au rugat să le împărtășesc din experiența mea tinerilor. Le-am spus că unul din lucrurile pe care le-am învățat este că, atunci când un bătrân are motive să se enerveze, el nu ar trebui să se supere, ar trebui să fie fericit ca să nu alimenteze energia negativă. Un bătrân care se agită fiindcă este supărat pe ceva își face rău. Apoi le-am povestit că eu merg pe jos și patru ore pe zi, iar în acest timp majoritatea bătrânilor stau jos. Piciorele lor sunt obosite, dar și ale mele obosesc după ce merg atât de mult timp, însă la sfârșitul zilei picioarele mele sunt mai puternice, iar ale lor ajung să fie și mai slăbite.

Al treilea lucru despre care am vorbit a fost că pe măsură ce înaintezi în vârstă, trebuie să mănânci mai puțin. De multe ori ne hrănim cu prea mult fiindcă mâncarea este atât de gustoasă, dar la bătrânețe trebuie să mâncăm mai puțin. Vă spun acum lucruri pe care le-am trăit și care m-au ajutat să-mi mențin sănătatea. Oamenii sănătoși pot digera mâncăruri grele, însă un bătrân nu poate fiindcă nu are destulă activitate fizică.

Anglia este o țară dezvoltată, aici oamenii mor fiindcă mănâncă prea mult, în țările sărace oamenii mor de foame. Mâncarea servită la cantinele din Marea Britanie este mai bună decât cea de la un hotel din India”, povestește Fauja Singh.

Inchide