Telefoanele mobile AR PUTEA CAUZA CANCER. Citește RAPORTUL INTEGRAL al Organizației Mondiale a Sănătății și sfaturile experților internaționali

Redactor:
Mihai Schiau
Telefoanele mobile AR PUTEA CAUZA CANCER. Citește RAPORTUL INTEGRAL al Organizației Mondiale a Sănătății și sfaturile experților internaționali
Tu cât vorbești la mobil pe zi? VERIFICĂ AICI dacă treci peste limita de la care RISCUL DE A TE ÎMBOLNĂVI de CANCER crește cu 40%

Radiațiile de la telefoanele mobile ar putea cauza o formă decancer malign (nevindecabil), arată un raport al OrganizațieiMondiale a Sănătății (OMS), citat de CNN. Agenția listează acum telefoanele mobileîn categoria „pericolului cancerigen”, spunând că acestea sunt lafel de dăunătoare precum plumbul, gazele de eșapament șicloroformul.

Raportul OMS nu a cuantificat riscul, dar organizația citează ocercetare din 2004, care spune că persoanele care vorbesc 30 deminute pe zi la telefonul mobil, timp de 10 ani, au un risc cu 40%mai mare de a se îmbolnăvi de cancer.

Înainte de anunțul de marți, OMS susținea, inclusiv în raportulpe 2010, că nu există efecte adverse ale utilizării telefoanelormobile.

O echipă de 31 de cercetători din 14 țări au luat decizia de arevizui raportul de anul trecut, după ce au trecut în revistă maimulte studii legate de siguranța folosirii mobilelor. În urmacercetării, echipa a ajuns la concluzia că există suficiente doveziîncât să considere „posibil cancerigenă” expunerea oamenilor laradiațiile telefoanelor mobile.

Cercetătorii au descoperit o creștere a numărului tumorilorcerebrale pentru utilizatorii de telefoane mobile, dar nu au reușitsă tragă concluzii asupra altor tipuri de cancer.

„Cea mai mare problemă este că expunerea trebuie să fie foarteîndelungată, de ordinul zecilor de ani, până apar primelesimptome”, explică dr. Keith Black, șeful secției neurologie aspitalului Cedars-Sinai din Los Angeles.

„Radiațiile prăjesccreierul”

Radiațiile emise de telefoanele mobile seamănă cu microundele,dar sunt mult mai slabe. „Practic, în cei mai simpli termeni,creierul este ‘prăjit’ la fel cum se prăjește mâncarea în cuptorulcu microunde”, explică Black. „Pe lângă apariția tumorilor și acancerului, utilizarea telefoanelor mobile ne-ar putea afectamemoria, deoarece ținem telefonul în zona lobilor temporali”, spunemedicul.

Totuși, o asociație de telefonie mobilă spune că „asta nuînseamnă că mobilele cauzează cancer” și că „OMS nu a făcut unstudiu nou, ci a compilat mai multe cercetări deja publicate”.

Agenția Europeană de Mediu a cerut un studiu mai amănunțit,precizând că, dacă studiile se confirmă, telefonul mobil ar puteafi considerat oficial la fel de periculos, pentru populație, precumfumatul, azbestul sau benzina cu plumb. De asemenea, șefulinstitutului de cercetare a cancerului din cadrul UniversitățiiPittsburgh (SUA) le-a cerut angajaților să limiteze folosireatelefoanelor mobile, deoarece ar putea cauza cancer.

„Cancerul, în special cel cranian, evoluează destul de lent.Cred că este o idee bună să avertizăm publicul că expunereaîndelungată la radiațiile telefonului mobil ar putea cauza cancer”,spune dr. Henry Lai, care studiază radiațiile de 30 de ani, încalitate de profesor de bioinginerie la UniversitateaWashington.

Copiii sunt mai expușiradiațiilor

Rezultatele celui mai mare studiu privind relația dintreutilizarea telefoanelor mobile și cancer au fost date publicitățiiîn 2010. Ele au arătat că participanții care au utilizat un telefonpentru zece ani sau mai mult aveau o rată dublă a gliomurilor (untip de tumoare cerebrală), față de cei care au folosit mobilele maipuțin.

