STUDIU. Ce efecte au contraceptivele luate de femei asupra bărbaților

Redactor:
Mădălina Chițu
STUDIU. Ce efecte au contraceptivele luate de femei asupra bărbaților
Pilula contraceptivă, folosită de femei pentru a preveni o sarcină nedorită, a fost găsită responsabilă de creșterea numărului de cazuri de cancere de prostată în rândul bărbaților

Pilula contraceptivă, folosită de femei pentru a preveni o sarcină nedorită, a fost găsită responsabilă de creșterea numărului de cazuri de cancere de prostată în rândul bărbaților.

Oamenii de știință canadieni susțin că această metodă de contracepție îi expune pe bărbați la o cantitate mare de estrogeni, hormoni sexuali feminini, fapt ce ar determina apariția cancerului de protastată, informează Daily Mail.

Cercetările în domeniu sunt în prezent doar în stadiu de ipoteză. Potrivit specialiștilor de la Princess Margaret Hospital din Toronto (Canada), numărul de cazuri de cancer la prostatei a crescut considerabil în ultimii 40 de ani, odată cu popularitatea pastilei contraceptive.

Oamenii de știință consideră că există o legătură între cele două aspecte. Ei au analizat situația din 87 de țări și au constatat că, cu cât numărul femeilor care iau pastile de contracepție este mai mare, cu atât numărul de cazuri de cancer de prostată crește.

Concluziile nu sunt definitive apreciază dr. David Margel, coordonatorul cercetării. El spune că bărbații expuși unei cantități ridicate de estrogen prezintă un risc crescut de a se îmbolnăvi de cancer de prostată. „Mai rămâne să descoperim mecanismul prin care organismul bărbaților absoarbe cantitatea de hormoni sexuali femini conținute de pilulele contraceptive”, a precizat dr. Margel.

Dr. Kate Holmes, de la The Prostate Cancer Charity a spus că studiul nu prezintă dovezi solide privind o eventuală asociere între utilizarea pastilei contraceptive cu cancerul de prostată. „Nici nu are această intenție. Urmează să se analizeze dacă difuzarea de elemente perturbatoare endocrine, proces care nu apare numai în cazul pastilei contraceptive, ar putea avea impact asupra incidenței bolii”, precizează dr. Holmes.

Inchide