Trucuri alimentare care-ți taie pofta de mâncare

Trucuri alimentare care-ți taie pofta de mâncare
Publicat: 23/04/2012, 19:20
Actualizat: 24/04/2012, 11:02

Băuturile calde, proteinele, cartofii, uleiul de măsline șigrapefruitul sunt câteva dintre alimentele care creează senzația desațietate rapid și taie pofta de mâncare pentru o perioadă mai marede timp.

„Organismul uman nu funcționează ca un balon pe care îl umflămsau îl dezumflăm după cum avem chef. Slăbitul, mai ales prin dietefoarte restrictive și de scurtă durată, nu face decât să ducă la undezechilibru major al metabolismului”, spune dr. Mihaela Bilic,medic nutriționist. Astfel, potrivit specialiștilor, există anumitealimente care ne ajută să slăbim, oferind organismului nutriențiinecesari pentru buna funcționare. În plus, atunci când limitămbrusc cantitatea de mâncare, organismul produce mai multă grelină,hormon al foamei, și ne determină să mâncăm mai mult. Iată câtevatrucuri pentru a păcăli senzația de foame:

• Băuturilecalde creează o senzația de sațietate rapidă, fară a aduce un aportprea mare de calorii organismului, așa că sunt ideale atunci cândvrem să ne abținem de la mâncare.

• Proteinele auavantajul de a crea o stare de sațietate de durată, deoareceorganismul are nevoie de mai mult timp pentru a digera și absoarbeaceastă categorie de alimente. Nutriționiștii oferă câteva ponturicu ajutorul cărora proteinele devin aliate în lupta cu kilogrameleîn plus. Astfel, cele provenite din șuncă, albuș de ou sau iaurt artrebui mâncate dimineața, deoarece acestea creează starea desațietate pe o perioadă mai lungă de timp.

• Cartofii, deșiconțin carbohidrați – primii tăiați de pe listă atunci când vrei săslăbești -, au proprietatea de a ține apetitul și poftele subcontrol. Potrivit specialiștilor în nutriție, cartoful conține unanumit tip de amidon care rezistă enzimelor digestive. Pentru cădurează ceva până când sunt metabolizați, aceste legume stau înintestin mai multă vreme, întârziind senzația de foame șieventualele pofte, explică medicii. „De cele mai multe oricaloriile din alimente provin din sosurile care sunt adăugate unorpreparate. De exemplu, de la cartofi nu poate lipsi maioneza sauketchup-ul”, precizează dr. Bilic.

• Acidul oleic,un tip de grăsime nesaturată care se găsește în uleiul de măsline,nuci și avocado, taie senzația de foame. Potrivit specialiștilor,grăsimile nesaturate ar trebui să constituie aproximativ 20 la sutădin caloriile asimilate zilnic. Astfel, două linguri de unt dearahide, o mână de nuci sau un sfert de avocado sunt suficientepentru a crea rapid senzația de sațietate și a păcăli poftele cepot apărea pe parcursul zilei.

• De asemenea,nutriționiștii spun că cea mai bună metodă de a controla apetitulși a scăpa de kilogramele în plus o reprezintă supa. Secretul supeistă în concentrația mare de apă și puținele calorii. Un studiurealizat la o universitate din Pennsylvania a arătat că bărbații șifemeile care au mâncat zilnic supă au pierdut în greutate cu 50 lasută mai mult față de persoanele care au servit aceeași cantitatede calorii luate din alte preparate culinare.

ŞOC! O mare sportivă a României, înfometată şi abuzată în secret: "Mi-a pus mâna pe...
Cam nefiresc! Ce cadou ciudat le-a dat Alina Sorescu fiicelor ei, de Moș Nicolae
FOTO. Larisa Drăgulescu se pozează în ipostaze interzise! `Am făcut așa o avere impresionantă`
Dieta împotriva inflamației. Alimentele care luptă cu îmbătrânirea, durerea și bolile cronice
Ion Țiriac, ce lovitură! Și-a vândut una dintre cele mai sclipitoare și scumpe afaceri
O pandemie ascunsă? Boala care ucide mult mai mulţi oameni decât se credea
O bancă din ROMÂNIA vinde un SUV BOMBĂ. Are dotări și un LOOK incredibile
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
Mărturia primului român infectat cu tulpina Omicron: vecinii nu-l lasă să deschidă fereastra
Cam nefiresc! Ce cadou ciudat le-a dat Alina Sorescu fiicelor ei, de Moș Nicolae
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
BEAT și cu ITP-ul EXPIRAT, depistat de POLIȚIȘTII constănțeni, pe bulevardul I.C. Brătianu
TOP 3: Cele mai bune filme de comedie din istorie
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit... Un sfârșit cumplit
Veste uriașă pentru toată România. Marcel Ciolacu a promis. A anunțat astăzi, 6 decembrie
Infidela Mihaela Rădulescu a fost prinsă în pat cu dansatorul Laurențiu. Ce va face Felix...
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...