STUDIU. Cum influențează mama viață afectivă a copilului său

Redactor:
Laura Holban
STUDIU. Cum influențează mama viață afectivă a copilului său
Relația afectuoasă a unui bebeluș cu mama sa în primele 18 luni din viață îi poate determina comportamentul acestuia în viitoarele relații romantice, demonstrează un studiu realizat în America.

Relația unui bebeluș cu mama sa în primele 18 luni de viață este esențială pentru comportamentul acestuia în viitoarele relații romantice, demonstrează un studiu realizat în America. Potrivit oamenilor de știință, abilitatea de a avea încredere, de a iubi și de a rezolva divergențe se câștigă din primele luni de viață, notează Daily Mail.

Potrivit acestui studiu, un copil față de care mama a manifestat un comportament dur va deveni un adult defensiv în situațiile conflictuale, în timp ce unul crescut de o mamă iubitoare va putea să își rezolve problemele prin dialog.

Echipa de cercetători de la Universitatea din Minnesota a analizat comportamentele a 75 de copii vizavi de persoanele care au făcut parte din viața lor de la naștere până la vârsta de 30 de ani. Oamenii de știință s-au concentrat pe abilitatea acestora de a rezolva conflicte cu colegi, prieteni și parteneri de viață.

„Relația cu mama este prima pe care o dezvoltă un bebeluș cu o altă persoană și va servi drept model pentru ce se va întâmpla mai departe în viața sa. Când copiii sunt mici și creierele lor sunt în dezvoltare, absorb o grămadă de informații foarte repede”, a explicat profesorul Jeffry Simpson de la Universitatea din Minnesota. Astfel, copiii care au o relație strânsă cu mama lor au mai multe șanse să devină adulți stabili din punct de vedere emoțional și să întrețină relații amoroase de durată. „Experiențele interpersonale cu propria mamă în primele 12-18 luni pot influența viitoarele comportamente în relațiile intime de peste 20 de ani mai târziu. Oamenii își adaptează felul de a fi după experiențele trecute ca să răspundă la diferite situații curente. Așadar, întâmplările din copilărie îți vor influența caracterul de adult”, a mai adăugat Simpson.

Cercetătorii spun totuși că, odată cu o nouă relație, vechile obiceiuri se pot schimba . „Dacă îți poți da seama care îți sunt defectele, le conștientizezi și apoi găsești un partener de încredere, îți poți revizui comportamentul. Vechiile obiceiuri pot fi depășite. Un copil trădat poate deveni loial. Un copil ignorat poate învăța să iubească”.

Inchide