• Publicat:
  • Actualizat:
Magazin

Trăind cu veganii, cei 120 de români din aripa ultrașilor vegetarieni

Trăind cu veganii, cei 120 de români din aripa ultrașilor vegetarieni
Avem peste 120 de vegani în România - cu toții oameni obișnuiți, citiți, cu joburi bune. Nu se hrănesc cu mâncare de origine animală, nu se îmbracă în piele sau lână, nu se spală cu săpunuri din grăsimi animale. Majoritatea vor să atragă atenția că animalele lumii sunt supraexploatate

Marius era în fața calculatorului. Cu mâna dreaptă făcea clicksă semneze o petiție pentru salvarea balenelor, cu stânga tocmaiducea la gură un copan gras. „Stai puțin, ce fac eu aici?”, și-aspus. Și a rămas ca trăsnit, cu copanul în aer. S-a uitat laciolan, s-a mai uitat o dată la petiție: „Nu cumva sunt unipocrit?”. Și în secunda aia s-a hotărât să devină vegetarian. Nu-limpresiona prea tare suferința animalelor, dar gândea etic. „I-amzis mamei să nu-mi mai trimită carne. Vreo două luni mi-a tottrimis, pe urmă am amenințat-o că arunc tot dacă mai trimite. Adurat un an până când am devenit cu adevărat vegetarian… maimâncam pui, că uneori mi se părea mie că e o specie proastă. Cândmai mergeam cu vaca la păscut vedeam eu că mai are o urmă deinteligență, dar la pui nu vedeam nimic”, povestește Marius.Oricum, crescut la țară, în copilăria lui nu se legau câtevalucruri; de pildă, de ce avea voie să rupă gâtul porumbeilor, darnu și să bată pisica? Acum a împlinit 28 de ani, este programatorși de ceva vreme s-a făcut vegan. Nu mănâncă absolut nimic deorigine animală, nici ouă, nici lapte, nici brânză, nici pește,nici măcar miere… e într-un post continuu, de fapt. Nu poartăhaine din piele sau din lână, are încălțări sintetice, nu foloseștesăpunuri cu grăsimi animale.

De ce nu mai poate Mariu să mănânce lapte șiouă

A fi vegan e mai mult decât a fi vegetarian – nu e numai odietă, ci un stil de viață. Multora li se pare dur, de nesuportat.Unii au încercat să trăiască așa, n-au reușit. În România existăpeste 120 de vegani înscriși în Asociația Vegetarienilor, plusrestul, neînscriși. Cu toții sunt oameni perfect obișnuiți, custudii și joburi bune. Par sănătoși tun și sunt tot timpul plini deenergie. În străinătate veganii sunt personaje aproape comune, base întâlnesc la con­grese cu restul vegetarienilor din lume. ȘiAsociația Vegetarienilor din România participă la astfel deîntruniri. Deosebirea este că occidentalii au zeci de restaurantepentru vegetarieni într-o singură capitală, iar noi – vreo 10, 15în întreaga țară.

Dar, ca vegan, de ce să nu mănânci lapte sau ouă? Nici un animalnu este omorât pentru asta. Păi, e simplu, explică Marius. „Nu maipoți să o faci când știi că puii masculi sunt omorâți pur și simpluîn fermele cu găini pentru ouă. Căci ei nu vor putea face niciodatăouă. Și găinile stau în cuști, fiecare într-un spațiu cât o coalăA4, nu văd niciodată soarele, nu calcă niciodată pe iarbă. Și apoicând știi că vacile trebuie să rămână însărcinate continuu ca să nedea nouă lapte!. Ăla e de fapt laptele vițelului și i-l bem noi. Înesență este vorba despre supraexploatarea animalului, ca și cândrostul lui pe lume ar fi numai să ne hrănească pe noi. Nu! Are șiel o existență a lui, în sine, pentru el”.

Câteodată mai are mici pofte, dar se abține: „Mama fierbea lapteși veneau două mirosuri contradictorii: unul de vanilie, dulceag,care mă atrăgea, celălalt – respingător, de animal”. Când le spunecă e vegan, oamenilor li se pare chiar interesant. Unii îi întindși „capcane”. Și atunci, râde Marius, le răspunde așa: „Sunt veganfiindcă urăsc plantele”.

