STUDIU. Căscatul ajută la „răcirea” creierului

Redactor:
Mădălina Chițu
STUDIU. Căscatul ajută la „răcirea” creierului
Cercetătorii sunt de părere că acest gest are rolul de a controla temperatura creierului

Un studiu recent, publicat în jurnalul Medical Hypotheses, arată că oamenii nu cască atunci când sunt plictisiți, obosiți sau trebuie să își oxigeneze creierul, ci atunci când temperatura creierului este una destul de ridicată. Cercetătorii sunt de părere că acest gest are rolul de a controla temperatura creierului.

Oamenii de știință de la Universitatea Yale, împreună cu specialiștii de la Universiteatea din Maryland, au observat că actul căscatului are ca rol principala răcorirea și scăderea temperaturii creierului, informează The Scientist.

Potrivit specialiștilor, căscatul deschide sinusurile situate la stânga și dreapta nasului, situație ce duce la scăderea temperaturii creierului. Concluziile arată că atunci când începem să căscăm temperatura creierului este una ridicată.

Cu toate acestea, căscatul excesiv poate fi un simptom al unei boli a sistemului nervos.

Autorii studiului mai declară că mucusul din sinusuri se evaporă constant, și, precum un frigider, răcorește vasele de sânge din creier și fluidul cerebrospinal. Aceștia au comparat creierul uman cu o unitate centrală a unui calculator, care funcționează la capacitate maximă doar atunci când este răcit.

La fel, pe baza simptomatologiei, căscatul excesiv poate preceda afecțiuni precum migrenele cronice sau crizele de epilepsie.

Inchide