STUDIU. Mesajele de pe Twitter sunt mai optimiste dimineața devreme și seara târziu

Redactor:
Florin Badescu
STUDIU. Mesajele de pe Twitter sunt mai optimiste dimineața devreme și seara târziu
Oamenii de știință, de la Universitatea Cornell din New York, au monitorizat platforma Twitter pentru a studia evoluția stării de dispoziție a peste 2,4 milioane de utilizatori din 84 de țări și au descoperit că cei mai mulți dintre aceștia se trezesc binedispuși, însă starea lor de dispoziție se degradează pe parcursul zilei

Oamenii de știință, de la Universitatea Cornell din New York, au monitorizat platforma Twitter pentru a studia evoluția stării de dispoziție a peste 2,4 milioane de utilizatori din 84 de țări și au descoperit că cei mai mulți dintre aceștia se trezesc binedispuși, însă starea lor de dispoziție se degradează pe parcursul zilei, potrivit AFP.

Monitorizând mesajele postate pe Twitter timp de doi ani, cercetătorii au ajuns la concluzia că activitățile profesionale, somnul și lungimea zilelor joacă un rol important, explicând entuziasmul, bucuria, stresul, angoasele sau furia utilizatorilor acestei platforme de microblogging.

Astfel, sociologii au descoperit două momente puternice în timpul zilei, în timpul cărora cele mai multe dintre mesaje denotă o atitudine pozitivă: dimineața devreme și seara târziu, aproape de miezul nopții.

Aceste fluctuații lasă să se înțeleagă că starea de dispoziție ar putea fi determinată de stresul cauzat de activitea profesională.

Aceste cicluri emoționale sunt deja cunoscute de comunitatea științifică, însă cercetătorii aveau la dispoziție, până la acest studiu, eșantioane mici și omogene pentru realizarea observațiilor lor. Ei nu puteau să urmărească populații diverse pe durata întregii zile și pe perioade îndelungate.

Astfel, înainte de progresul realizat de rețelele de socializare, rezultatele studiilor mai vechi nu erau concludente, au explicat Scott Golder și Michael Macy, profesori de sociologie, autorii acestui studiu.

Mesajele pozitive de pe Twitter sunt mai numeroase sâmbătă și duminică, cu vârfuri înregistrate în cursul dimineții, dar la două ore mai târziu decât vârfurile înregistrate în cursul săptămânii.

Aceste observații au fost similare în culturi și țări diferite din lumea întreagă. Ele au depins doar de zilele de lucru.

Autorii au urmărit evoluția stării de dispoziție a utilizatorilor de Twitter din lumea întreagă pentru a determina cum se simt aceștia în funcție de anotimp și pentru a determina dacă „depresiile de iarnă”, atribuite unei scăderi a luminozității, se regăsesc în mesajele lor.

Cercetătorii au putut să stabilească o anumită corelație între tonul mesajelor postate pe Twitter și reducerea progresivă a duratei zilei, între solstițiul de vară și cel de iarnă.

Studiul a fost publicat în revista americană Science.

Inchide