Substanță cancerigenă peste limita admisă, în 13 produse comercializate în Marea Britanie. Două dintre ele sunt și pe piața din România

Redactor:
Ionela Samoilă
Autoritatea pentru Siguranța alimentelor a găsit o substanță periculoasă în mai multe produse din supermarketuri.

Autoritățile din Marea Britanie au depistat pe piața alimentară 13 produse aparținând unor mărci celebre precum Heinz sau Nescafe care conțin o substanță cancerigenă periculoasă, numită acrilamidă, într-o concentrație care depășește limita admisă, informează Daily Mail.

Pe lista produselor vizate se află și două care se găsesc în supermarketurile din România. Este vorba despre cafeaua instant Nescafe Gold decofeinizată, respectiv cea cu cofeină, produse de compania Nestle.

Celelalte alimente de pe lista neagră realizată de specialiștii britanici sunt cinci sortimente de chipsuri, aparținând mărcilor Seabrook, Burt, Piper și McCoy, respectiv patru sortimente de biscuiți de la McVitie’s, Fox, Tesco și Heinz.

Alimentele analizate aveau concentrații de acrilamidă variind între 598 micrograme pe kilogram de produs, în cazul biscuiților de la Heinz, până la 2.061 micrograme la un kilogram de produs, în cazul chipsurilor de la Seabrook.

Cafeaua instant decofeinizată Nescafe Gold conține 997 micrograme de acrilamidă pe kilogram, iar cea cu cofeină conține 913 micrograme de substanță pe kilogram, ambele fiind comercializate în supermarketurile din România.

Acrilamida este o substanță care se găsește în concentrații foarte mici în cele mai multe dintre alimente gătite la temperaturi foarte mari, prăjite, coapte sau care sunt supuse congelării. În concentrații mai mari, ea devine periculoasă pentru sănătatea organismului, cea mai frecventă afecțiune pe care o cauzează fiind cancerul, sub diversele sale forme.

Prezența substanței cancerigene în alimentele de larg consum este un lucru cunoscut de autoritățile pentru siguranța alimentelor, iar acestea fac tot posibilul pentru a-I constrânge pe producători să scadă atât nivelul acrilamidei din hrană, cât și pe cel al furanul, o altă substanță cunoscută pentru efectele devastatoare.

Reprezentanții Heinz, precum și cei de la United Biscuits, producătorii biscuiților McVitie’s, au răspuns pozitiv recomandării făcute de autoritățile pentru siguranță alimentară și au schimbat rețetele produselor lor, reducând nivelul substanței cancerigene chiar și cu 70%.

Nu toți producătorii au fost la fel de receptivi în fața avertismentului emis de oficialii din sănătate. Compania Nestle, deținătorul bradului de cafea instant Nescafe, a spus că este imposibil să scadă concentrația de acrilamidă fără să afecteze aroma produsului.

„Până în prezent nu există nicio dovadă certificată științific care să demonstreze că un produs alimentar anume are un efect negativ asupra sănătății consumatorului, în contextul expunerii la acrilamidă”, au declarat cei de la Nestle, care produc cafeaua instant Nescafe.

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor (EFSA) a solicitat statelor membre UE să recolteze probe din produsele cu factor de risc și să realizeze teste pentru a vedea cât este de mare concentrația substanțelor cancerigene.

Din 248 de probe recoltate, cele 13 produse enumerate anterior aveau o concentrație de acrilamidă peste limita admisă. Drept urmare, autoritățile au solicitat producătorilor să modifice rețetele, spre diminuarea concentrației de substanțe cancerigene.

„Studiile de laborator realizate pe animale au arătat că acrilamida poate produce cancer, atunci când interacționează cu ADN-ul din celule. Credem că expunerea consumatorilor la aceste chimicale ar trebui să fie cât mai redusă cu putință”, explică cei de la Autoritatea pentru Siguranța Alimentelor.

În replică cei de la Federația patronală din industria alimentară, reprezentanții marilor producători, au spus că membrii ei iau măsuri „pentru a asigura, atât cât este posibil, reducerea nivelului de substanță din produse”.

Cristi Borcea, anunţul momentului. Nu e glumă: ”Valentina vrea asta!” Lovitură de teatru în familia...
Caz nemaiîntâlnit în Botoșani! Ce au găsit chirurgii în abdomenul acestei femei obeze
FOTO. Cum arată acum fosta amantă a lui Ciprian Marica! Ana Muntean s-a schimbat total
Secret MURDAR! De ce se plimbă, de fapt, stewardesele pe culoar, în avion? Nici prin...
Gigi Becali nu se uită la bani pentru fetele lui! Ce cadou fabulos de 300.000...
Trecutul STRANIU al poliţistului care l-a trântit la pământ pe inginerul argeşean! Ce făcea bărbatul...
NEWS ALERT Euro urcă la un nou maxim istoric
BANCUL ZILEI – Un primar află de la nevastă că a fost înșelat
Dragostea pentru muncă, dusă la extrem. Un tată și-a botezat copilul „Departamentul de Comunicare Statistică”
Caz nemaiîntâlnit în Botoșani! Ce au găsit chirurgii în abdomenul acestei femei obeze
Detalii NEȘTIUTE din viața Zoiei Ceaușescu ies ACUM la iveală. Totul despre întâlnirile amoroase SUPRAVEGHEATE...
Încă doi concurenți vor fi ELIMINAȚI de la Survivor. Prezentatorul Dan Pavel nu vrea să-i...
Se dau bani de la stat! Ce categorie de români poate primi și 3.400 de...
Dacă vizitezi acest trib, bărbatul pleacă din casă, iar soţia lui vine la tine. Ce...
Este din nou DOLIU în muzica populară din România: A murit RĂPUS DE CORONAVIRUS
Cele mai nocive sortimente de cafea pentru inimă. De evitat!
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Cine este românca ce conduce una dintre afacerile lui Bill Gates în România şi alte...
Inchide