Virozele respiratorii – răceala, bronșita, pneumonia și gripa -reprezintă cele mai frecvente afecțiuni ale sezonului rece. gândulvă oferă un top cinci al celor mai eficiente metode pentru acombate virozele respiratorii.
1. Întărirea sistemului imunitar este esențialăpentru a contracara efectele negative ale frigului. Specialistul înnutriție Donna Tainter recomandă ca oregano și pătrunjelul să fieadăugate în dieta zilnică, mai ales în această perioadă. Potrivitspecialistului, pătrunjelul este remediul ideal atunci când suntemrăciți, deoarece este de patru ori mai bogat în vitamina C decât oportocală, astfel că 100 de grame de pătrunjel conțin în jur de 240de miligrame de vitamina C. „Oregano este un antioxidant puternic,de 12 ori mai vitalizant decât portocalele și de patru ori maieficient decât afinele”, spune Donna Tainter.
2.Tinctura de propolis are proprietățiantivirale, spun medicii. Aceștia recomandă câte o lingurițădimineața și seara, luată cu puțin ceai încă de la primele semneale virozei respiratorii. Potrivit specialiștilor, propolisul arecalități antibacteriene și antifungice, datorită prezențeiflavonoidelor, fiind de un real ajutor în combatereavirusurilor.
3. Suplimentele pe bază de echinaceea trateazăinfecțiile respiratorii. Efectele benefice ale acestei plante întratarea infecțiilor se traduc în stimularea sistemului imunitar.Potrivit specialiștilor, administrarea de suplimente pe bază deechinaceea duce la creșterea numărului de celule imune din sânge,ajutând astfel la o combatere rapidă a răcelilor și a afecțiunilorconexe.
4. Evitați ceaiurile fierbinți, deoareceacesÂÂtea agravează răceala. Medicii atrag atenția că obiceiul de aconsuma ceaiuri fierbinți în cazul răcelilor și gripei este foartedăunător. „Atât băuturile fierbinți, cât și cele foarte reci usucămucoasa. Mai mult, cele fierbinți pot provoca arsuri la nivelulmucoasei, iar microleziunile favorizează apariția bacteriilor”,afirmă prof.dr.Cristian Vlădescu.
5. Sauna „ucide” virusurile. Potrivitspecialiștilor, atunci când facem saună, corpul ajunÂge la otemperatură de 40 de grade Celsius, asemănătoare unei febre, ceeace obligă organismul să se apere împotriva agenților patogeni.