Teoria relativității generale enunțată de Albert Einstein, verificată la scară cosmică

Teoria relativității generale enunțată de Albert Einstein, verificată la scară cosmică
Publicat: 23/04/2012, 19:31
Actualizat: 26/04/2012, 10:59

Teoria relativității generale enunțată de Albert Einstein a fost confirmată la scară cosmică de astrofizicienii care au analizat felul în care lumina ce provine de la aglomerări galactice îndepărtate este afectată de gravitație, informează AFP.

Publicarea acestui studiu are loc la doar câteva zile după ce oamenii de știință au anunțat o descoperire care aruncă o umbră de îndoială asupra teoriei lui Einstein. O echipă internațională de fizicieni a observat câțiva neutrini – particule elementare de materie – care se deplasau cu o viteză superioară vitezei luminii, considerată o „limită de netrecut” în teoria relativității.

Aceste măsurători trebuie să fie confirmate în viitor și de alți cercetători.

Cu mult timp înainte de această observare a neutrinilor, Radek Wojtak, de la Dark Cosmology Centre din cadrul Universității din Copenhaga, și colegii săi au dorit să confirme teoria lui Einstein analizând lumina care ajunge pe Terra și provine de la galaxii îndepărtate, situate în centrul a circa 8.000 de aglomerări galactice, ce adăpostesc fiecare mii de galaxii.

Gravitatea, care asigură coeziunea acestor grupări galactice, își lasă și ea amprenta asupra luminii pe care fiecare dintre aceste galaxii o emite în spațiu, potrivit acestui studiu ce a fost publicat miercuri în revista științifică britanică Nature.

Potrivit teoriei lui Einstein, frecvența luminii este încetinită și lungimea ei de undă este mărită, sub efectul gravitației. De aici rezultă un decalaj al spectrului luminos gravitațional – deplasare spre roșu (redshift) -, ce diferă de acela cauzat de îndepărtarea galaxiilor.

Comparând lungimea de undă a luminii ce provine din galaxiile situate în centrul acestor aglomerări galactice, unde gravitația este cea mai puternică, cu aceea provenind de la galaxiile situate la periferie, astrofizicienii au putut să măsoare „micile diferențe de deplasare spre roșu”, a explicat Radek Wojtak.

După ce au calculat masa fiecărei aglomerații galactice, astrofizicienii au utilizat teoria relativității generale pentru a evalua „deplasarea spre roșu gravitațională” al galaxiilor, în funcție de poziția lor în centrul aglomerării galactice.

Aceste calcule teoretice ale deplasării spre roșu gravitaționale s-au dovedit „în complet acord cu observațiile” realizate, a declarat Wojtak. Deplasarea spre roșu a luminii variază „proporțional în funcție de influența gravitațională exercitată de gravitația aglomerării galactice”, a adăugat el.

„Observațiile noastre confirmă astfel teoria relativității”, a spus Wojtak. Teste anterioare au fost deja realizate la scara sistemului solar sau a câtorva stele apropiate. „Ea a fost acum testată la scară cosmică și acest studiu a confirmat că teoria relativității generale funcționează”, spun autorii studiului.

Astrofizicienii au comparat rezultatele obținute cu predicțiile mai multor modele cosmologice. Radek Wojtak a vorbit, totodată, despre „indicii ale prezenței unei energii negre”, responsabilă cu accelerarea expansiunii universului, fără a exclude însă o teorie ce explică altfel acest fenomen.

Potrivit calculelor bazate pe relativitatea generală, energia neagră, de natură necunoscută, reprezintă 72% din conținutul universului. O misterioasă materie neagră, invizibilă, constituie 23% din totalul universului, iar materia vizibilă – stele, planete, formele de viață cunoscute – reprezintă doar 5% din univers.

Florin Badescu, [email protected]

Lovitură cruntă primită de Anamaria Prodan. La aşa ceva chiar nu se aştepta. Primele declaraţii
Câte clase are Mihai Petre, de fapt. Îți vei schimba radical părerea despre celebrul dansator
FOTO. Nepoata lui Petre Roman, apariție controversată în costum de baie!
Previne demența! Cele 10 porunci pentru un creier sănătos, potrivit unui neurochirurg
Poliția a dat verdictul în accidentul lui Gigi Becali! Lovitură grea pentru miliardar: Ionuț Luțu...
Sfinxul şi Babele sunt în judeţul Dâmboviţa. Prahova a pierdut în primă instanţă procesul ce...
Mașina care seamănă IZBITOR de mult cu Dacia a ajuns pe ALIBABA. Preț + FOTO
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi...
Cercetătorii avertizează China asupra unui focar colosal de COVID dacă va adopta strategia SUA
Cununie-șoc în Iași. Cu cine s-a măritat Valentina, tânăra de 26 de ani din imagine
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
Un AN de PUȘCĂRIE, după ce a AGRESAT doi POLIŢIŞTI
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Carantină obligatorie pentru românii care se întorc din aceste ţări. Noua listă roşie. Se aplică...
Cea mai cumplită veste pentru România a venit acum: "Rezultatele vor fi catastrofale!" Tocmai s-a...
Kamara îl spulberă pe Reghecampf. Dezvăluiri fără perdea despre iubita antrenorului și un apel urgent
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...