Persoanele care mănâncă ciocolată prezintă un risc scăzut de a se îmbolnăvi de cancer de colon. La această concluzie au ajuns oamenii de știință de la Science and Technology Institute of Food and Nutrition, din Spania, care susțin că includerea în dieta zilnică a ciocolatei ține la distanță boala.
Studiile anterioare au arătat că aceasta are un conținut ridicat de antioxidanți, substanțe care acționează împotriva radicalilor liberi. În plus, ciocolata care are un conținut ridicat de cacao ajută la prevenirea diabetului, ține sub control presiunea sângelui și diminuează riscul apariției bolilor de inimă.
„Alimentele, precum cacaoa, care sunt bogate în polifenoli, joacă un rol important în protejarea organismului împotriva bolilor”, a precizat dr. Maria Arribas, autorul cercetării spaniole.
Pentru a ajunge la această concluzie, echipa de cercetători a studiat pe cobai cum poate mâncarea să prevină apariția tumorilor canceroase. Șoarecii de laborator au fost împărțiți în două categorii: subiecții din prima categorie aveau inclusă în dieta zilnică cacao, în timp ce cobaii din a doua categorie nu aveau inclus în regim acest aliment. Subiecții au fost monitorizați vreme de opt săptămâni, informează Daily Mail.
După o perioadă de timp, șoarecii de laborator au fost expuși unor substanțe cancerigene, care sunt responsabile de apariția cancerului de colon. După patru săptămâni de expunere la toxine, cobaii au început să dezvolte tumori canceroase.
În urma analizelor realizate pe subiecți, savanții au constatat că șoarecii care au urmat o dietă care conținea cacao prezentau mai puține tumori canceroase. Oamenii de știință sunt de părere că cercetarea lor, care a fost publicată în revista Molecular Nutrition and Food Research, este prima care arată beneficiile pe care cacaoa le are împotriva cancerului de colon.
Potrivit statisticilor de specialitate, cancerul de colon este mai des întâlnit în rândul persoanele trecute de 40 de ani, cu o frecvență mai ridicată la femei, comparativ cu bărbații. Se pare că riscul îmbolnăvirii este mai ridicat la persoanele grase și scunde.
Acest tip de cancer reprezintă una dintre cauzele majore de mortalitate în lume. Cifrele arată că boala afectează 1 din 20 de persoane din țările dezvoltate și este a doua cauză de deces prin cancer, la ambele sexe, în Europa.