Teoria lui Einstein ar putea fi răsturnată: s-a descoperit particula care se mișcă cu viteză mai mare decât viteza luminii

Redactor:
Corina Vârlan
Fizicienii de la un laborator din apropierea Genevei spun că au observat faptul că particulele subatomice se mișcă mai rapid decât viteza lumini

Fizicienii de la CERN, laborator aflat în apropierea Genevei, spun că au observat faptul că particulele subatomice se mișcă mai rapid decât viteza luminii. Dacă acest lucru va fi confirmat, el va sfida principiile relativității ale lui Albert Einstein și va schimba modul în care înțelegem fizica, informează Los Angeles Times.

Astăzi una dintre bazele fizicii, teoria lui Einstein, confirmată pe parcursul unui secol de cercetare, a fost: „Nimic nu poate călători cu o viteză mai mare decât cea a luminii”. Acum însă o echipă de fizicieni din cadrul Organizației Europene pentru Cercetare Nucleară (CERN) susțin că acest lucru ar putea fi posibil în cazul unei particule exotice.

Cum s-a desfășurat experimentul

O parte a echipei de cercetători care au lucrat la experimentul Opera

Cercetătorii au ajuns la această concluzie după ce au realizat un experiment care a constat în trimiterea cu viteză mare a unor fluxuri de particule subatomice minuscule numite neutrini dintr-un accelerator aflat la sediul CERN din apropierea Genevei către un detector aflat la Laboratorul Național Gran Sasso din Italia, la o depărtare de circa 732 de kilometri.

Neutrinii sunt particule subatomice elementare, despre care se știa că ar călători, în general, cu o viteză apropiată de cea a luminii. Ei sunt neutri din punct de vedere electric și sunt capabili să treacă prin materia obișnuită aproape fără a fi afectați. Neutrinii sunt destul de asemănători cu electronii, diferența semnificativă dintre aceștia fiind faptul că neutrinii nu sunt încărcați electric.

În urma experimentului s-a constatat că neutrinii au ajuns la destinație într-un timp mult prea scurt, mai exact cu 60 de nanosecunde mai repede, față de perioada de timp necesară în cazul în care ar fi călătorit într-adevăr cu viteza luminii.

Dacă această diferență se confirmă într-o cercetare mai minuțioasă, ea va avea implicații foarte mari asupra felului în care înțelegem legile naturii, spun fizicienii.

Ce cred specialiștii

„Pe scurt, teoria relativității speciale ar fi greșită”, explică Dave Goldberg, profesor de fizică la Universitatea Drexel, referindu-se la teoria lui Einstein din 1905 conform căreia lumina călătorește cu o viteză constantă, indiferent de viteza cu care călătorește observatorul, și conform căreia nimic altceva nu poate călători mai rapid decât aceasta.

„Dacă există particule care se pot deplasa cu o viteză mai mare ca cea a luminii, poți, cel puțin în teorie, să călătorești înapoi în timp. Deci poți să fii propria ta bunică. Astfel de acțiuni ar putea să ducă la apariția unor probleme grave”, a declarat Stephen Parke, un alt fizician de la Fermilab, Batavia.

Cu toate acestea nimeni nu se poate pronunța cu certitudine dacă un astfel de lucru poate avea loc.

„Eu sunt destul de sceptic. Cred că sunt multe alte persoane care sunt la rândul lor sceptice atunci când vine vorba despre această posibilitate”, spune Goldberg.

Ce spun cercetătorii care au participat la realizarea experimentului

Fizicienii care au lucrat la acest experiment susțin că și-au verificat rezultatele.

„Am vrut să găsim toate explicațiile posibile pentru aceste rezultate. Am vrut să găsim o greșeală, dar nu a fost nimic de găsit”, spune Antonio Ereditato (Foto), purtătorul de cuvânt al așa-numitului experiment Opera, într-un interviu acordat joi jurnaliștilor de la BBC.

„Visul meu este ca în cadrul unui alt experiment independent să se ajungă la aceleași rezultate. Atunci m-aș simți cu adevărat liniștit”, spune Ereditato.

Cercetătorii de la Geneva nu se grăbesc să tragă concluzii în urma experimentului. „Nu susținem nimic, vrem doar să primim ajutor din partea comunității pentru a putea să înțelegem acest rezultat bizar „, explică purtătorul de cuvânt al experimentului Opera.

Echipa de cercetători a repetat testul de 15.000 de ori pe parcursul a trei ani pentru a ajunge la această concluzie ce ar putea să ne schimbe definitiv percepția asupra fizicii.

COMENTEAZĂ ACESTĂ ȘTIRE ȘI PE PAGINA FACEBOOK GÂNDUL

Iulia Vântur, disperată după ce a fost găsit mort în casă! Familia lui Salman Khan...
FOTO. Vica, balerina lui Piţurcă, s-a fotografiat goală în pat! Imagini interzise cu vedeta TV
Vestea care șochează! Fiul premierului Ludovic Orban este implicat într-un scandal URIAȘ
La noapte SE SCHIMBĂ TOT. Fenomenul care dă viața zodiilor peste cap
FOTO. Cum arăta Mirela Vaida acum 15 ani. Imagini fabuloase de pe vremea când cânta...
ȘOC în cazul Caracal! Unde ar fi fost văzută Alexandra. A apucat să SPUNĂ că...
România este în topul ţărilor acuzate la CEDO. Cât plătim pentru condamnările de la CEDO
Cum ar putea România să hrănească toată Europa
Iulia Vântur, disperată după ce a fost găsit mort în casă! Familia lui Salman Khan...
Colegii îi furau mereu laptele din frigider. Enervată, Naty a făcut un GEST de care...
A ridicat DRONA să cerceteze o zonă. Când s-a uitat pe filmare a rămas PERPLEX
Mihai Stoica s-a dat de gol! Unde se afla acesta, cu toate că a fost...
Lumea filmului, în doliu. Sylvester Stallone este în șoc
Ministrul Sănătăţii, anunţ şoc. Vom avea sau nu restricţii după alegeri?
Alimentul-minune care „repară” ficatul bolnav. TOP 13 alimente în dieta pentru un ficat sănătos
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
„Elveţia României”: locurile unde se află cele mai frumoase şase sate din România pe care...
Inchide