Top 5 mituri desființate de medici. De ce cititul la lumină slabă nu strică vederea, iar stresul nu albește părul

Redactor:
Mădălina Chițu
Top 5 mituri desființate de medici. De ce cititul la lumină slabă nu strică vederea, iar stresul nu albește părul
Cititul la lumină slabă ne strică vederea, stresul ne scoate peri albi și opt pahare de apă pe zi mențin organismul hidratat pe tot parcursul zilei. Acestea sunt trei dintre sfaturile legate de sănătate pe care le tot auzim, potrivit The Huffington Post.

Cititul la lumină slabă ne strică vederea, stresul ne scoateperi albi și opt pahare de apă pe zi mențin organismul hidratat petot parcursul zilei. Acestea sunt trei dintre sfaturile legate desănătate pe care le tot auzim, potrivit The Huffington Post.
„Prietenii, părinții și internetul sunt, din păcate, sursele celmai des verificate atunci când vine vorba despre sănătateanoastră”, precizează dr. Rich Buhler. Specialistul dezminte celemai frecvente mituri legate de sănătate.

♦Cititulla lumina slabă strică vederea este sfatul pe care îlprimim atunci când folosim o sursă slabă de lumină pentru a răsfoio carte. Potrivit specialistului Buhler, lumina slabă nu este cauzapentru care ne pierdem vederea. „Lumina redusă face ca ochiul să seconcentreze pentru a focaliza mai bine. Acest lucru este obositorși ne face să clipim mai rar. Astfel, corneea se usucă mai multdecât de obicei”, explică dr. Rich Buhler. Studiile de specialitateau demonstrat că funcțiile vederii nu sunt influențate de luminaslabă. „În cel mai rău caz pot apărea durerile de cap, dar acesteasunt inevitabile atunci când ne concentrăm”, spunespecialistul.â

♦Opt pahare de apă pe zi ne mențin hidratați pe totparcursul zilei este un alt mit desființat de cătreexpert. Această recomandare a fost dată publicității în 1945 decătre o fundație specializată în probleme de nutriție din StateleUnite ale Americii. „Opt pahare de apă băute zilnic nu suntsuficiente. Apa, deși este esențială pentru buna funcționare aorganismului, se elimină rapid din corp. Astfel, organismul arenevoie de mai mult de opt pahare de apă”, menționează dr. Buhler.Pentru menținerea hidratării, specialistul recomandă să mâncămzilnic fructe și legume, deoarece apa din acestea este păstrată decătre corp mai mult timp.

♦Stresul albește părul – o altă afirmație devenitămit. Dr. Nancy L. Snyderman spune că stresul este responsabil deapariția multor afecțiuni, dar nu este vinovat de apariția firelorde păr alb. „Firele de păr alb apar odată cu înaintarea în vârstă.Apariția acestora este una normală, care poate fi determinată și demoștenirea genetică”, precizează dr. Snyderman.

♦Fructele și legumele proaspete sunt mai hrănitoare decâtcele congelate. „Total eronat”, afirmă Stacy Beeson,specialist în nutriție. „Fructele și legumele congelate pot conțineaceleași substanțe nutritive ca cele naturale, important este modulde depozitare și de conservare a acestora”, menționeazănutriționistul.

♦Oulcrește colesterolul este un alt mit destul de desîntâlnit. „Gălbenușul de ou conține mult colesterol. În acelașitimp însă, gălbenușul este o sursă bună de lecitină – o substanțăcare previne depunerea colesterolului sub formă de aterom pe vaselesangvine. De aceea putem spune că, din punctul de vedere alaportului de colesterol, oul este neutru, el nu crește colesteroluldatorită lecitinei. De asemenea, lecitina menține sănătatea celuleinervoase, a creierului”, indică dr. Beeson.

Inchide