STUDIU. Doar 5% dintre regizorii anului 2011 au fost femei

Redactor:
Laura Holban
STUDIU. Doar 5% dintre regizorii anului 2011 au fost femei
Femeile reprezintă doar 5 procente din totalul de regizori care au scos filme în anul care a trecut, potrivit unui studiu realizat de către Centrul de Cercetare a Implicațiilor Feminine în Film și Televiziune din San Diego.

Femeile reprezintă doar 5 procente din totalul de regizori care au scos filme în anul care a trecut, potrivit unui studiu realizat de către Centrul de Cercetare a Implicațiilor Feminine în Film și Televiziune din San Diego. Din totalul staffului din spatele unei pelicule angajat în anul 2011, femeile reprezintă doar 18% din totalul regizorilor, al producătorilor executivi, scenografi și alte funcții de editare, notează studiul intitulat "The Celluloid Ceiling/ În culise: Locuri de muncă ocupate de femei în Top 250 de Filme ale anului 2011", citează Reuters.

Pentru acest studiu, au fost luate în considerare posturile amintite mai sus în echipele de filmare ale primelor 250 de lungmetraje americane în ordinea încasărilor pe anul 2011. În plus, studiul arată că în 38% dintre aceste pelicule, echipele de filmare nu includeau nicio femeie sau aveau o singură femeie în componență, ca regizor, producător executiv, producător, scenarist, director de imagine sau editor.

Deși numărul femeilor angajate pe platourile de filmare a crescut cu 2% în 2011 față de anul precedent, acesta este în continuare un număr mic, amintește Martha M. Lauzen, director executiv al Centrului.

"La un moment dat, în 1998, dețineam aproape 9 procente, iar acum 5 procente, ceea ce reprezintă o cifră îngrijorătoare", spune Lauzen. Aceasta a explicat că numărul femeilor în poziții de top din spatele camerelor de filmat a oscilat între 16 și 19 procente din 1997, moment în care a început să realizeze acest studiu anual.

Studiul s-a realizat pe un eșantion de 2.636 de persoane angajate în echipele de producție ale celor 250 de titluri incluse în top. Cercetarea a relevant și că proporția scenaristelor și a producătoarelor a crescut ușor, iar femeile au reprezentat 14 procente din totalul scenariștilor angajați în producția filmelor de top.

De asemenea, femeile au reprezentat 25 de procente din totalul producătorilor filmelor cuprinse în cercetare, iar 4% dintre directorii de imagine de la aceste producții cinematografice au fost însă femei.

Deși lipsa femeilor din acest domeniu reprezintă o problemă pentru întreaga industrie, este o problemă conștientizată de foarte puțini oameni, concluzionează autoarea studiului.

 

Inchide