Terapia cu raze UV – eficientă în tratarea cazurilor de psoriazis

Redactor:
Mădălina Chițu
Terapia cu raze UV – eficientă în tratarea cazurilor de psoriazis
tatisticile la nivel mondial arată că trei la sută din populație prezintă simptome specifice psoriazisului. Potrivit medicilor, cauza apariției acestei afecțiuni nu este cunoscută cu exactitate, însă specialiștii consideră că boala este legată de sistemul imunitar al corpului.

Statisticile la nivel mondial arată că trei la sută dinpopulație prezintă simptome specifice psoriazisului. Potrivitmedicilor, cauza apariției acestei afecțiuni nu este cunoscută cuexactitate, însă specialiștii consideră că boala este legată desistemul imunitar al corpului.
Dermatologii susțin că fotochemoterapia, cunoscută și sub numele dePUVA, reprezintă un tratament eficient împotriva psoriazisului.Potrivit experților, tratamentul pe bază de fotochemoterapie constăîn două-patru ședințe pe săptămână. Frecvența ședințelor poate firedusă după remisiunea leziunilor de la nivelul pielii la o ședințăpe săptămână. „Rezultate terapeutice excelente pot fi obținute înpsoriazisul vulgar discoid cu remisie la aproximativ 90 la sutădintre cazuri, după 15-25 de ședinte. PUVA este indicată înpsoriazisul pustular, eritrodermic, palmo-plantar cronic și celunghial. Acest tratament dă rezultate benefice și în cazulpersoanelor care au peste 20 la sută din suprafața corpuluiafectată de această boală”, explică medicul dermatolog WissamTaleb, de la o clinică privată din Capitală.
Potrivit specialistului, această terapie nu este lipsită deriscuri. Astfel, amețelile, senzațiile de greață, arsurile,cefaleea, uscarea pielii și hiperpigmentarea cutanată sunt efecteleadverse ale fotochemoterapiei.
„Terapia cu raze UV este contraindicată persoanelor care suferă deboli renale, afecțiuni hepatice sau cardiovasculare severe,cataractă, la pacienții cu boli ce se agravează la lumină, precumporfirie, și femeilor însărcinate”, precizează dr. Taleb.
Psoriazisul este o afecțiune cutanată care provoacă leziuniroșiatice în orice zonă a corpului. Potrivit statisticilor,aproximativ 30 – 50 la sută din persoanele care au psoriazis ajungîn timp să sufere și de artrită psoriatică, afecțiune care provoacăsenzație de durere, amorțeală și tumefiere în jurulîncheieturilor.

Inchide