STUDIU. De ce îngrașă cosmeticele

Redactor:
Mădălina Chițu
STUDIU. De ce îngrașă cosmeticele
cosmetice sunt responsabile de luarea în greutate inexplicabilă

Ai încercat diete peste diete, ai renunțat la alimentele de tip fast food și cu toate acestea tot iei în greutate. Oamenii de știință de la Universitatea Uppsala din Suedia susțin că au descoperit care ar putea fi cauza pentru care ne îngrășăm deși avem un stil de viață sănătos.

Potrivit experților, cosmetice sunt responsabile de luarea în greutate inexplicabilă, aceștia precizând că aceste produse conțin o substanță responsabilă cu îngrășatul.

În urma cercetării realizate, savanții au constatat că persoanele care se expun esterilor acidului ftalic, cunoscuți și sub numele de ftalați, prezintă un risc crescut de a se îngrășa. Această substanță chimică este des întâlnită în produsele de îngrijire corporală, în cosmetice, dar și în produsele care oferă un bronz artificial, informează Daily Mail.

Ftalații nu sunt folosiți doar în industria cosmetică, ci și la producerea sticlelor de plastic, de peste jumătate de secol, avertizează cercetătorii suedezi. Potrivit datelor citate de cotidianul britanic Daily Mail, un miliard de tone de ftalați sunt folosiți anual atât la producerea cosmeticilor, a produselor de curățat, dar și a sticlelor.

Pe parcursul studiului s-a constatat că aceste substanțe chimice au un impact negativ asupra sănătății organismului uman, deoarece ele sunt responsabile cu acumularea grăsimii în jurul burții și perturbă echilibrul hormonal și al insulinei din organism, motiv pentru care ar putea duce la apariția diabetului de tip II.

„Atunci când aplicăm direct pe piele produsele cosmetice care conțin această substanță, riscăm ca ftalații să pătrundă prin piele și să ajungă în cele din urmă în organism. În cele din urmă aceste chimicale ajung direct în sângele nostru”, a precizat Monica Lind, autorul principal al cercetării.

Pentru a ajunge la aceste concluzii, specialiștii au analizat datele a 1.000 de persoane, dintre care 119 erau bolnavi de diabet, iar 88 s-au confruntat cu această boală. Savanții au analizat toți factorii care ar putea fi responsabili de luarea în greutate, printre care se numără dieta echilibratăa, sedentarismul, fumatul, obezitatea, dar și nivelul colesterolului. Analizele de sânge făcute în laborator au arătat, însă, că participanții studiului care aveau un nivel ridicat de ftalați în sânge sufereau de diabet sau prezentau un risc crescut de a se confrunta cu această boală.

Pentru a preveni luarea în greutate și pentru a ține la distanță diabetul, specialiștii ne recomandă să evităm produsele cosmetice care conțin aceste substanțe chimice. 

Inchide