Topul celor mai furate cărți. De la Gheorghe Mencinicopschi la romanul Mihaelei Rădulescu

Topul celor mai furate cărți. De la Gheorghe Mencinicopschi la romanul Mihaelei Rădulescu
Unii dintre românii iubitori de lectură își doresc așa de mult o carte încât, câteodată, se întâmplă să plece cu ea acasă, fără s-o plătească. Dau vina pe bani, dacă sunt tineri, sau pe uitare, dacă sunt pensionari.

Dacă te uiți la cărțile cu care pleacă acasă, vezi că altfelarată ei la librăria Humanitas Kretzulescu. Mai rafinați, maiîndrăgostiți de artă, cel puțin așa îi înfățișează lista cufurturi: „Istoria urâtului” și „Istoria Frumuseții”, ale luiUmberto Eco, sunt pe primele două locuri, urmate de „IstoriaArtei”, de E.H. Gombrich. Pe locul patru vine un bestseller,”Simbolul Pierdut”, al lui Dan Brown, dar seria e refăcută cu”Regulile Artei”, de Pierre Bourdieu, și „Conceptele și istoriilelor”, de Reinhart Koselleck. Nu lipsesc din topul 10 al cărțilorfurate „Jurnalul” Oanei Pellea, „Scrisorile către fiul meu”, deGabriel Liiceanu, sau „Confesiunile unui cafegiu”, scrise deGheorghe Florescu. Și, firește, regele vânzărilor, Paulo Coelho, cu”Învingătorul este întotdeauna singur”. Andreea Maria Nuță,directoarea librăriei Kretzulescu, nu crede că hoții sunt morțidupă literatură sau artă. Le vând mai departe pe piața neagră, darexistă și excepții. „Am avut odată un hoț foarte scorțos și foartesobru, care fura DVD-urile cu operă pentru colecția personală. Nul-am mai primit în librărie. Scopul nostru e să ne recuperămcărțile, dacă s-a furat ceva și nu l-ai prins la timp e bun furat,chiar dacă chemi poliția, nu prea facem asta”, spune Andreea MariaNuță. Modul de operare e simplu: hoții dezlipesc etichetele care arputea piui la ieșirea din magazine și ascund volumele sub hainelargi sau pardesie. Victime sigure sunt cărțile scumpe, cu copertecartonate și poze frumoase. „Istoriile” lui Eco sunt atât de vânatede furi încât cei de la Humanitas au ajuns să le țină sub strictăsupraveghere lângă casă. Când îi prind cu cartea sub tricou,explicațiile sunt standard: aveau de gând să le plătească sau n-auștiut că trebuie plătite.

La librăria Papirus, cele mai vânate sunt hărțile, în specialharta Bucureștiului. Urmează „Simbolul Pierdut”, „Și noi ce maimâncăm?”, și „Maestrul și Margareta”, a lui Mikhail Bulgakov. „Credcă cei mai mulți fură la comandă, l-am prins pe unul, în timp cefura volumul II din „Două secole împreună”, a lui AlexandrSoljenițîn, pentru că volumul I îl avea deja în servietă. Arăta aom foarte simplu, până să vină poliția a fugit”, povestește MarinaMunteanu, directoarea librăriei, care spune că greu de prins suntstudenții care fură cărți din bibliografie. Intră câte cinci înmagazine și nu poți să te uiți după toți.

Nicolae Manolescu i-a instigat, fără voie, pe elevi lafurt

Criticul literar Nicolae Manolescu a ținut, la inaugurarea uneilibrării Humanitas din Râmnicu Vâlcea, un discurs cu efectneașteptat. „Acum cinci ani, Gabriel Liiceanu m-a chemat să vorbescla deschiderea librăriei. Era 15 septembrie, erau acolo foartemulți copii și nu știu ce mi-a venit, dar le-am spus că singurulfurt care mi se pare acceptabil este furtul de cărți. La final,librăria s-a golit de copii, dar nu mai era nimic nici pe rafturi.Liiceanu mi-a spus că ar trebui să-mi trimită factura”, zâmbeștecriticul. A avut și el momente când a fost tentat să plece acasă cuun volum fără să-l plătească. „Niciodată n-am suferit mai rău înviața mea, nici în perioadele de sărăcie, ca atunci când n-am avutbani să-mi cumpăr cărți. Sufeream cumplit, mă gândeam că asta emeseria mea, să citesc cărți. Dacă nu puteam să le cumpăr, eu la cemai eram bun? Am fost tentat, dar n-am făcut-o, mi-a fostrușine”.

INFO PLUS

Furtul de cărți, considerat furt calificat

„Regretă când îl prinzi, dar e doar de fațadă. Devine conștientde ce-a făcut doar în momentul în care pun mâna pe telefon și chempoliția”, sintetizează relația cu hoțul de carte unul dintrebăieții care asigură paza la Cărturești Verona, Cristi. „Noi facemplângere conform articolului 208-209 din Codul Penal, carereglementează furtul calificat, dar, odată ajuns dosarul laParchet, hoții scapă c-o amendă administrativă de maximum 150 delei. Așa că nici furtul nu se mai pedepsește astăzi în România”,concluzionează omul de la Cărturești.

