Tortura cu apă, experimente medicale pe cetățeni de culoare, femei „tratându-se” cu opiu. O colecție IMPRESIONANTĂ de FOTOGRAFII DE EPOCĂ

Redactor:
Mihai Schiau
Printre imaginile de arhivă din colecția doctorului oftalmolog Stanley Burns din SUA se numără: poze cu sclavi, ciudățenii medicale, metode de tortură, dar și portrete cu morți aranjați frumos de membrii familiei, pentru o poză de adio.

Un doctor oftalmolog din New York deține o colecție depeste un milion de fotografii din secolele 19 și 20, care prezintăo serie întreagă de nedreptăți și imagini morbide, scrieNewsweek.

Printre imaginile de arhivă din colecția lui Stanley Burns senumără: poze cu sclavi, ciudățenii medicale, metode de tortură, darși portrete cu morți aranjați frumos de membrii familiei, pentru opoză de adio.

Consultă mai jos o galerie fotoimpresionantă.

1. Femeie cu sclavul ei – 1850. Înacea perioadă era comun ca stăpânii albi să se pozeze cu sclaviinegri. A se observa că femeia stă jos, iar fata de culoare – înpicioare.

2. Ceremonia semnării Proclamației de emancipare -1862. Proclamația prevedea abolirea parțială asclaviei. A se observa că unul dintre negri a fost așezat,simbolic, într-o roabă, o tradiție uitată în America deastăzi.

3. Sicrie ale soldaților americani uciși în războiuldintre Filipine și SUA – 1906. Peste 4.200 desoldați au murit în acel război.

4. Soldat de 16 ani – 1865. Era unlucru obișnuit pentru soldați să se pozeze cu pistoalele lor lapiept. Acest soldat folosește, pe post de pistol, singurele douădegete rămase la mâna dreaptă. Pe celelalte și le-a pierdut înRăzboiul civil.

5. Femei fumând opiu – 1890. Douăfemei care acuză dureri menstruale fumează opiu pentru a-și calmadurerile.

6. Femeie cu fiica ei moartă – 1850.O femeie sfâșiată de durere își ține în brațe bebelușul mort,pentru a păstra o ultimă amintire înainte să-l îngroape.Fotografiile de acest tip se numesc „memento mori”.

7. Patru femei jelind – 1875. Nuse știe exact motivul pentru care femeile plâng, cel mai probabilfiindcă au pierdut pe cineva drag.

8. Bărbat care se lasă tăiat pe față -1908. În Austria și Germania de la începutulsecolului al 20-lea, bărbații care studiau să ajungă doctori sauavocați se înscriau în societăți civile „brutale”. Ei se lăsautăiați pe față, pentru a marca apartenența la înaltaclasă.

9. Bărbat și familia sa dispărută -1868. Aproape simultan cu descoperireafotografiei au apărut și trucurile fotografice. Aici, două imaginisunt suprapuse pentru a lăsa de înțeles că bărbatul este bântuit derudele sale care au murit.

10. Femeie cu elefantiazis – 1877.O fată care s-a îmbolnăvit de difterie la cinci ani a ajuns ca,la 17 ani, să sufere de elefantiazis. La cinci zile după ce a fostfăcută această fotografie, fata a murit de complicații în urmabolii.

11. „Frumoasa adormită” – 1915. Otânără decedată este aranjată pe un pat, pentru ca familia ei săaibă o amintire cu ea.

12. Gheișă pregătindu-se de spectacol -1890. Gheișele erau femei de origine japonezăcare își distrau clienții dansând, cântând sau chiar flirtând, darnu erau prostituate.

13. Bărbat care varsă sânge – 1760.Această terapie medicală datează de acum 3.000 de ani, dinEgiptul antic. Se spune că vărsarea unei cantități mici de sânge arfi calmat febra, delirul și multe alte boli. Însă, de multe ori,pacienții mureau din cauză că „vărsau” prea mult sânge.

14. Bărbați de culoare tratați de sifilis -1930. Americanii au făcut timp de 40 de aniexperimente pe bărbați de culoare, pe care îi contaminau cu sifilisși încercau să-i vindece. Mulți dintre ei au murit sau au transmisboala familiilor lor.

15. Cel mai rapid biciclist – 1900.La începutul secolului al 20-lea, Major Taylor era cel mairapid și cunoscut ciclist. El a fixat două recordurimondiale.

16. Cetățeni de culoare își apără satul -1908. Aceasta ar fi singura poză din acelevremuri care prezintă cetățeni de culoare înarmați. Instantaneul afost făcut în Martintown.

