STUDIU. Trecerea la ora de vară crește riscul de infarct

Redactor:
Mădălina Chițu
STUDIU. Trecerea la ora de vară crește riscul de infarct
Savanții americani au constatat că schimbarea orei crește riscul apariției unui infarct cu 10 procente

Trecerea la ora de vară are un impact negativ asupra organismului, potrivit oamenilor de știință de la Universitatea din Alabama. Savanții americani au constatat că schimbarea orei crește riscul apariției unui infarct cu 10 procente, informează The Telegraph.

Specialiștii susțin că predispoziția la un atac de cord este mai ridicată în a doua zi după ce am schimbat ora, respectiv luni. Potrivit acestora, schimbarea de program nu ne afectează duminică, ținând cont de faptul că în weekend dormim mai mult, dar luni dimineață, când sună ceasul-deșteptător, organismul nostru se resimte.

Profesorul Martin Young, specialist în boli cardiovasculare, spune că lipsa somnului afectează procesele organismului și duce la creșterea tensiunii, în acest fel contribuind la apariția unui infarct. De vină sunt în primul rând oboseala și perturbarea ritmului circadian, mai spune specialistul. „Atunci când trecem la ora de vară, celulele corpului nostru anticipau o oră în plus de somn, pe care nu o vor mai primi. Astfel, stresul va afecta intens organismul”, explică prof. Young.

Specialiștii au studiat și impactul pe care îl are asupra organismului trecerea la ora de iarnă, program pe care îl vom adopta în luna octombrie. Astfel, s-a observat că riscul unui infarct se diminuează odată cu trecerea la ora de iarnă.

Pentru a ajuta organismul să se obișnuiască cu ora de vară, Martin Young recomandă ca în zilele libere, sâmbătă și duminică să ne trezim cu o jumătate de ora mai devreme decât în mod normal.

De asemenea, este indicat să mâncăm micul dejun, să ne bucurăm câteva minute de razele soarelui de dimineață și să facem puțin sport la scurt timp după ce ne-am trezit.  

Studiile anterioare pe același subiect au arătat că trecerea la orarul de vară poate predispune la cancer la sân, calitatea somnului se deteriorează, iar, din cauza prelungirii zilei, am putea deveni mai ușor irascibili și ne-am putea îngrășa.

Inchide