STUDIU: Rețelele de socializare, ca Twitter sau Facebook, reduc abilitatea unei persoane de a empatiza cu alți oameni

Redactor:
Aura Stan
Rețelele de socializare au o influență negativă asupra utilizatorilor. În timp, acestea reduc abilitatea unei persoane de a empatiza cu alți oameni și de a conștientiza consecințele pe care acțiunile sale le au pentru lumea reală.

Rețelele de socializare au o influență negativă asupra utilizatorilor. În timp, acestea reduc abilitatea unei persoane de a empatiza cu alți oameni și de a conștientiza consecințele pe care acțiunile sale le au în lumea reală. Concluzia îi aparține baronesei Susan Greenfield, o reputată cercetătoare britanică în domeniul fiziologiei creierului, care a participat recent la un seminar desfășurat recent, scrie RIA-Novosti.

Potrivit specialistei, care predă la Facultatea de Farmacologie din cadrul Colegiului „Herriot-Watt” din Edinburgh, membrii unei rețele de socializare ajung să nu mai distingă binele de rău în tot ceea ce fac. „Practic fiecare acțiune de pe rețelele de socializare poate fi corectată, de aceea omul încetează să conștientizeze consecințele acțiunilor sale în lumea reală. Ca urmare, omul nu are capacitatea de a interpreta corect lumea înconjurătoare”, a explicat Greenfield.

Cât de puțin empatizăm între noi

Petrecându-și foarte mult timp în mediul virtual, internauții ajung să nu mai interacționeze cu ceilalți în viața de zi cu zi. Lumea virtuală oferă un nivel ridicat de emoție și bucurie, dar oamenii nu învață să stabilească legături în lumea reală și-și pierd deprinderile sociale. „Rețelele de socializare obligă omul să simtă, nu să gândească”, susține specialista. În urma cercetărilor pe care le-a făcut, Susan Greenfield a ajuns la concluzia că persoanele mai active pe rețelele de socializare sunt cu atât mai singuratice în viață.

În cadrul aceluiași eveniment, baroneasa a ținut să precizeze că, în ultimii 30 de ani, oamenii de știință remarcă o scădere a empatiei oamenilor. În ultimii zece ani, ritmul scăderii empatiei s-a accelerat semnificativ, lucru pe care Greenfield îl pune în relație cu dezvoltarea rețelelor sociale pe Internet.

Potrivit expertului britanic, cei mai vulnerabili în era socializării virtuale sunt copiii. Pentru a preîntâmpina situația ca aceștia să manifeste sindromul deficitului de atenție și a hiperactivității, acestora trebuie să li se prezintă lumea reală din perspectiva unor aspecte pozitive. Creierul uman se adaptează permanent mediului înconjurător. În consecință, dacă un copil folosește calculatorul în exces, mai ales navigând pe rețelele de socializare, creierul lui se va adapta acestei lumi artificiale în care trăiește, susține baroneasa Susan Greenfield.

Seminarul intitulat „Inovațiile media, rețelele sociale și conștiința omului” s-a desfășurat în cadrul seriei de evenimente organizate de RIA-Novosti, cu prilejul împlinirii a 70 de ani de la înființarea agenției. Discursul baroneasei Susan Greenfield a fost numai unul dintre cele susținute în cadrul evenimentului de specialiști de marcă în domeniul tehnologiilor inovatoare mass-media.

Transfer colosal la Universitatea Craiova. Mihai Rotaru şi-a ieşit din minţi şi aduce în Liga...
ULTIMA ORĂ. Doliu uriaș în showbiz-ul din România. Vedeta a fost găsită moartă
FOTO. Inna, topless în vacanță! Cum s-a pozat cântăreața în apă
Sunt amantă de 11 ani și vreau să le spun ceva femeilor măritate. Mesajul care...
Fabulos! Gigi Becali a dat tunul și a câștigat 15 milioane de euro peste noapte!...
Ce trebuie să faci cu telefonul tău dacă treci de la Whatsapp la Signal sau...
Medicii veterinari atrag atenţia. Ivermectina nu se foloseşte pentru tratarea coronavirusului, ci „pentru afecţiuni interne...
BANCUL ZILEI – Filme XXX cu nevasta
Câți bani oferă Marea Britanie cetăţenilor UE pentru a părăsi Regatul Unit
ULTIMA ORĂ. Doliu uriaș în showbiz-ul din România. Vedeta a fost găsită moartă
Doamne ferește! Ce a putut face Diana Șoșoacă într-un platou de televiziune. Telespectatorilor nu le-a...
Unul dintre cele mai bine păzite SECRETE înainte de 1989: data reală a naşterii lui...
Legea a fost admisă. Cine sunt românii care pot ieşi mai devreme cu 15 ani...
Legea moștenirii 2021. Cine primește averea în familie și ce cote se cuvin rudelor
Ce s-a întâmplat cu Brandi Passante după „Războiul Depozitelor”
Anunțul ȘOC al zilei despre Sebi, băiețelul dispărut de două săptămâni. Ce s-a întâmplat, de...
Mădălina Ghenea, apariție senzuală într-o rochie mulată. Fanii au reacționat: Sophia Loren are o urmașă
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Miliardarul discret al României şi proiectele sale. Acesta a anunţat cel mai mare şi ambiţios...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
Inchide