Topul celor mai furate cărți. De la Gheorghe Mencinicopschi la romanul Mihaelei Rădulescu

Topul celor mai furate cărți. De la Gheorghe Mencinicopschi la romanul Mihaelei Rădulescu
Publicat: 23/04/2012, 19:20
Actualizat: 24/04/2012, 15:04

Dacă te uiți la cărțile cu care pleacă acasă, vezi că altfelarată ei la librăria Humanitas Kretzulescu. Mai rafinați, maiîndrăgostiți de artă, cel puțin așa îi înfățișează lista cufurturi: „Istoria urâtului” și „Istoria Frumuseții”, ale luiUmberto Eco, sunt pe primele două locuri, urmate de „IstoriaArtei”, de E.H. Gombrich. Pe locul patru vine un bestseller,”Simbolul Pierdut”, al lui Dan Brown, dar seria e refăcută cu”Regulile Artei”, de Pierre Bourdieu, și „Conceptele și istoriilelor”, de Reinhart Koselleck. Nu lipsesc din topul 10 al cărțilorfurate „Jurnalul” Oanei Pellea, „Scrisorile către fiul meu”, deGabriel Liiceanu, sau „Confesiunile unui cafegiu”, scrise deGheorghe Florescu. Și, firește, regele vânzărilor, Paulo Coelho, cu”Învingătorul este întotdeauna singur”. Andreea Maria Nuță,directoarea librăriei Kretzulescu, nu crede că hoții sunt morțidupă literatură sau artă. Le vând mai departe pe piața neagră, darexistă și excepții. „Am avut odată un hoț foarte scorțos și foartesobru, care fura DVD-urile cu operă pentru colecția personală. Nul-am mai primit în librărie. Scopul nostru e să ne recuperămcărțile, dacă s-a furat ceva și nu l-ai prins la timp e bun furat,chiar dacă chemi poliția, nu prea facem asta”, spune Andreea MariaNuță. Modul de operare e simplu: hoții dezlipesc etichetele care arputea piui la ieșirea din magazine și ascund volumele sub hainelargi sau pardesie. Victime sigure sunt cărțile scumpe, cu copertecartonate și poze frumoase. „Istoriile” lui Eco sunt atât de vânatede furi încât cei de la Humanitas au ajuns să le țină sub strictăsupraveghere lângă casă. Când îi prind cu cartea sub tricou,explicațiile sunt standard: aveau de gând să le plătească sau n-auștiut că trebuie plătite.

La librăria Papirus, cele mai vânate sunt hărțile, în specialharta Bucureștiului. Urmează „Simbolul Pierdut”, „Și noi ce maimâncăm?”, și „Maestrul și Margareta”, a lui Mikhail Bulgakov. „Credcă cei mai mulți fură la comandă, l-am prins pe unul, în timp cefura volumul II din „Două secole împreună”, a lui AlexandrSoljenițîn, pentru că volumul I îl avea deja în servietă. Arăta aom foarte simplu, până să vină poliția a fugit”, povestește MarinaMunteanu, directoarea librăriei, care spune că greu de prins suntstudenții care fură cărți din bibliografie. Intră câte cinci înmagazine și nu poți să te uiți după toți.

Nicolae Manolescu i-a instigat, fără voie, pe elevi lafurt

Criticul literar Nicolae Manolescu a ținut, la inaugurarea uneilibrării Humanitas din Râmnicu Vâlcea, un discurs cu efectneașteptat. „Acum cinci ani, Gabriel Liiceanu m-a chemat să vorbescla deschiderea librăriei. Era 15 septembrie, erau acolo foartemulți copii și nu știu ce mi-a venit, dar le-am spus că singurulfurt care mi se pare acceptabil este furtul de cărți. La final,librăria s-a golit de copii, dar nu mai era nimic nici pe rafturi.Liiceanu mi-a spus că ar trebui să-mi trimită factura”, zâmbeștecriticul. A avut și el momente când a fost tentat să plece acasă cuun volum fără să-l plătească. „Niciodată n-am suferit mai rău înviața mea, nici în perioadele de sărăcie, ca atunci când n-am avutbani să-mi cumpăr cărți. Sufeream cumplit, mă gândeam că asta emeseria mea, să citesc cărți. Dacă nu puteam să le cumpăr, eu la cemai eram bun? Am fost tentat, dar n-am făcut-o, mi-a fostrușine”.

INFO PLUS

Furtul de cărți, considerat furt calificat

„Regretă când îl prinzi, dar e doar de fațadă. Devine conștientde ce-a făcut doar în momentul în care pun mâna pe telefon și chempoliția”, sintetizează relația cu hoțul de carte unul dintrebăieții care asigură paza la Cărturești Verona, Cristi. „Noi facemplângere conform articolului 208-209 din Codul Penal, carereglementează furtul calificat, dar, odată ajuns dosarul laParchet, hoții scapă c-o amendă administrativă de maximum 150 delei. Așa că nici furtul nu se mai pedepsește astăzi în România”,concluzionează omul de la Cărturești.