17. Ultima spânzurare publică – 1936.Peste 20.000 de oameni s-au adunat să vadă execuția uneinegrese acuzate de omor, viol și furt.

18. Poliția și membri ai KKK – 1928.Polițiștii din Pennsylvania se pozează alături de membri ai KuKlux Klan.

19. Om gudronat și împănat – 1940.Bărbatul din imagine este uns cu gudron încins (o substanțărășinoasă) și acoperit cu pene. Aceasta era o metodă de torturăpentru disidenți sau hoți. Efectele nu sunt permanente, însă ochiiși pielea vor ustura pentru câteva zile. De multe ori, acest actera făcut în public, pentru a-l umili suplimentar pefăptaș.

20. Șerif alături de doi afro-americani spânzurați -1913. Mândria și superioritatea care se citesc pefața șerifului sunt dovada vie a încercărilor americanilor de adenigra populația de culoare.

21. Închisoare de tip panopticon -1926. Acest tip de închisoare permite gardienilorsă supravegheze sute de deținuți simultan. În această fotografie,apar pușcăriași din Cuba.

22. Cum și-a omorât William McGrath soția -1917. O altă fotografie modificată, în careautorul și-a imaginat cum McGrath și-a omorât soția, într-o camerăde hotel din Denver. Crima este reală, iar cadavrul soției este înpoză, acoperit de un cearșaf.

23. Asasin așteptând să fie executat -1933. Giueseppe Zangara, american de origineitaliană, a fost condamnat la moarte după ce a încercat să-lîmpuște pe președintele Roosvelt. Glonțul tras de el a rănit altecinci persoane și l-a omorât pe primarul din Chicago.

24. Instrument de tortură cu apă -1860. În secolul al 19-lea, multe închisori dinSUA obișnuiau să toarne un jet continuu de apă în capuldeținuților. Tortura dura cât de mult voiau gardienii.

25. Nazist lângă un avion – 1942.Această fotografie a fost ușor de găsit, deoarece naziștii erauobsedați după fotografii cu ei. Imaginea face parte din colecțiaprivată a lui Hermann Goering, comandantul forțelor aeriene germaneîn cel de-al Doilea Război Mondial.

26. Parada evreilor în Varșovia -1939. Tot o poză din colecția naziștilor. După ceau invadat Polonia, aceștia i-au obligat pe evrei să mărșăluiascăprin oraș, cu pancarte care spuneau: „Noi ne-am dorit acestrăzboi”.

27. Măști de gaz în Berlin – 1938.Cu puțin timp înainte ca Europa să intre în război, ambeletabere se temeau că ar putea fi gazate de adversari, de aceea îșiluau măsuri de precauție.

Dr. Stanley Burns își prezintă colecția impresionantă și își explicăpasiunea.

ŞOC total la CFR Cluj. Dan Petrescu începe cursa pentru supremaţie şi aduce alţi doi...
Tragedie în showbiz-ul românesc! Cunoscutul cântăreț, în stare critică la Terapie Intesivă, după ce a...
FOTO. Nicoleta Luciu, cel mai fierbinte pictorial! Imaginile tinereții într-o decapotabilă din piele
FOTO. Transformare ireală: așa arată unul dintre cei mai renumiți cântăreți români, la 60 de...
ULTIMA ORĂ! Ce se întâmplă acum cu Dincă. Este strigător la cer. Părinții fetelor ucise...
Mărturiile unui spion: Nu este ce se vede la televizor. La televizor îl vedem pe...
Orașul cu nume „cancerigen” și-a ales un nou nume. Investitorii și turiștii fugeau de el
Tragedie în showbiz-ul românesc! Cunoscutul cântăreț, în stare critică la Terapie Intesivă, după ce a...
Cântăreață din România, mesaj sfâșâietor de pe patul de spital: “Rugați-vă cu mine”
Cristofor Columb a fost EXHUMAT! Cine era de fapt MARELE explorator. Istoria Americii nu va...
S-a aflat cel mai ascuns secret al lui Ceaușescu. Strategia lui avea să aducă sfârșitul....
De ce s-a căsătorit Nicu Ceaușescu cu Elena lui Briceag, de fapt. Secretul dictatorului s-a...
Când sunt Moşii de toamnă 2020 şi ce se dă de pomană în Sâmbăta Morţilor
Ai unul dintre aceste simptome? Atunci ești considerat suspect de COVID-19
Un business care explodează în România. Nimeni nu credea că se va schimba atât de...
Ţara europeană care intră din nou în blocaj total din cauza pandemiei. Autorităţile au hotărât...
Inchide