Teoria lui Einstein ar putea fi răsturnată: s-a descoperit particula care se mișcă cu viteză mai mare decât viteza luminii

Publicat: 23/04/2012, 19:31
Actualizat: 24/04/2012, 13:57

Fizicienii de la CERN, laborator aflat în apropierea Genevei, spun că au observat faptul că particulele subatomice se mișcă mai rapid decât viteza luminii. Dacă acest lucru va fi confirmat, el va sfida principiile relativității ale lui Albert Einstein și va schimba modul în care înțelegem fizica, informează Los Angeles Times.

Astăzi una dintre bazele fizicii, teoria lui Einstein, confirmată pe parcursul unui secol de cercetare, a fost: „Nimic nu poate călători cu o viteză mai mare decât cea a luminii”. Acum însă o echipă de fizicieni din cadrul Organizației Europene pentru Cercetare Nucleară (CERN) susțin că acest lucru ar putea fi posibil în cazul unei particule exotice.

Cum s-a desfășurat experimentul

O parte a echipei de cercetători care au lucrat la experimentul Opera

Cercetătorii au ajuns la această concluzie după ce au realizat un experiment care a constat în trimiterea cu viteză mare a unor fluxuri de particule subatomice minuscule numite neutrini dintr-un accelerator aflat la sediul CERN din apropierea Genevei către un detector aflat la Laboratorul Național Gran Sasso din Italia, la o depărtare de circa 732 de kilometri.

Neutrinii sunt particule subatomice elementare, despre care se știa că ar călători, în general, cu o viteză apropiată de cea a luminii. Ei sunt neutri din punct de vedere electric și sunt capabili să treacă prin materia obișnuită aproape fără a fi afectați. Neutrinii sunt destul de asemănători cu electronii, diferența semnificativă dintre aceștia fiind faptul că neutrinii nu sunt încărcați electric.

În urma experimentului s-a constatat că neutrinii au ajuns la destinație într-un timp mult prea scurt, mai exact cu 60 de nanosecunde mai repede, față de perioada de timp necesară în cazul în care ar fi călătorit într-adevăr cu viteza luminii.

Dacă această diferență se confirmă într-o cercetare mai minuțioasă, ea va avea implicații foarte mari asupra felului în care înțelegem legile naturii, spun fizicienii.

Ce cred specialiștii

„Pe scurt, teoria relativității speciale ar fi greșită”, explică Dave Goldberg, profesor de fizică la Universitatea Drexel, referindu-se la teoria lui Einstein din 1905 conform căreia lumina călătorește cu o viteză constantă, indiferent de viteza cu care călătorește observatorul, și conform căreia nimic altceva nu poate călători mai rapid decât aceasta.

„Dacă există particule care se pot deplasa cu o viteză mai mare ca cea a luminii, poți, cel puțin în teorie, să călătorești înapoi în timp. Deci poți să fii propria ta bunică. Astfel de acțiuni ar putea să ducă la apariția unor probleme grave”, a declarat Stephen Parke, un alt fizician de la Fermilab, Batavia.

Cu toate acestea nimeni nu se poate pronunța cu certitudine dacă un astfel de lucru poate avea loc.

„Eu sunt destul de sceptic. Cred că sunt multe alte persoane care sunt la rândul lor sceptice atunci când vine vorba despre această posibilitate”, spune Goldberg.

Ce spun cercetătorii care au participat la realizarea experimentului

Fizicienii care au lucrat la acest experiment susțin că și-au verificat rezultatele.

„Am vrut să găsim toate explicațiile posibile pentru aceste rezultate. Am vrut să găsim o greșeală, dar nu a fost nimic de găsit”, spune Antonio Ereditato (Foto), purtătorul de cuvânt al așa-numitului experiment Opera, într-un interviu acordat joi jurnaliștilor de la BBC.

„Visul meu este ca în cadrul unui alt experiment independent să se ajungă la aceleași rezultate. Atunci m-aș simți cu adevărat liniștit”, spune Ereditato.

Cercetătorii de la Geneva nu se grăbesc să tragă concluzii în urma experimentului. „Nu susținem nimic, vrem doar să primim ajutor din partea comunității pentru a putea să înțelegem acest rezultat bizar „, explică purtătorul de cuvânt al experimentului Opera.

Echipa de cercetători a repetat testul de 15.000 de ori pe parcursul a trei ani pentru a ajunge la această concluzie ce ar putea să ne schimbe definitiv percepția asupra fizicii.

COMENTEAZĂ ACESTĂ ȘTIRE ȘI PE PAGINA FACEBOOK GÂNDUL

VIDEO | Moment ULUITOR în direct. Vedeta TV n-a realizat că nu poartă lenjerie intimă
Ce salariu mic are Neti Sandu la Pro TV! Ia mult mai puțin decât Esca...
FOTO. Antonia, apariție controversată, într-un costum de baie provocator! `Ești minunată!`
9 semne care pot trăda cancerul în stadii incipiente. Nu le ignora!
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Șoc! Iubita lui Reghecampf, la un pas să piardă sarcina? Corina Caciuc, acuzații grave împotriva...
Restricţii de Sărbători! Ministrul Sănătăţii spune clar ce ne aşteaptă de Crăciun şi Revelion
Liber la călătorii în Israel pentru cei vaccinaţi. Când intră în vigoare prevederea
SUV de cinci stele la Euro NCAP. Hyundai cucerește piața cu acest model
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Un certificat de vaccinare fals al lui „Adolf Hitler” sfidează controalele europene
Ce salariu mic are Neti Sandu la Pro TV! Ia mult mai puțin decât Esca...
Într-o peșteră pe APĂ din Italia a fost făcuta una dintre cele mai mari DESCOPERIRI...
Incredibil câţi bani câştigă pe lună medicul Beatrice Mahler! Românii sigur vor avea ceva de...
Câți români vor avea facturi mai mici la energie, de fapt: s-a dat legea pentru...
FATA de 15 ani, care a sărit pe geam de frica flăcărilor, a AJUNS la...
Motivele incredibile pentru care bărbații nu mai poartă pălării astăzi!
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit pe loc. Nu a mai putut fi...
Klaus Iohannis e în stare de șoc! Ipoteza care aruncă în aer scena politică
Ziua începe cu o veste tristă. Din păcate este vorba despre Gabriel Cotabiță. În ce...
Ţara din Europa care caută cu disperare angajaţi şi nu găseşte. Salariile sunt uriaşe
Este OFICIAL! O nouă minivacanţă! Urmează o nouă sărbătoare legală şi mai multe zile libere...