Studenți din Iași, pasionați de istorie, ghidează gratuit turiștii prin orașul celor șapte coline

Redactor:
Ilinca Nazarie
În fiecare zi, la ora 18, un ghid turistic îi așteaptă pe turiștii care ajung în Piața Unirii din Iași, pentru a le spune istoria orașului celor șapte coline. Turul este oferit gratuit de studenții și masteranzii Facultății de Geografie și Geologie, pasionați de istoria capitalei istorice a țării.

Iașul Artelor, Iașul Unirii, Iașul Comunismului, Iașul Pelerinului, Iașul Evreiesc, cel Romantic sau Activ. Acestea sunt cele șapte trasee propuse de studenții și masteranzii Facultății de Geografie și Geologie din Iași, care au devenit ghizi turistici voluntari în orașul celor șapte coline.

„Orașul are din ce în ce mai mulți turiști care au nevoie să descopere orașul. Dacă la Veneția nu ai nevoie de un ghid, pentru că nu faci decât să fotografiezi ce e în jurul tău și asta este de ajuns, în orașe de tipul Iașului ai nevoie de cineva care să îți comunice, de cineva care să scoată la iveală cele mai frumoase lucruri. Ai nevoie de un ghid, ai nevoie de cineva care să îți asigure această parte emoțională, această parte de experiență”, a explicat Mihai Bulai, prodecan al Facultății de Geografie și Geologie, inițiatorul proiectului Iași Travel.

Voluntarii sunt prezenți în fiecare zi, la ora 18.00 în Piața Unirii din Iași, pregătiți să prezinte curioșilor cele mai interesante locuri ale orașului. Însă, sunt și momente în care, grupuri organizate le solicită ajutorul. Tineri din toată lumea, prezenți la Iași la o școală de vară organizată de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” s-au plimbat, miercuri, prin centrul orașului, cerând explicații despre fiecare clădire sau monument. Au plecat de la leii de la universitate și timp de trei ore au aflat despre casele boierești din centru și importanța lor în istoria României sau despre clădirile ridicate în perioada comunismului.

„E o zi înnorată, așa că prima impresie este una cam întunecată, dar arhitectura este chiar interesantă, e o combinație între arhitectura belle-epoque și cea comunistă, e o ruptură între ele, dar se și reunesc și asta e interesant”, a spus o studentă din Franța venită la Iași la o școală de vară organizată de UAIC.

„Se ridică la nivelul așteptărilor mele, ba chiar peste așteptările mele. Nu am crezut niciodată că va fi atât de frumos, atât de liniștit și ca să fiu sincer oamenii sunt foarte amabili și arhitectura deosebită”, a explicat un student venit din Filipine.

Unul dintre voluntari este Teodora, masterandă la Geografie și până să își ia atestatul de ghid turistic autorizat, se pregătește zi de zi în Iași.

„Îmi place să fiu voluntar și am onoarea să le prezint Iașul pentru că asta este meseria mea de viitor, mă pregătesc pentru a fi ghid turistic al Iașului și am ales să îi ghidez pe turiști în timpul liber pentru că este o pasiune de a mea și fiecare zi este o aventură nouă”, a declarat Teodora Sandu.

Tururile ghidate oferite de studenți sunt gratuite.

„Mi-aș dori ca fiecare ieșean să devină un ghid, pentru că fiecare ieșean are un prieten care vine din Timișoara, din Cluj, din București, și are nevoie de a comunica orașul către ei, iar noi ne propunem să facem din fiecare ieșean un ghid”, a explicat Mihai Bulai decizia de iniția aceste tururi ghidate.

George Burcea și Viviana Sposub şi-au oficializat relaţia! Au plecat în vacanţă, nu înainte de...
FOTO. Daniela Crudu, într-o lenjerie intimă sumară! Fanii au lăudat trupul care se vedea complet
Ce fac musulmanii în noaptea nunţii, în dormitor. Tradiția care a șocat întreaga lume
Meteorologii ANM avertizează! Vine prăpădul în toată țara
Dezvăluiri incredibile la peste 30 de ani de la Revoluție: 'Am căutat sacii cu cadavrele...
Alegeri Locale 2020. Când apar de fapt primele rezultate Exit-poll
VOT ALEGERI LOCALE 2020. Tot ce trebuie să ştii: cum afli secţia de votare şi...
Alegeri locale 2020. Cum trebuie pusă ștampila pentru ca votul să fie valabil și cum...
George Burcea și Viviana Sposub şi-au oficializat relaţia! Au plecat în vacanţă, nu înainte de...
Ce fac musulmanii în noaptea nunţii, în dormitor. Tradiția care a șocat întreaga lume
Descoperire de PROPORȚII! Au reconstruit fața unei MUMII și au răsturnat tot ce știam despre...
Alegeri locale 2020. Câți români au VOTAT până la această oră. Au apărut primele date!
Horoscopul zilei! Se învârte roata pentru aceste zodii
Livian și Bianca, din nou împreună? Filmarea care i-a pus pe jar pe fanii celor...
Poți face infarct de la prea multă bucurie? 5 cauze mai puţin cunoscute ale infarctului...
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Un om de afaceri care l-a depăşit cândva pe Bill Gates şi a fost cel...
Inchide