STUDIU. Bărbații care fumează prezintă un risc crescut de a suferi de demență

Redactor:
Mădălina Chițu
STUDIU. Bărbații care fumează prezintă un risc crescut de a suferi de demență
Bărbaților li se întâmplă mai repede

Bărbații care fumează sunt mai expuși să sufere de demență comparativ cu femeile care au același viciu. La această concluzie au ajuns oamenii de știință de la Colegiul Universitar din Londra, care au constatat că dependența de nicotină duce la un declin mental mai rapid la bărbați decât la femei odată cu înaintarea în vârstă.

Cercetarea, publicată în revista americană Archives of General Psychiatry, a fost realizată pe un eșantion de 7. 236 de voluntari, dintre care 5.099 de bărbați și 2.137 de femei, care au fost supuși unor serii de analize care aveau drept scop evaluarea capacităților mintale, informează Men’sHealth.com.

Rezultatele obținute au arătat că bărbații sunt mult mai expuși riscului de a suferi de demență odată ajunși la bătrânețe. Una din explicații date de oamenii de știință pentru acest fenomen constă în faptul că bărbații fumează în general mai mult decât femeile. Cercetătorii au analizat legătura dintre numărul anilor de fumat și alterarea capacităților mentale în perioada de tranziție de la vârsta medie la bătrânețe.

Savanții britanici, coordonați de Severine Sabia, mai completează că fumatul este recunoscut tot mai mult ca un factor de risc de demență la persoanele în vârstă.

Numărul de cazuri de demență din lume, estimat la 36 de milioane în 2010, continuă să crească în ritm rapid, specialiștii așteptându-se la dublarea lui din 20 în 20 de ani, menționează autorii studiului, care au desfășurat cercetările pe un grup de funcționari britanici.

Cercetătorii spun că fumătorii înregistrează o alterare mai rapidă a facultăților mentale decât fumătoarele. Cei care au continuat să fumeze în perioada de observație au avut rezultate proaste la toate testele.

Bărbații care au încetat să fumeze în cei zece ani dinaintea primelor teste prezentau încă un risc crescut de declin intelectual, îndeosebi în privința diferitelor funcții complexe, necesare pentru a atinge un scop, mai arată datele cercetării. În schimb, foștii fumători care au renunțat la țigări în tinerețe n-au prezentat un declin mai mare al facultăților mentale.

Inchide