Purtătorul de cuvânt al Poliției Capitalei Christian Ciocan nucrede că hoții de cărți sunt atrași de cuprinsul lor, ci, maidegrabă, de prețul cu care le-ar putea vinde. „Sunt încadrate șidocumentate ca furt calificat, persoanele în cauză pot să facăîntre 3 și 15 ani de închisoare. Este ca orice furt de pe rafturilemagazinelor, nu cred că cineva fură o carte pentru cuprinsulei”.

Unii dintre românii iubitori de lectură își doresc așa de mult ocarte încât, câteodată, se întâmplă să plece cu ea acasă, fără s-oplătească. Dau vina pe bani, dacă sunt tineri, sau pe uitare, dacăsunt pensionari. De cele mai multe ori însă scapă c-o mustrare,spun librarii, dar se întâmplă, „în funcție de caz”, să se ajungăși la poliție.

Fanii s-au zbătut să fure „Niște răspunsuri” de laMihaela Rădulescu

Atât de mult preț pun unii pe sfaturile în materie de nutrițieale lui Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului deCercetări Alimentare, încât sunt în stare să le ia gratis, cuvânzătoarea înfuriată pe urmele lor. La numărătoarea furturilor dinrețeaua magazinelor Diverta, „Și noi ce mai mâncăm?”, a luiMencinicopschi, e sus pe podium, în poziția de lider, cu 104exemplare furate în perioada septembrie 2009 – aprilie 2010. Peurmele ei, „Lună Nouă”, al doilea roman din Saga Amurg, al luiStephenie Meyer, care are reputația că i-a făcut pe adolescenți sănu mai aibă ochi doar pentru laptop și i-a convertit la lectură. Șise pare că și la furt, pentru că 102 de exemplare au dispărut de laDiverta în amintita perioada. La distanță de vreo două cărți, seaflă „Manualul de stil” al Danei Budeanu, semn că, nici pe timp decriză, cochetăria n-a murit în România. Din „Întrebări și testepentru obținerea permisului” s-au volatilizat din magazine 82 debucăți, din „Medicamente explicate pentru pacient și familie”, 73,iar din „Engleza fără profesor”, 70. Nici DEX-ul n-a scăpatnefurat, hoții având ac de coperțile lui cât e el de mare: 65 deexemplare lipsesc în mod misterios. Topul 10 al cărților furate dinDiverta e completat de „Cine suntem?”, a lui Dan Puric, 65 devolume dispărute, de „Fetele bune ajung în Rai, fetele rele undevor”, a lui Ute Ehrhardt, și încheiat cu grație de diva MihaelaRădulescu, de la care fanii s-au zbătut să fure „Niște răspunsuri”.Vreo 53.

Panoul cu recidiviști

Unii dintre hoții de cărți au palmares, obținut cu îndrăznealăși sârguință. „În multe magazine avem și pozele lor, așa că ori decâte ori apare ceva suspect suntem extrem de atenți”, spune pentruGândul Andreea Munteanu, manager regional la Diverta. Sistemeleantifurt și cele de securitate au redus din furturi, mai spuneMunteanu, precizând că mulți dintre cei care se aprovizioneazăgratuit din librării sunt în general elevi. Dar există și excepții,precum un pensionar, obișnuit al zonei de lectură, surprins laieșire cu cartea în servietă. „Într-o zi a plecat cu o carte înservietă și s-a scuzat, dând vina pe efectele vârstei. Cred că ofac pentru a avea o carte acasă, și nu pentru a obține un profitdin ea”, dă vina pe patima cititului Andreea Munteanu. Unele dintreele sunt însă predestinate să sfârșească pe piața neagră: DEX-ul,de pildă, care se vinde cu viteza fulgerului, la fel ca și jocurilepentru calculator și DVD-urile.

Hoți pasionați de artă la Humanitas

La fel cum și-a creat, în timp, o anumită clientelă, fiecarelibrărie are tipul ei de hoți……(Citește mai departe înpagina următoare)

Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine....
Bianca, scoasă la produs de Alex Bodi?! Afaceristul a recunoscut tot
FOTO. Dana Săvuică, în costum de baie la 51 de ani! Cum arată fosta vedetă...
Zodiile care primesc VEȘTI CUTREMURĂTOARE la începutul săptămânii
Gina Pistol este DISTRUSĂ! Smiley nu o poate ierta pentru asta
Simona Halep și Toni Iuruc au plecat în luna de miere! Destinația exotică aleasă de...
Ce face Jean Paler, în fiecare dimineață, în parcul din Sinaia! Turiștii au crezut că...
Sfatul unui medic: Cafeaua nu trebuie consumată prima dată dimineaţa. Care este motivul
Acestea sunt mașinile cu cele mai bune MOTOARE ÎN 3 CILINDRI
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
Încă un județ intră în scenariul roșu
Bianca, scoasă la produs de Alex Bodi?! Afaceristul a recunoscut tot
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Horoscopul pe care e invidios și Voropchievici! Cine e cea mai norocoasă zodie a zilei
Județele din România cu cele mai mari rate de infectare. Ce restricții au nevaccinații aici
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Vestea tristă a acestei dimineți. Este doliu imens în România. Lacrimi și regrete în urma...
BOMBA zilei despre PFIZER! Ce efect secundar are a treia doză
Cazul Caracal, dezvăluiri epocale. De ce nu se va afla niciodată adevărul
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Sectorul din România unde salariu mediu net a ajuns la 8439 de lei