Purtătorul de cuvânt al Poliției Capitalei Christian Ciocan nucrede că hoții de cărți sunt atrași de cuprinsul lor, ci, maidegrabă, de prețul cu care le-ar putea vinde. „Sunt încadrate șidocumentate ca furt calificat, persoanele în cauză pot să facăîntre 3 și 15 ani de închisoare. Este ca orice furt de pe rafturilemagazinelor, nu cred că cineva fură o carte pentru cuprinsulei”.

Unii dintre românii iubitori de lectură își doresc așa de mult ocarte încât, câteodată, se întâmplă să plece cu ea acasă, fără s-oplătească. Dau vina pe bani, dacă sunt tineri, sau pe uitare, dacăsunt pensionari. De cele mai multe ori însă scapă c-o mustrare,spun librarii, dar se întâmplă, „în funcție de caz”, să se ajungăși la poliție.

Fanii s-au zbătut să fure „Niște răspunsuri” de laMihaela Rădulescu

Atât de mult preț pun unii pe sfaturile în materie de nutrițieale lui Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului deCercetări Alimentare, încât sunt în stare să le ia gratis, cuvânzătoarea înfuriată pe urmele lor. La numărătoarea furturilor dinrețeaua magazinelor Diverta, „Și noi ce mai mâncăm?”, a luiMencinicopschi, e sus pe podium, în poziția de lider, cu 104exemplare furate în perioada septembrie 2009 – aprilie 2010. Peurmele ei, „Lună Nouă”, al doilea roman din Saga Amurg, al luiStephenie Meyer, care are reputația că i-a făcut pe adolescenți sănu mai aibă ochi doar pentru laptop și i-a convertit la lectură. Șise pare că și la furt, pentru că 102 de exemplare au dispărut de laDiverta în amintita perioada. La distanță de vreo două cărți, seaflă „Manualul de stil” al Danei Budeanu, semn că, nici pe timp decriză, cochetăria n-a murit în România. Din „Întrebări și testepentru obținerea permisului” s-au volatilizat din magazine 82 debucăți, din „Medicamente explicate pentru pacient și familie”, 73,iar din „Engleza fără profesor”, 70. Nici DEX-ul n-a scăpatnefurat, hoții având ac de coperțile lui cât e el de mare: 65 deexemplare lipsesc în mod misterios. Topul 10 al cărților furate dinDiverta e completat de „Cine suntem?”, a lui Dan Puric, 65 devolume dispărute, de „Fetele bune ajung în Rai, fetele rele undevor”, a lui Ute Ehrhardt, și încheiat cu grație de diva MihaelaRădulescu, de la care fanii s-au zbătut să fure „Niște răspunsuri”.Vreo 53.

Panoul cu recidiviști

Unii dintre hoții de cărți au palmares, obținut cu îndrăznealăși sârguință. „În multe magazine avem și pozele lor, așa că ori decâte ori apare ceva suspect suntem extrem de atenți”, spune pentruGândul Andreea Munteanu, manager regional la Diverta. Sistemeleantifurt și cele de securitate au redus din furturi, mai spuneMunteanu, precizând că mulți dintre cei care se aprovizioneazăgratuit din librării sunt în general elevi. Dar există și excepții,precum un pensionar, obișnuit al zonei de lectură, surprins laieșire cu cartea în servietă. „Într-o zi a plecat cu o carte înservietă și s-a scuzat, dând vina pe efectele vârstei. Cred că ofac pentru a avea o carte acasă, și nu pentru a obține un profitdin ea”, dă vina pe patima cititului Andreea Munteanu. Unele dintreele sunt însă predestinate să sfârșească pe piața neagră: DEX-ul,de pildă, care se vinde cu viteza fulgerului, la fel ca și jocurilepentru calculator și DVD-urile.

Hoți pasionați de artă la Humanitas

La fel cum și-a creat, în timp, o anumită clientelă, fiecarelibrărie are tipul ei de hoți……(Citește mai departe înpagina următoare)

VIDEO! O vietate din era dinozaurilor, filmată în timp ce înota într-un râu din România:...
George Burcea, declaraţie controversată de dragoste! Ce a putut să îi spună Vivianei Sposub, după...
FOTO. Gabriela Cristea, goală în cadă! Vedeta TV a lăsat la vedere prea mult
FOTO. Cum a ajuns să arate fosta campioană mondială la gimnastică! Românca s-a retras și...
Părinții lui sunt actori celebri, dar el mănâncă din gunoaie. Povestea este șocantă
Sistem imunitar vs. Coronavirus: Cât timp durează imunitatea după COVID-19? Studii efectuate şi clarificări OMS
Donald Trump a adus în discuție România în contextul scandalului Hunter Biden. Reacția lui Klaus...
George Burcea, declaraţie controversată de dragoste! Ce a putut să îi spună Vivianei Sposub, după...
Cine a fost prima iubită a lui Klaus Iohannis? Președintele a recunoscut asta de față...
După aproape 2.000 de ani, o descoperire INCREDIBILĂ despre impunătorul împărat TRAIAN, care l-a învins...
Vedete din România care au apărut în Playboy. Gimnastele care au lăsat TOT la vedere...
Veste proastă pentru 7 milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu mărirea pensiilor
Sărbătoare mare vineri în calendarul ortodox: Ce nu ai voie să faci pe 23 octombrie...
Cazul influencerului bolnav de COVID-19, care nu credea în coronavirus și a murit la 33...
Un business care explodează în România. Nimeni nu credea că se va schimba atât de...
Oraşul din România care explodează total şi pregăteşte o dezvoltare fabuloasă. Primăria are în plan...
×
Inchide