CNN atrage atenția că telefoanele mobile sunt cel maipericuloase pentru copii. „Craniul și scalpul copiilor sunt maisubțiri. Astfel, radiația poate pătrunde mai adânc în creierulcopiilor și al adolescenților. În plus, celulele lor se divid mairapid, astfel că impactul radiațiilor ar putea fi mult mai mare”,spune Black.

În februarie 2011, un studiu al Institutului Național deSănătate din SUA avertiza că radiațiile emise după doar 50 deminute de folosire continuă a telefonului mobil determină creștereaactivității celulelor craniene. Însă deocamdată nu se cunoaște careeste factorul care stimulează activitatea craniană.

Raportul OMS de marți „este o lovitură pentru cei care spuneaucă telefoanele mobile nu pot cauza cancer”, spune neurochirurgulSanjay Gupta. „Faptul că mobilele sunt clasificate drept posibilcancerigene reprezintă o recunoaștere tacită a riscului acestora”,explică Gupta.

Ce spun Apple șiBlackberry

Producătorii de telefoane mobile atrag deja atenția cliențilorcă ar trebui să țină gadgeturile cât mai departe de corp, iarexperții medicali susțin că astfel se reduce riscul iradierii.

Manualul de siguranță al iPhone 4 spune că telefonul trebuieținut la „cel puțin 15 milimetri de corp”, în timp ce utilizatoriide Blackberry sunt sfătuiți să „păstreze o distanță de 25 demilimetri față de aparat”.

CNN îi sfătuiește pe utilizatori să folosească funcția speakersau dispozitivele handsfree, pentru a menține o distanță cât maimare față de telefon. De asemenea, când este posibil, utilizatoriiar trebui să trimită mesaje, nu să dea telefoane. În plus, experțiiavertizează că nivelul radiațiilor este mai mare în locuri cusemnal redus, astfel că nu este recomandată folosirea telefoanelormobile în lift, în interiorul clădirilor sau în zonele rurale.

În acest moment, în lume există peste 5 miliarde de telefoanemobile, arată raportul OMS.

Întregul raport poate fi consultat aici.

Transfer de titlu pentru Universitatea Craiova. Oltenii au dat mare lovitură şi l-au convins să...
O recunoşti? Boala a schimbat-o radical. Cândva, era una dintre cele mai elegante doamne de...
FOTO. Laura Cosoi, dezbrăcată în așternuturi! Cum s-a lăsat pozată superba blondă
Bărbatul de 50 de ani cu care se căsătorește fiica lui VADIM TUDOR! Toată lumea...
Cea mai frumoasă gimnastă din lume, mesaj șocant: `Nu mai trăim în epoca de piatră!`...
Despre Mălina Olinescu se știa că s-a sinucis, dar acum s-a aflat adevărul! Mărturie BOMBĂ,...
Le-au injectat ser fiziologic în loc de vaccin. Unde s-a întâmplat
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Cum controlăm noua tulpină de coronavirus? Explicațiile unui medic pneumolog
O recunoşti? Boala a schimbat-o radical. Cândva, era una dintre cele mai elegante doamne de...
Viață de bogătan! Ion Țiriac a uitat 2 Ferrari-uri într-un garaj din München. Ce s-a...
O cameră de monitorizare a SUPRINS ceva neașteptat într-o pădure din România. „Privire LASER în...
Ce au ajuns să facă lebedele de pe lacul Tăbăcărie din cauza mizeriei. Scene oripilante...
Horoscopul banilor 25-31 ianuarie. Zodia care dă lovitura în această săptămână
BAYWATCH: Veste tristă. Atăzi trăiește pe străzi și caută în gunoaie: „Nu mă spăl pentru...
Anunțul ȘOC despre Sebi, la fix două săptămâni de la dispariție. Ce s-a întâmplat, de...
Theresa Ivancik, femeia cu bicepși de 40 de centimetri care este des confundată cu un...
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Cine este femeia care S-A ÎMBOGĂŢIT cu o resursă din Carpaţi de care românii NU...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
Inchide