Sucevița – propunerea României pe lista UNESCO

Redactor:
Diana Marcu
Sucevița – propunerea României pe lista UNESCO
UNESCO are o misiune grea. Organizația trebuie să decidă care dintre cele 41 de propuneri (32 sunt noi) venite din partea a 35 de țări vor intra în patrimoniul universal al umanității, pe Lista UNESCO.

UNESCO are o misiune grea. Organizația trebuie să decidă caredintre cele 41 de propuneri (32 sunt noi) venite din partea a 35 dețări vor intra în patrimoniul universal al umanității, pe ListaUNESCO. O listă care include deja 890 de situri de „valoareuniversală excepțională”, dintre care 689 culturale, 176 naturaleși 25 mixte aparținând unui număr de 148 de state.

Sucevița, propunerea României și-n 2009

Dincolo de cifre, se află mândria fiecărei țări de a apărea înlista UNESCO. România figurează deja în patrimoniul mondial cușapte obiective: rezervația Biosferei Delta Dunării (inclusă în1991), bisericile din nordul Moldovei (1993), ansamblul bisericilorfortificate din Transilvania (1993, 1999), Mănăstirea Horezu(1993), cetățile dacice de la Orăștie (1999), bisericilemaramureșene din lemn (1999) și centrul istoric al orașuluiSighișoara (1999).

De câțiva ani însă, mănăstirea Sucevița figurează dreptpropunerea României pentru a completa lista organizației.Includerea Bisericii Învierii de la Mănăstirea Sucevița înpatrimoniul UNESCO a mai fost discutată și la întrunirea de anultrecut a Comitetului, ca extindere a poziției ocupate deja în listăde bisericile din nordul Moldovei. Comitetul însă a decis anultrecut să nu includă Sucevița în Patrimoniul Mondial, solicitândcompletarea documentației. Așa că, în noiembrie 2009, ConsiliulJudețean Suceava a alocat comunei Sucevița fonduri de 50.000 delei. Banii au fost destinați finanțării planului de urbanismgeneral necesar pentru documentația de bază în vederea includeriiBisericii Învierii de la Mănăstirea Sucevița în patrimoniulUNESCO.

Lista finală se decide pe 3 august

Reunit în Brazilia la cea de-a 34-a convenție, ComitetulPatrimoniului Mondial UNESCO va decide, până pe 3 august, care dincele 41 de situri culturale și naturale, propuse în 2010 de 35 dețări, vor completa lista.
Printre propuneri, figurează 32 de situri noi. De altfel, acestaeste anul când Insulele Marshall, Kiribati și Tadjikistan și-auprezentat în premieră propunerile pentru Patrimoniul Mondial.

De la canalele din Amsterdam, la atolul din Bikini, locuri deexcepție de pe harta lumii așteaptă să le fie certificate valoareași frumusețea.

Printre ele se află Jantar Mantar – observatorul astronomic dinsecolul XVIII, construit la Jaipur, în nord-estul Indiei, bazaruliranian de la Tabriz – cel mai lung din lume, zona conservată de laNgorongoro, Tanzania – înscrisă din 1979 pe Lista UNESCO ca sitenatural, populația Konso – ce trăiește într-o regiune muntoasăaridă aflată la granița dintre Kenya și Etiopia, canaleleAmsterdamului, munții Pamir din Tadjikistan – considerați printrecei mai înalți din lume, abația episcopală Albi – a căreiconstrucție a început în 1265, orașul minier Røros, din Norvegia,ori Insulele Marshall – aflate la originea candidaturiicontroversate a atolului Bikini, ori platourile centrale din SriLanka – un patrimoniu natural unic, care adăpostește speciiendemice de animale.

Citește și..
Transfer URIAŞ la FCSB. Becali dă o nouă lovitură memorabilă în Liga I. Budescu, revenire...
Ce ruşine! Au fost prinşi în pădure, cu zonele intime la vedere, în timp ce...
FOTO, Oana Zăvoranu, la 16 ani! Cum putea să arate vedeta TV când era doar...
Bărbatul celebru care A DIVORȚAT pentru Anamaria Prodan. Vedeta a recunoscut tot: „Da, i-am despărţit!”...
Walter și Raluca Zenga, surpriză de proporții pentru fani! Veste de ultimă oră despre mariajul...
S-a aflat tot adevărul. De ce președintele României, Klaus Iohannis și Carmen nu au copii
Horoscop INEDIT. Care e cea mai favorizată zodie
S-a decis: Restaurantele, teatrele, sălile de jocuri din Capitală se închid la interior. Lista completă...
BANCUL ZILEI – Spionată de soț în timp ce făcea sex cu un prieten
VIDEO. Bulibaşa romilor din Vrancea, ucis de o roată desprinsă de la un camion. Momentul...
Ce ruşine! Au fost prinşi în pădure, cu zonele intime la vedere, în timp ce...
Erau nedespărțiți, însă acum e de negăsit! Ce s-a ales de James, fratele Angelinei Jolie,...
Pe o câmpie, în mijlocul pustietății, au apărut MII de borcane URIAȘE de piatră. Când...
Artistul din România care a cântat pentru șapte președinți americani. 'Prima oară am fost cu...
Diana Șoșoacă, umilită de Adrian Năstase. Șoc total la Antena 3
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit:...
Bilanț coronavirus 7 martie 2021
Adele a slăbit mai mult. E de nerecunoscut. Cum arată acum cântăreața
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Revoluţie la WhatsApp! Se introduce funcţia pe care milioane de utilizatori o aşteptau
Banuia ca soția lui îl înșală, așa că a montat camere ascunse! Când s-a uitat...
Inchide