STUDIU. Oamenii au același număr de neuroni cât au și babuinii

Redactor:
Laura Holban
STUDIU. Oamenii au același număr de neuroni cât au și babuinii
Un nou studiu realizat în domeniul neurologiei vine să contrazică existența celor circa 100 de miliarde de neuroni în creierul unui om. Potrivit noii cercetări, numărul real ar fi cu circa 14 miliarde de celule neuronale mai mic.

Un nou studiu realizat în domeniul neurologiei vine să contrazică existența celor circa 100 de miliarde de neuroni în creierul unui om. Potrivit noii cercetări, numărul real este cu circa 14 miliarde de celule neuronale mai mic. Mai mult, un cercetător brazilian din domeniu forțează nota și face o comparație greu de acceptat la prima vedere: omul are, în fapt, același număr de neuroni ca  un babuin, scrie Daily Mail.

Doctorul Suzana Herculano-Houzel a ajuns la această cifră într-o manieră destul de rudimentară: a transformat patru creiere în ceea ce se numește „supă de creier” și a calculat numărul nucleelor neuronilor. Cele patru creiere fuseseră donate ulterior laboratorului de către patru persoane de 50, 51, 54 și respectiv 71 de ani, fără ca niciunul dintre ele să fi suferit vreo boală neurologică.

„Am aflat că, în medie, creierul uman este format din circa 86 de miliarde de neuroni. Nici măcar o dată nu s-a apropiat numărătoarea de cifra de 100 de miliarde. Noua cifră ne aduce pe picior de egalitate și ne situează undeva la jumătatea numărului de neuroni din creierul unei gorile. Așadar este o diferență semnificativă, aș spune eu”, a declarat brazilianca.

Studiul realizat de către Herculano-Houzel a fost posibil abia după ce cercetătoarea s-a împăcat cu gândul că va trebui să pregătească acea „supă de creier”. „Dar știam că prin metoda asta vom ajunge la acele cifre adevărate la care nu au reușit să ajungă alții”, a mărturisit femeia.

Inchide