STUDIU: Medicii le recomandă pacienților tratamente pe care ei înșiși nu le-ar folosi

Redactor:
Mădălina Chițu
STUDIU: Medicii le recomandă pacienților tratamente pe care ei înșiși nu le-ar folosi
Oamenii de știință au cerut unui număr de 1.000 de medici din Statele Unite ale Americii, de diferite specialități, să-și imagineze un scenariu medical și să aleagă un tratament.

Medicii pot alege un tratament diferit în cazul în care ar fi eiînșiși pacienți, arată un studiu american. Potrivit cercetării,mulți medici le recomandă pacienților lor tratamente pe care eiînșiși nu le-ar folosi.

Pentru a ajunge la această concluzie, oamenii de știință aucerut unui număr de 1.000 de medici din Statele Unite ale Americii,de diferite specialități, să-și imagineze un scenariu medical și săaleagă un tratament, informează site-ul bbc.co.uk. Cercetătorii auconstatat că atunci când le-au cerut medicilor să-și imagineze căei sunt pacienți, răspunsurile lor au diferit în modsemnificativ.

Când a trebuit să decidă pentru ei înșiși, medicii au fost dedeparte înclinați să opteze pentru o terapie cu risc mai mare dedeces, dar cu șanse mai bune de supraviețuire fără efectesecundare, arată studiul. Pentru pacienții lor, doctorii au fosttentați să aleagă un tratament care să asigure supraviețuirea,indiferent de calitatea vieții.

Puși să aleagă între una din două operații pentru a tratacancerul intestinal, de exemplu, două cincimi din 242 de chirurgiau ales procedura chirurgicală cu o mare rată de deces, dar cu oprobabilitate mai scăzută de efecte adverse. Invers, când li s-acerut să facă o recomandare pentru un pacient, doar un sfert a alesaceastă variantă.

Într-un alt scenariu, doctorilor li s-a cerut să-și imagineze căei sau un pacient sunt infectați cu un nou virus de gripă aviară.Li s-a mai spus care este tratamentul disponibil, precum și faptulcă fără respectivul tratament o persoană care a contractat virusulprezintă 10% riscul de deces și 30% riscul de a necesitaspitalizare. În scenariu se spunea că tratamentul prezintă reacțiiadverse, a cauzat moartea a 1% din pacienți și paralizieneurologică permanentă la 4% din cazuri. Din aproape 700 dedoctori, circa două treimi au ales să renunțe la tratamentimaginându-și că ei ar fi infectați, pentru a evita efecteleadverse. Cu toate acestea, când a fost vorba de un pacientinfectat, doar jumătate au recomandat să nu se ia medicația.

Inchide