Oboseala, afecțiunile de inimă, diabetul, obezitatea și cancerul sunt afecțiuni care pot apărea în urma unui diete dezechilibrate, avertizează medicii nutriționiști.
Specialiștii, citați de Yahoo Health, spun că există cinci nutrienți fără de care organismul nu poate funcționa la parametri normali. Studiile de specialitate au demonstrat că persoanele care prezentau o deficiență de vitamina D, magneziu, vitamina B12, potasiu și iod prezentau un risc crescut de a se îmbolnăvi de afecțiunile menționate mai sus.
â— Vitamina D, responsabilă pentru buna funcționare a sistemului osos. Studiile de specialitate arată că lipsa acestui nutrient din organism crește cu până la 80% riscul apariției unui infarct în cazul pacienților care suferă de boli de inimă. Nutriționiștii spun că vitamina D reduce inflamația din artere. În plus, reduce riscul apariției unor tipuri de cancer, printre care și cel la sân.Specialiștii spun că jumătate dintre femei nu asimilează în mod natural cantitatea necesară de vitamina D. Somonul, laptele de vacă, cel de soia, tonul, iaurtul și cerealele sunt pe lista alimentelor care abundă în acest nutrient.
â— Magneziu este un mineral implicat în peste 300 de funcții ale corpului. Potrivit unui studiu publicat în Journal of the American College of Nutrition, magneziul joacă un rol important în prevenirea bolilor cardiovasculare. Nutriționiștii spun că organismul are nevoie de 400 de miligrame magneziu zilnic. Acest nutrient este responsabil de energia de care corpul are nevoie pentru activitățile zilnice. Acest mineral, care are un aport vital în numeroase funcții metabolice, este prezent cu preponderență în țesutul osos, dar se găsește și în mușchi, inimă, ficat, rinichi, tub digestiv și plasmă. Nutriționiștii susțin că între 90 și 95% din populația mondială are un nivel scăzut de magneziu în organism. Lipsa acestui nutrient din corp este responsabil de apariția astmului, a insomniilor, a stării de oboseală accentuată, anxietate, atacuri de panică și probleme ale sistemului cardiovascular. Magneziu se găsește în legumele verzi – precum spanacul sau broccoli, cartofi, banane, avocado, cereale, semințe, nuci, unt de arahide, fructe uscate, lapte, pește, fructe de mare, cacao și soia.
â— Vitamina B12 este responsabilă de performanțele intelectuale. Un studiu britanic arată că această vitamină previne îmbătrânirea creierului. Nutrientul joaca un rol decisiv în buna funcționare a sistemului nervos, ajută la procesul de reînnoire celulară, la sinteza ADN-ului, a fierului, a vitaminei C, contribuie la funcționarea normală a celulelor – în special a celor din măduva osoasă și are un efect benefic asupra tractului grastrointestinal. Cantitatea zilnică recomandată de vitamina B12 pentru un adult este de 2,4 micrograme. Ficatul, laptele, ouăle, crabii, striile, scoicile și berea reprezintă cele mai bune surse de vitamina B12.
â— Potasiu este mineralul fără de care inima nu ar bate, mușchii nu s-ar contracta, iar creierul nu ar putea funcționa la parametri normali. Organismul înregistrează un nivel scăzut al acestui mineral în urma consumului excesiv de carne, dulciuri, alcool, cafea, tutun și în urma curelor de slăbire drastice. Deficiența de potasiun conduce la numeroase disfuncții neurologice, la edeme, hipertensiune, dereglarea ritmului cardiatic, crampe musculare și oboseală. De asemnea, osteoporoza apare în urma carenței de potasiu, deoarece acesta are un rol important în menținerea densității oaselor. Atât stresul mental cât și cel fizic pot duce la carențe de potasiu. Printre alimentele care au un conținut ridicat de potasiu se numără stafidele, prunele, caisele, curmalele, căpșunile, bananele, pepenele, citricele, sfecla, legumele cu frunze verzi, spanacul, roșiile, ciupercile, fasolea, mazărea, carnea de curcan, vită, somon și cod.
â— Pentru ca glanda tiroidă să funcționeze normal are nevoie de iod. În cazul în care organismul nu primește suficient iod, riști să te îngrași. Cea mai importantă sursă de iod este reprezentată de sarea iodată. Printre alte produse care au un conținut ridicat în acest mineral se mai numără fructele de mare, codul, bibanul, creveții și alge marine.