Persoanele în vârstă de peste 65 de ani care folosesc ulei demăsline în dieta zilnică prezintă mai puține riscuri de a suferiatacuri cerebrale în comparație cu persoanele care nu consumă acestprodus alimentar, potrivit unui studiu realizat în Franța,informează AFP.
Cercetătorii de la Institut National de la Santé et de laRecherche Médicale din Bordeaux (Franța) au monitorizat 7.625 depersoane în vârstă de peste 65 de ani, originare din orașeleBordeaux, Dijon și Montpellier, pe o perioadă de cinci ani.
Cercetătorii i-au împărțit pe participanți în două grupuri. Înprimul grup se aflau persoanele care nu consumau niciodată ulei demăsline, iar al doilea grup era alcătuit din persoane care foloseauacest produs alimentar în dieta lor zilnică.
Pe parcursul acestui studiu, s-au înregistrat 148 de atacuricerebrale în rândul participanților.
După ce au luat în calcul criterii care țineau cont de greutate,activitățile fizice și regimul alimentar, oamenii de științăfrancezi au constatat că persoanele care consumau frecvent ulei demăsline prezentau un risc de a suferi un accident vascular cerebralcu 41% mai mic în comparație cu persoanele care nu consumau acestprodus alimentar.
Studiul a fost coordonat de medicul Cécilia Samieri și a fostpublicat în revista științifică americană Neurology.
Florin Badescu, [email protected]