STUDIU. Cât de mult seamănă oamenii cu maimuțele în ceea ce privește luarea unor decizii în situații complicate

Redactor:
Laura Holban
STUDIU. Cât de mult seamănă oamenii cu maimuțele în ceea ce privește luarea unor decizii în situații complicate
Potrivit unui studiu realizat în Marea Britanie, cercetătorii au conclus că oamenii, la fel ca primatele, ascultă mai degrabă de prieteni decât de familie.

Potrivit unui studiu realizat în Marea Britanie, cercetătorii au ajuns la concluzia că oamenii, la fel ca primatele, ascultă mai degrabă de prieteni decât de familie. Cercetătorii au studiat comportamentul maimuțelor și au ajuns la concluzia că primatele răspund mai prompt atunci când se consultă cu un prieten decât cu membri ai familiei, teorie pe care au extins-o și în cazul oamenilor, scrie Daily Mail.

Jerome Micheletta și Bridget Waller, profesori la catedra de psihologie a Universității din Portsmouth, au studiat comportamentele sociale ale maimuțelor, urmărind modul în care macacii se consultă cu cei din jurul său când vine vorba de luarea unor decizii importante.

După un studiu amănunțit al privirilor cu care comunică maimuțele de la centrul Marwell Wildlife în grupurile din care fac parte, oamenii de știință au explicat că prieteniile le influențează într-o proporție mai mare deciziile decât o fac membrii familiei. Aceștia și-au extins rezultatele studiului și asupra oamenilor, explicând cum tinerii ascultă mai mult de cei care le sunt prieteni decât de cei din familie.

„Macacii se folosesc de privirile celor din jur pentru a se descurca în situațiile complexe de care se lovesc. Această privire îi ajută pe indivizi să învețe adevăratele valori despre mediul în care trăiesc, arătându-le indicii despre lucruri de interes, fie ea hrană, amenințări sau altele”, și-a explicat modul de studiu profesorul britanic. Potrivit acestuia, macacii au primit cu rapiditate astfel de priviri din partea celor pe care îi consideră prieteni și astfel, cercetătorii au concluzionat că o relație de prietenie poate fi independentă și mai presus de statutul social și de familie.

„Descoperirile noastre ne comunică ceva nou despre modul în care evoluează prieteniile și cât de importante sunt acestea pentru actul cognitiv și cel de comunicare, lucruri care nu au mai fost studiate până acum. Studiul nostru demonstrează că prietenia, mai presus de legăturile de sânge sau orice alt statut, ajută la abilitatea macacilor de a comunica doar cu privirea în anumite cadre sociale. Cel mai probabil, aceste reguli se aplică și celorlalte primate, inclusiv oamenilor”, explică Micheletta.

Inchide