Glumă de ultras: „Sunt vegan (…)”

Ruxandra e cercetător (fizician), are 33 ani, este vegetarianădin ’96 și vegană din ’97. A fost un copil cu adevărat carnivor:”Pur și simplu, la masă luam cu mâna carnea din farfuriileoamenilor. Tata ne spunea mereu mie și surorii mele că ar trebui săfim vegetariene. Tata crescuse la țară, știa ce înseamnă cruzimeafață de animale. Odată am fost în vizită, iar oamenii aveauiepurași. Aveam opt ani, m-au trimis să mă joc cu iepurașii. Lamasă… aveau friptură de iepure. N-am putut să mănânc nimic. Și măsperia și puiul tăiat, fără pene. Când îl spăla mama, țipam: nu-latinge, nu-l atinge, ia mâna de pe el! Apoi, mai târziu, îmispuneam că eu n-o să fiu niciodată vegană. De ce să merg la aceastăextremă? Dar doar nu eram informată”. Acum i se pare straniu căomul e singura specie din lume care continuă să bea lapte și dupăce nu mai este bebeluș. Uneori parcă i se mai face poftă de omletă,dar nu de ouă în sine. N-ar mai putea mânca un ou de când a văzutpoza găinii căreia îi creștea o sârmă din picior. Ce se întâmplase?Într-o fermă s-a rănit la picior o găină din alea multe șiînghesuite în cuști de sârmă și cu podea tot de sârmă. N-avea undesă se miște și a rămas pe loc zile întregi, până când a început săi se întindă carnea în jurul ghimpelui de sârmă și să crească așa.Mulți care află că este vegană o privesc admirativ. Excelent, darce mănânci, întreabă lumea. Dimineața, cereale cu sirop de arțar șinucă, ori pâine cu unt de arahide și dulceață, ori pate vegetal sausalată de vinete. La prânz, legume fierte, paste cu soia, cu năut.Sau direct pastă de năut, falafel… la desert prăjitură dincus-cus cu cacao, sirop de arțar, nuci, cremă ciocolată. Și maisunt o mulțime de alte feluri: orez cu ciuperci, chifteluțe denăut, ciuperci pe grill și rondele de roșii, paste gătite în toatefelurile, humus, unt de soia sau măsline.

Cum își alege îmbrăcămintea un veganadevărat

„Ce e o supă? Sângele unui animal, fiert în apă. Și cu legume.Nu exagerez deloc, este realitatea. Acum găina e aici, lângă mine,iar peste două ore este în farfuria mea”, cred tinerii. Cam așavede lucrurile și Andrei, student la psihologie. S-a decis sădevină vegan de două săptămâni, după ce a văzut niște filmulețe cuanimale jupuite de vii. „N-o duceau prea bine nici porciidezmembrați de vii în abatoare. Și am zis: eu, clar n-o să maiparticip la asta!”, ne spune Andrei.

Dintre ei toți, nici unul nu a devenit extremist. „Altfel, artrebui să nici nu mai calci pe asfalt, căci e făcut din cenușă deoase. Sau să nu mai atingi niciodată un film fotografic, căciconține zeamă de oase fierte. Și chipsurile conțin zer, pentruvolum”, explică Ruxandra.

Dar viața de vegan nu e ușoară nici in afara dietei. De pildă,după ce și-au dat toate hainele din piele sau lână, și-au dat seamacă nu prea găsesc paltoane frumoase din material sintetic. Și nicibocancii sintetici, dar buni, nu prea se găsesc în țară. În plus,orice vegan trebuie să se obișnuiască să citească întotdeauna peproduse etichete și ingrediente… s-au făcut chiar bancuri pe temaasta. „Dar cel mai greu e să refuzi mesele întinse, pline de carne.Te simți prost că trebuie să te explici de fiecare dată, te simțidelimitat de ceilalți, ca și cum te-ai erija într-o categorieelitistă. Mereu ești în alertă să nu jignești, să nu superi”, spuneRuxandra. Ca vegan, trebuie să-ți faci periodic analize și să ieineapărat vitamina B12, căci altfel nu se găsește decât în produselede origine animală. Altfel, veganii sunt sănătoși ca toată lumea.Unora doctorii deja le-au spus că, dacă le mai vin câțiva paciențisănătoși ca ei, vor da faliment.

Și un vegan adevărat mai face un lucru: studiază permanent, etot timpul cu laptopul în brațe, să mai citească un studiu. Apoiîți spun pe nerăsuflate: „Știai că DaVinci, Darwin, Socrate,Platon, Shakespeare, J.J. Rousseau, Thomas Edison, Einstein au fostvegetarieni?”. Sau: „Îți vine să crezi că numai industria cărnii devită a contribuit la mai multe decese în America decât toaterăzboaiele din acest secol, toate dezastrele naturale și toateaccidentele de automobil, luate împreună? Și o spune însușipreședintele Physicians Committee for Responsible Medicine dinWashington”.

INFO PLUS:

Masa unui vegan

Dimineața, cereale cu sirop de arțar și nucă, ori pâine cu untde arahide și dulceață, ori pate vegetal sau salată de vinete. Laprânz, legume fierte, paste cu soia, cu năut. Sau direct pastă denăut, falafel… la desert prăjitură din cus-cus cu cacao, sirop dearțar, nuci, cremă ciocolată

Inchide