Tratament revoluționar pentru tratarea cancerului esofagian

Redactor:
Mădălina Chițu
Tratament revoluționar pentru tratarea cancerului esofagian
O nouă procedură care folosește un un balon ce funcționează pe bază de electrozi, conceput pentru a elimina celulele bolnave din esofag, s-a dovedit extrem de eficientă în tratarea unei anumite forme de cancer în gât

O nouă procedură care folosește un un balon ce funcționează pebază de electrozi, conceput pentru a elimina celulele bolnave dinesofag, s-a dovedit extrem de eficientă în tratarea unei anumiteforme de cancer în gât, boală care afectează un britanic din 200,informează Daily Mail.

Diagnosticați cu sindromul Barrett sau esofagul Barrett,afecțiune ce predispune la cancer în gât, pacienții care au recursla această procedură s-au vindecat complet, iar boala nu arecidivat.

Esofagul Barrett este o maladie dobândită a joncțiuniiesofagogastrice, care evoluează din boala de reflux gastroesofagianavând caracter progresiv și complicați severe în perspectivă,printre care și apariția cancerului în gât.

Potrivit medicilor oncologi, acest sindrom nu determină simptomespecifice. Simptomele sunt mai degraba cele ale bolii de refluxgastroesofagian. Majoritatea pacienților au un istoric îndelungatde simptome de reflux manifestate prin arsuri retrosternale, durerela înghițire, regurgitare sau salivare în exces.

Potrivit statisticilor de specialitate, 25% dintre pacienți suntcomplet asimptomatici până la instalarea complicațiilor sau acuzăsimptome minime de reflux gastroesofagian. Datele mai arată că 90%din persoanele care au esofag Barrett nu solicită consult medicalrămânând nediagnosticați. Esofagul Barrett se poate complica cuformarea de ulcerații profunde care pot sângera. Mediciimenționează că o persoană din 100 care suferă de acest sindromprezintă un risc crescut să se îmbolnăvească de cancer în gât.

Specialiștii spun că persoanele care suferă de cancer în gât,determinat de sindromul Barrett, au urmat un tratament care să lemențină refleuxul gastroesofagian sub control înainte de a recurgela această intervenție. În tot acest timp, pacienții au fostmonitorizați pentru a vedea cum evoluează celulele canceroase de lanivelul esofagului.

În cazul în care nu au apărut complicații, pacienții au fostsupuși unei intervenții non-chirurgicale. Ei nu au fost anesteziațica în cazul operațiilor clasice de extirpare a cancerului în gât,ci li s-a introdus pe esofag un dispozitiv ce are un balon acoperitcu electrozi. Cu ajutorul unei camere video incorporate în acestdispozitiv, medicul a poziționat balonul cu electrozi pe zona detratament, distrugând stratul de celule cancerose existente înaceastă parte a corpului. Pacienții supuși acestei intervenții nusimt niciun fel de durere, ci doar o senzație de disconfort.Procedura este atât de sigură încât pacienții pot părăsi spitalulîn câteva ore.

Dr. Laurence Lovat, gastroenterolog la University CollegeHospital din Londra, a fost unul dintre medicii care a utilizataceastă nouă tehnologie. „Deși este un tratament nou, rezultateleobținute au fost spectaculoase, spre deosebire de metodeleclasice”, spune specialistul.

Inchide