STUDIU. Lista alimentelor care luptă împotriva hipertensiunii arteriale

Redactor:
Gândul
STUDIU. Lista alimentelor care luptă împotriva hipertensiunii arteriale
Strugurii, bogați în potasiu și antioxidanți, și soia sunt considerate "arme" eficiente pentru a preveni declanșarea hipertensiunii arteriale, un important factor de risc cardiovascular

Strugurii, bogați în potasiu și antioxidanți, și soia sunt considerate „arme” eficiente pentru a preveni declanșarea hipertensiunii arteriale, un important factor de risc cardiovascular, au anunțat autorii a două studii ce au fost prezentate duminică la un important forum din domeniul cardiologiei.

Cele două studii au fost prezentate la cea de-a 61-a conferință anuală organizată de American College of Cardiology, la Chicago, la sfârșitul săptămânii trecute, informează AFP.

În ceea ce privește strugurii, acesta a fost primul studiu controlat din punct de vedere științific, care a monitorizat efectul avut de consumul zilnic al acestor fructe asupra tensiunii arteriale la pacienți hipertensivi.

Studiul a fost realizat pe 46 de femei și bărbați, din care jumătate mâncau struguri de trei ori pe zi, iar cealaltă jumătate – grupul țintă – a avut o dietă ce nu conținea fructe și legume.

Pentru soia, cercetătorii au analizat datele provenind dintr-un studiu început în 1985 pentru a cuantifica riscul de maladii coronariene la tinerii adulți americani.

Acest studiu, finanțat de National Institutes of Health (NIH), a fost realizat pe 5.115 americani caucazieni și de culoare, cu vârstele cuprinse în intervalul 18-30 de ani, care au fost monitorizați și examinați la diverse intervale.

Studiul care a fost prezentat duminică s-a concentrat asupra efectelor avute de isoflavone (fitoestrogeni), care există în concentrații ridicate în soia, asupra tensiunii arteriale.

Fitoestrogenii sunt substanțe apropiate de estrogenul uman, un hormon feminin care contribuie la sinteza monoxidului de azot, cunoscut pentru proprietatea sa de a dilata vasele sangvine, reducând astfel tensiunea arterială.

Persoanele pre-hipertensive au o presiune arterială sistolică situată între 120 și 139 mm/ Hg și o presiune diastolică între 80 și 89 mm/ Hg.

Aproape o treime dintre americanii adulți se încadrează în această categorie, potrivit datelor oferite de Centrul federal de control și prevenire a bolilor (CDC).

Studiul a fost coordonat de medicul Harold Bays, directorul Centrului de cercetări în domeniul aterosclerozei și metabolismului din orașul Louiseville din statul american Kentucky.

Rezultatele au arătat că pacienții care au mâncat struguri au beneficiat de o scădere consistentă a presiunii sistolice, în a patra, a opta și a 12-a săptămână (-4,8%, -7,2% și cu 6-10,2 mm/ Hg).

Medicii nu au putut să identifice mecanismul prin care strugurii acționează asupra presiunii arteriale, dar au subliniat că aceste fructe sunt bogate în potasiu și antioxidanți – polifenoli.

În grupul de studiu despre isoflavone, persoanele care au primit această substanță în dieta lor zilnică (peste 2,5 miligrame) au avut o tensiune arterială sistolică considerabil mai mică (-5,5 mm/ Hg în medie) în comparație cu persoanele care au absorbit mai puțin de 0,33 miligrame.

Un pahar cu lapte de soia conține 22 de miligrame de isoflavone, precizează Safiya Richardson, medic la Universitatea Columbia din New York, coordonatoarea acestui studiu.

Același studiu a arătat pentru prima dată faptul că afroamericanii, un grup etnic în care hipertensiunea înregistrează frecvențe ridicate, au beneficiat de efectele isoflavonelor.

Florin Badescu, [email protected]

Vestea care zguduie scena politică! Președintele ar fi divorțat în mare secret de soția lui
FOTO. Alina Eremia, imagini fără perdea în costum de baie! Cum s-a pozat pe o...
A vrut să facă o glumă și a intrat la duș peste soția lui cu...
Fosta soție a lui Mădălin Ionescu face senzație pe internet. Fotografiile care șochează
Mama lui Gigi Becali s-a infectat cu coronavirus! Ce a făcut patronul lui FCSB, după...
Ultimul sondaj înainte de alegeri! Cum stau Nicușor Dan și Gabriela Firea. Asta e diferența!
Ţară care anunţă oficial că se confruntă cu al treilea val al pandemiei de coronavirus:...
Vestea care zguduie scena politică! Președintele ar fi divorțat în mare secret de soția lui
A vrut să facă o glumă și a intrat la duș peste soția lui cu...
Supriză de PROPORȚII după ce a fost reconstruită fața unui CĂLUGĂR medieval. „Seamănă mult prea...
EXCLUSIV: Ce i se întâmplă acum primarului PNL, după ce și-a filmat fiica dezbrăcată, în...
Divorțul anului în showbiz! După 3 ani au pus punct
Ce simtome are bruceloza, noua epidemie izbucnită în China. Bacteria a scăpat dintr-un laborator
Alimentul care îți otrăvește ficatul. TOP 15 mâncăruri de evitat dacă ai ficatul gras
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Este oficial: Românii pot lua 50.000 de euro gratis de la stat pentru a-şi deschide...
Inchide