Top 5 recomandări de lectură făcute de Bill Gates pentru perioada verii: De la capitalism, la Revoluția Bolșlevică și conflictele din Vietman

Redactor:
Razvan Tupa
Top 5 recomandări de lectură făcute de Bill Gates pentru perioada verii: De la capitalism, la Revoluția Bolșlevică și conflictele din Vietman
Cofondatorul companiei Microsoft și-a făcut un obicei din promovarea titlurilor de carte care îl interesează oferind periodic liste de lectură pentru diferite perioade ale anului, arată platforma investors.com

O parte dintre cărțile pe care le recomandă par să sugereze anumite schimbări de direcție care ar putea să îi intereseze pe investitorii din lume.

De altfel lista pe care o propune pentru vara anului 2019 pare concentrată asupra ideii de subversivitate. Și nu numai în materie de afaceri.

„M-am simțit atras în ultimul timp de cărți despre răsturnări (chiar acesta este titlul unuia dintre volume)- fie că e vorba despre Uniunea Sovietică de după Revoluția Bolșevică, despre Statele Unite în vremuri de război sau despre o reevaluare a sistemului economic”, a notat Gates.

Primul titlu recomandat de Bill Gates este „Upheaval” de Jared Diamond, cunoscut și în România pentru pentru volume ca „Viruși, Arme și Oțel”, „Al treilea cimpanzeu”, la editura All, și „De Ce E Sexul O Placere? Evolutia Sexualitatii Umane”, la Humanitas. Noul său volum investighează impactul pe care îl au schimbările majore de direcție în economie și politică. Gates spune că îl interesează toate cărțile lui Diamond, dar aici este vorba despre felul în care „societatea reacționează în vremuri de criză și folosește o serie fascinantă de exemple care arată cum reușesc națiunile să răspundă provocărilor din timpul războaielor civile, din momentele de amenințare străină și față de situațiile delicate”.

Cea de-a doua carte este „The Future of Capitalism” de Paul Collier. Economistul britanic, care a lucrat la Banca mondială între 1998 și 2003, trece în revistă amenințările și oportunitățile pe care le prezintă sistemul economic de azi. Collier cercetează problemele capitalismului, inclusiv discrepanța dintre orașe și zone rurale și are în vedere soluții de viitor. Gates o descrie ca pe o carte provocatoare și, chiar dacă nu este de acord cu tot ce spune autorul, „cred că analiza problemelor este mai bună decât soluțiile pe care le propune- specializarea lui în economie îi oferă o perspectivă îndreptățită asupra direcției în care se îndreaptă capitalismul”.

Volumul jurnalistului britanic Rose George, „Nine Pints: A Journey Through the Money, Medicine, and Mysteries of Blood”, este cea de-a treia recomandare pe care o face fostul șef de la Microsoft. „Studiul este plin de detalii super-interesante care te vor face să apreciezi într-un fel noi importanța pe care o are sângele”, arată Gates.

Cel de-al patrulea titlu este „A Gentleman in Moscow”, de Amor Towles, investitorul care spune povestea contelui Alexandr Rostov, condamnat în 1922 de un tribunal bolșevic la arest la domiciliu în Moscova. „Chiar dacă nu guști așa tare ca mine lecturile despre Rusia (am citit toate cărțile lui Dostoievski), «A Gentleman in Moskow» este o poveste uluitoare de care se bucura oricine”. Volumul este publicat în română cu titlul „Un gentleman la Moscova”, de editura Nemira.

Ultima recomandare făcută de Gates este „Presidents of War”, noua apariție semnată de Michael Beschloss, istoricul care se concentrează asupra președinților americani. În volumul la care a lucrat timp de un deceniu. „Faptul că mă interesează tot ce are legătură cu Războiul din Vietnam m-a făcut să pun mâna pe această carte. Dar, după ce am citit-o, am aflat multe nu numai despre Vietnam, dar și despre celelalte opt mari conflicte în care au intrat Statele Unite din secolul XIX până în anii ´70. Perspectiva vastă pe care o folosește Bechloss îți permite să înveți multe lucruri din zone foarte diferite privind manierele de conducere ale președinților”, explică omul de afaceri.

Gates este membru al Consiliului de Administrație al fondului de investiții Berkshire Hathaway, deținut de un alt miliardar, Warren Buffett, cu care este bun prieten, și care a donat miliarde de dolari fundației pe care cofondatorul Microsoft o conduce alături de soția sa, Melinda.

Bill Gates a renunțat la funcția sa de CEO al Microsoft în anul 2000 și și-a asumat postul de președinte al companiei, dorind să se dedice mai mult fundației sale de caritate.

 

George Burcea și Viviana Sposub şi-au oficializat relaţia! Au plecat în vacanţă, nu înainte de...
FOTO. Daniela Crudu, într-o lenjerie intimă sumară! Fanii au lăudat trupul care se vedea complet
Ce fac musulmanii în noaptea nunţii, în dormitor. Tradiția care a șocat întreaga lume
Meteorologii ANM avertizează! Vine prăpădul în toată țara
Dezvăluiri incredibile la peste 30 de ani de la Revoluție: 'Am căutat sacii cu cadavrele...
Alegeri Locale 2020. Când apar de fapt primele rezultate Exit-poll
VOT ALEGERI LOCALE 2020. Tot ce trebuie să ştii: cum afli secţia de votare şi...
Alegeri locale 2020. Cum trebuie pusă ștampila pentru ca votul să fie valabil și cum...
George Burcea și Viviana Sposub şi-au oficializat relaţia! Au plecat în vacanţă, nu înainte de...
Ce fac musulmanii în noaptea nunţii, în dormitor. Tradiția care a șocat întreaga lume
Descoperire de PROPORȚII! Au reconstruit fața unei MUMII și au răsturnat tot ce știam despre...
Alegeri locale 2020. Câți români au VOTAT până la această oră. Au apărut primele date!
Horoscopul zilei! Se învârte roata pentru aceste zodii
Livian și Bianca, din nou împreună? Filmarea care i-a pus pe jar pe fanii celor...
Poți face infarct de la prea multă bucurie? 5 cauze mai puţin cunoscute ale infarctului...
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Un om de afaceri care l-a depăşit cândva pe Bill Gates şi a fost cel...
Inchide